Enfrontaments que passen factura

Les protestes de la PAH i les entitats de la Coma-Cros poden costar l’alcaldia de Salt a CiU

Jaume Torramadé (CiU) ha guanyat les eleccions a Salt, però baixant de 9 a 6 regidors i amb la possibilitat de perdre l’alcaldia si les esquerres aconsegueixen tancar un pacte. Les protestes de la PAH, la revolta de les entitats de la Coma-Cros, els problemes judicials o els constants enfrontaments amb el PSC poden ser alguns dels factors clau que han passat factura a la federació, a banda de la impossibilitat de fer grans inversions.

La més que discreta victòria de Jaume Torramadé a Salt, que el podria deixar sense alcaldia si es consuma un pacte d’esquerres, no es deu a un sol factor. Tot i haver tingut un mandat còmode, amb el suport constant del PP i els exregidors de PxC, els seus problemes judicials, la pèrdua de la presidència de la Diputació, les queixes de les entitats de l’Ateneu de la Coma-Cros i les constants campanyes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) li han acabat passant factura. També hi pot haver influït l’aplicació del pla de sanejament, un pas necessari però que ha impedit fer inversions que “llueixin”.
Torramadé va guanyar les eleccions de 2011 amb 9 regidors, recuperant així l’alcaldia després d’un mandat convuls de govern socialista que havia tingut Iolanda Pineda al capdavant. El retorn de CiU al consistori va semblar que duia certa calma al poble, i de fet van cesar les protestes i enfrontaments per la seguretat al municipi. Tot i això, han vingut altres problemes. La greu situació econòmica ha fet que moltes famílies s’hagin vist abocades a situacions límit, i que els desnonaments i els talls de subministrament energètic hagin estat a l’ordre del dia. Tot plegat ha provocat que la PAH s’hagi fet forta al municipi, i que els enfrontaments amb el govern hagin estat constants. L’ocupació del Bloc Salt i la negativa de l’Ajuntament, durant molts mesos, a reobrir les fonts del municipi perquè la gent hi pogués anar a buscar aigua no van fer més que empitjorar les coses. La PAH es va manifestar en nombroses ocasions davant del consistori, acusant-lo de “passotisme” i falta de sensibilitat respecte les difícils condicions socials de molts veïns.
Un altre front obert, sobretot en els darrers mesos, ha estat el model de gestió de l’Ateneu de la Coma-cros. Després d’haver fet un procés participatiu, l’assemblea de l’Ateneu va reclamar una gestió comunitària, és a dir, que les diferents entitats poguessin gestionar l’espai sense la intervenció directa de l’Ajuntament. El govern de CiU, tanmateix, va advertir que no era jurídicament possible i va defensar una gestió compartida entre l’assemblea, el consistori i qualsevol entitat representativa del poble que vulgui utilitzar l’espai. La manca d’entesa entre CiU i l’Ateneu es va posar de manifest al ple de febrer, on les entitats van omplir la sala de plens per reclamar l’autogestió.
A més dels conflictes al carrer, Torramadé també ha ocupat titulars i portades pels seus problemes amb la justícia. Les acusacions d’una exassessora d’Unió i presidenta local del partit a Salt, Minerva Amador, d’haver-li fet tocaments durant el sopar d’inici de campanya de les eleccions parlamentàries de 2012 van suposar un abans i un després en la carrera política de Torramadé. L’alcalde va creuar acusacions amb Amador -a qui va acusar d’extorsió-, però el cas li va acabar costant la presidència de la Diputació, tot i que no va arribar a dimitir com a diputat. A hores d’ara, el cas segueix obert.
Finalment, els votants també poden haver castigat les tensions i acusacions que CiU ha intercanviat amb el PSC al llarg de tot el mandat. Durant els darrers quatre anys, ambdues formacions han fet pal·lès que les seves discrepàncies anaven més enllà de l’àmbit polític i sovint han entrat en el terreny personal, amb uns plens d’alta tensió. Potser per això, els veïns han decidit que ja n’han tingut prou d’aquesta situació i han castigat tant CiU com PSC -que s’ha quedat amb la meitat de regidors- mentre han impulsat una força nova, ERC, que en aquest mandat ha estat fora de l’Ajuntament.

Laura Fanals

FONT: Diari de Gironaapartmentвок сковорода

També et pot interessar...

0 comentaris sobre “Enfrontaments que passen factura”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Agenda Saltenca

agenda-totsalt