El republicà Viñas, nou alcalde de Salt amb la sortida de Torramadé

Viñas (ERC) obté l´alcaldia de Salt amb els partits d´esquerres oberts a entrar al govern

Els partits d’esquerres han fet un pacte en que deixen CiU, la llista més votada, sense alcaldia

 

Jordi Viñas (ERC) ha estat escollit alcalde de Salt gràcies als vots dels regidors de la seva formació, així com dels tres d’IPS-CUP, els tres del PSC i al de Canviem Salt. Aquest pacte d’esquerres per investir el candidat republicà sense alcaldia la llista més votada, CiU. El líder de la formació nacionalista, Jaume Torramadé, ha aprofitat per deixar clar que fins ara, sempre havia estat escollit alcalde el cap de llista de la formació més votada. A partir d’ara, els diferents partits d’esquerres mantindran converses per intentar crear un govern sòlid. Ara per ara, Esquerra governarà en solitari. El ple ha estat seguit per una multitud. De fet molta gent no ha pogut entrar al saló de plens.

T.C.C

FONT: Diari de Girona

 


Viñas (ERC) obté l´alcaldia de Salt amb els partits d´esquerres oberts a entrar al govern

Torramadé (CiU) lamenta que s’hagi trencat la tradició que fins ara sempre havia atorgat l’alcaldia a la llista més votada

Jordi Viñas (ERC) és el nou alcalde de Salt gràcies al suport dels regidors de les formacions d’esquerres. El candidat republicà va obtenir la majoria absoluta necessària en la votació d’investidura amb els vots dels cinc regidors republicans, els tres socialistes, el tres d’IPS-CUP i el de Canviem Salt. L’exalcalde, Jaume Torramadé (CiU), va quedar-se amb els vots dels sis edils de la seva formació i posteriorment, després de felicitar el nou batlle, va retreure que un pacte d’esquerres li hagi impedit ser alcalde. Plataforma per Catalunya (PxC) i Ciutadans també es van votar a si mateixos. Totes les formacions d’esquerres van fer gestos que en els propers dies podrien propiciar un govern d’esquerres més sòlid que el que hi ha ara mateix, amb només els cinc regidors republicans.

Viñas (ERC) obté l´alcaldia de Salt amb els partits d´esquerres oberts a entrar al govern

Viñas (ERC) obté l´alcaldia de Salt amb els partits d´esquerres oberts a entrar al govern

El ple d’investidura va generar molta expectació i molta gent es va haver de quedar fora del saló de plens. De fet, a partir d’una hora abans de l’inici del ple, ja s’havia format cua per poder seguir el ple des de les cadires. Molts eren activistes de la denominada PAH Girona- Salt. Molts regidors van jurar o prometre el càrrec per imperatiu legal: els cinc d’ERC, els tres d’IPS-CUP, Wilder Palacio (Canviem Salt) i alguns de CiU: Josep Valentí, Anna Fusté i Fanny Carabellido. Els tres representants nacionalistes, com també Palacio, van jurar, a més, assegurant que es posaven a disposició del Parlament que resulti de les eleccions del 27 de setembre, per si s’ha de treballar per un Estat català lliure i sobirà. Posteriorment també ho diria Ferran Burch en nom d’IPS-CUP i el mateix alcalde.
En l’explicació de vot, Wilder Palacio (Canviem Salt) va explicar que treballarà pel dret a l’habitatge i va recordar que “no sóc polític. Estic de polític”. Per Ciutadans, Atiliano González, va explicar que no podia donar suport a Viñas perquè ell és “constitucionalista” però que en temes en què siguin afins, tindrà el seu suport.
Sergi Fabri (PxC) va ressaltar que Plataforma està formada per “gent valenta, humil i treballadora” i que “mai, mai, mai es rendeix” per acabar amb un “el món canvia amb el nostre exemple, no amb les nostres opinions”. Per IPS-CUP, Ferran Burch va indicar que han apostat per un relleu al govern “sense cap condicionant” perquè són partidaris d’un model de ciutat que aposti per un creixement no especulatiu, amb un projecte col·lectiu i amb el poble actiu. Una assemblea decidirà si entren al govern.
Iolanda Pineda (PSC) va parlar de la voluntat de configurar una majoria d’esquerres ja que Salt “demana noves formes de govern”. Va assegurar que els polítics han de ser propers i transparents i no estar “per sobre de ningú, sinó al costat”. Pineda va admetre que el PSC havia fet “uns mals resultats sense pal·liatius” i que ara, amb ERC i la resta de forces d’esquerres buscaran trobar punts d’acord als programes electorals. A “Esquerra li demano lideratge i a Independents per Salt, generositat”. Va explicar que han signat un document per a la investidura on hi ha un seguit de compromisos de transparència, participació ciutadana, en contra els desnonaments, en favor dels drets bàsics, per reactivar l’ateneu popular de la Coma Cros i per al replantejament del desenvolupament urbanístic, entre altres.
El següent a parlar va ser Jaume Torramadé (CiU). L’exacalde va fer un discurs ple de retrets indicant que s’havien trencat tres tradicions a Salt. Una, tal com va repetir en diverses ocasions, que governi la llista més votada. També va recordar que ERC havia permès que fos així els anys 1999, 2003 i 2007. Un altre trencament que va revelar, és que normalment el portaveu de la segona llista més votada és qui felicita la més votada. Aquest cop havia estat a l’inrevés i la resposta hauria estat un simple “gràcies”. Torramadé va admetre que fruit dels resltats, entenia que hi havia d’haver un canvi. Tot i això, ell apostava per la unió de les dues forces més votades. En aquest punt va retreure a Viñas que, en un moment tan trascendent, hagi renunciat al pacte de caire nacionalista. I va demanar al futur nou govern que “no espatlli” un seguit de qüestions: “la implantació d’una gran superfície comercial que tot sabem -en referència a l’Ikea- està pràcticament tancada. I el Trueta està ben encaminat”, va dir després d’indicar que una trentena de caps de servi apostaven per traslladar l’hospital a Salt.
El nou alcalde, Jordi Viñas, va reiterar la necessitat de diàleg i consens i va clamar per la tolerància i el respecte com a punts bàsics per la convivència. Va assegurar que treballarà per tenir un govern fort i estable i per tots els saltencs.

