Els centres de l’IAS i l’ICS s’aboquen a la celebració de la Setmana sense Fum, amb un centenar d’activitats dirigides a la deshabituació

Els centres de salut de l’IAS i l’ICS celebren aquests dies un conjunt d’activitats adreçades a fomentar la consciència dels perjudicis que causa el fum del tabac i a potenciar la deshabituació, coincidint amb la celebració, demà 31 de maig, del Dia Mundial sense Fum.
A l’Hospital Trueta, els actes es concentren demà, quan a l’exterior del centre es canviaran cigarretes per pomes, per representar el canvi d’un hàbit tòxic per un de saludable. Als usuaris que s’hi vulguin acollir se’ls convidarà també a passar pel vestíbul de l’Hospital, on professionals del Servei de Pneumologia els informaran de les diferents fórmules que ofereix l’ICS Girona per ajudar-los en la deshabituació (consultes mèdiques i sessions grupals), a més de fer-los cooximetries i espirometries. També demà, a partir de les 10.30 h, al vestíbul de l’Hospital de Santa Caterina de Salt tindrà lloc una xocolatada per a tots els usuaris del Parc Hospitalari Martí i Julià i un concert del grupEls Atrapasomnis. Així mateix, hi haurà taules amb informació sobre els beneficis que té deixar el tabac.

Aquest any, els alumnes de l’escola El gegant del Rec de Salt estan convidats a participar en aquestes activitats. A classe han treballat sobre els efectes nocius del fum i cadascun ha redactat una carta adreçada a una persona fumadora. Després d’una xerrada sobre hàbits saludables a la sala d’actes del Santa Caterina es llegiran en públic les tres cartes guanyadores.

Molta activitat als municipis

Molts centres d’atenció primària de l’IAS i l’ICS han organitzat diferents accions, més d’un centenar, per conscienciar els seus usuaris de la importància de deixar el tabac.

Durant tres dies, a l’EAP Salt s’ha muntat taules informatives a diferents indrets de la ciutat, per fer proves de saturació, mesurar la pressió arterial, fer tests de dependència del tabac, i, en tots els casos, oferir ajuda per deixar de fumar. El dia 31 al matí també faran una caminada popular de cinc quilòmetres per les deveses del municipi.

Els quatre EAP de Girona ciutat (Santa Clara, Can Gibert, Montilivi–Vilaroja i Taialà), s’han unit un any més per dur a terme accions adreçades a la població, amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Durant tota la setmana organitzen taules on ofereixen informació personalitzada dels riscos del tabac sobre la salut i les diferents vies que hi ha per deixar aquest hàbit nociu. També han organitzat dinamitzacions als parcs urbans de salut, tallers de prevenció a la Casa de Cultura i la cloenda de les activitats, amb la xerrada “No et fumis la salut!”, que tindrà lloc dimarts, 31 de maig, a l’Auditori de Girona.

L’EAP Cassà de la Selva també farà intervencions adreçades als usuaris fumadors amb cooximetries i recollirà opinions sobre quins mètodes són els preferits per deixar de fumar. També s’han organitzat taules informatives als CAP de Cassà, Quart, Llagostera i Caldes de Malavella. Precisament a Llagostera, també s’ha dut a terme una caminada saludable, durant la qual s’han registrat dades sobre el consum de tabac i la pràctica de l’esport, de cara a proposar futures activitats de promoció de l’exercici físic.

A Santa Coloma de Farners també surten al carrer a donar informació i consells per deixar de fumar, i han engegat una campanya de missatges motivacionals amb la col·laboració de personatges rellevants com els esportistes Núria Picas o Jackson Quiñónez, entre d’altres.

A Anglès també s’han dut a terme accions educatives als panells informatius del CAP i durant tota la setmana es fan enquestes als usuaris i s’ofereix, a tothom qui es declara fumador i vol deixar de ser-ho, una visita amb la infermera de referència per iniciar algun mètode per deixar l’hàbit. També fa aquesta tasca de captació activa l’EAP Breda i Hostalric, des d’on ofereix consells i recursos per deixar de fumar, com ara la Unitat de Deshabituació del Tabac mateixa de l’EAP. També organitzen taules informatives en els diferents centres i una xerrada a l’Institut de Riells i Viabrea, on s’explicaran les afeccions que provoca el tabaquisme a través d’un joc de preguntes i respostes per incentivar la participació dels alumnes.

A l’EAP Llançà, on recentment s’ha iniciat un grup per deixar de fumar coordinat per professionals del centre, es donarà informació a tots els consultoris locals i es faran cooximetries. També, en coordinació amb l’Ajuntament,  s’han intercanviat pomes per cigarretes amb els vianants i s’ha fet un inflament de globus vermells i negres, per representar uns pulmons sans i uns afectats pel fum.

Així mateix muntaran una taula informativa al carrer els professionals de l’EAP Tordera que, al mateix temps, participen en diversos programes de la ràdio local per fomentar la deshabituació tabàquica.

Igualment, s’han fet caminades saludables, taules informatives, xerrades i activitats amb escolars a La Jonquera, Celrà, Sarrià de Ter, Roses, Bàscara, Sils, Vidreres, Maçanet de la Selva i Riudarenes.

També, al CAP Figueres els professionals han instal·lat un estenedor en el qual els usuaris pengen lemes contra el tabac i els més menuts han omplert la planta de Pediatria de dibuixos sobre la mateixa qüestió. Els professionals surten al carrer i cada dia d’aquesta setmana, en diferents punts de la ciutat, faran cooximetries a qui s’hi vulgui apropar, calcularan la despesa econòmica que suposa el tabac i donaran fruita a qui vulgui conversar sobre hàbits saludables.

Sis milions de morts cada any per culpa del tabac

L’any 1987 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el 31 de maig com a Dia Mundial sense Tabac, amb la intenció d’alertar sobre els efectes negatius del tabaquisme per a la salut, que comporta gairebé sis milions de morts, cada any, a tot el món.

miami beach realtorпосуда кухоня

També et pot interessar...

0 comentaris sobre “Els centres de l’IAS i l’ICS s’aboquen a la celebració de la Setmana sense Fum, amb un centenar d’activitats dirigides a la deshabituació”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Agenda Saltenca

agenda-totsalt