Tapi Carreras

FONT: Diari de Girona


 

 

Viñas, nou batlle a Salt

El republicà Jordi Viñas va ser investit, ahir, nou alcalde amb els vots favorables del PSC, IpS-CUP i la coalició Canviem Salt, a més d’ERC

Salt. Ple de constitució i investidura de l'alcalde, Jordi Viñas (ERC). Salt. Ple de constitució i investidura de l'alcalde, Jordi Viñas (ERC)

Salt. Ple de constitució i investidura de l’alcalde, Jordi Viñas (ERC). Salt. Ple de constitució i investidura de l’alcalde, Jordi Viñas (ERC)

La sala de plens de Salt va omplir-se de gent per assistir a la constitució del nou ajuntament i per veure com el candidat d’ERC, Jordi Viñas, era investit alcalde. Li van donar suport, a més dels seus quatre companys de candidatura, els tres regidors del PSC, els tres regidors d’Independents per Salt (IpS-CUP) i el regidor de Canviem Salt (CS). De fet, en els discursos dels tres caps de llista —a part de Viñas, Iolanda Pineda pel PSC i Ferran Burch per IpS-CUP—, es van fer servir algunes frases clavades i que són extractes dels acords a què han arribat les tres formacions. Viñas va detallar, per exemple, el compromís amb la transparència, l’apoderament del consell de ciutat per millorar la participació, l’assentament de les bases per fer, també, més participatius els pressupostos, l’atenció a les comunitats i a les persones, la creació d’espais comunitaris, la declaració de Salt ciutat lliure de desnonaments, un pacte local per l’educació, la represa de les converses per a la creació de l’ateneu de la Coma-Cros i propiciar la implantació d’empreses i l’activitat econòmica al municipi. Va dir que estendrà la mà a l’oposició i va assegurar que treballarà per establir un govern fort i estable. Aquest també va ser el desig de Pineda, que va fer un discurs conciliador amb IpS-CUP, i els va demanar “generositat” per mirar endavant pel bé de Salt. Burch va repetir que el seu grup està a favor d’un govern d’ERC, IpS-CUP i Canviem Salt, però va evitar, dues vegades, incloure-hi el PSC —necessari si és que el govern d’esquerres vol tenir majoria— a causa de les dissensions internes que la formació té sobre afegir-se a un pacte en què hi hagi els socialistes. Les properes setmanes, Viñas haurà d’invertir esforços importants a convèncer-los. Per la seva banda, el cap de llista de CiU, Jaume Torramadé, ara ja exalcalde, va assegurar que intentaran ajudar el nou govern, però va demanar-los que “no espatllin” dos grans projectes que va assegurar que estan “molt ben encaminats”: la vinguda d’Ikea a Salt, i la construcció del nou Trueta també al municipi. Va retreure a Viñas, també, que haguessin trencat la norma no escrita “que a Salt sempre s’havia respectat” de votar a favor de la força més votada a les eleccions. Torramadé va fer, a més, un repàs a la feina feta pel seu govern en àmbits com ara la seguretat o el suport a les comunitats.

LES FRASES

Treballaré per fer un govern fort i estable, transparent i obert a la ciutadania
Jordi Viñas
ALCALDE DE SALT
Demanem lideratge a Jordi Viñas i generositat a IpS-CUP per mirar endavant
Iolanda Pineda
REGIDORA DE CIU
Demano [al nou govern] que no espatlli els projectes ben encaminats
Jaume Torramadé
REGIDOR DE CIU
Hem donat suport a Viñas i la nostra prioritat és un govern amb ells i Canviem Salt
Ferran Burch
REGIDOR D’IPS-CUP

Jordi Nadal
FONT: El Punt Avuimiamiкастрюли металлические

Paraules

També et pot interessar...

0 comentaris sobre “El republicà Viñas, nou alcalde de Salt amb la sortida de Torramadé”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Agenda Saltenca

agenda-totsalt