Actualment, segons el Projecte Exocat, són unes 1.235, un 14% de les espècies que habiten en els entorns naturals catalans
L’arribada d’espècies exòtiques que sobreviuen, es reprodueixen i s’escampen als nostres ecosistemes s’està convertint en un dels principals problemes ecològics i econòmics dels nostres ambients naturals. Actualment, segons el Projecte Exocat, són unes 1.235, un 14% de les espècies que habiten en els entorns naturals catalans.
No totes les espècies exòtiques tenen la capacitat d’adaptar-se, però les que ho fan alteren l’ecosistema existent, amenacen les espècies locals i condicionen l’equilibri natural. A més, un cop que s’introdueixen, és gairebé impossible eliminar-les.
L’arribada d’insectes i plantes exòtiques s’ha produït accidentalment, però també de forma voluntària, pel seu interès –animals de companyia, plantes per a la jardineria, etc.– Per tant, en el moment de portar a Catalunya una d’aquestes espècies exòtiques, cal consultar si està catalogada com a espècie exòtica invasora.
La prevenció és bàsica, però si ja l’espècie ja està instaurada, s’intenta que no colonitzin nous espais o s’erradiquen únicament en ambients naturals valuosos, pel seu cost.
En el període 2015-2018 s’ha dut a terme una inversió de 8 milions d’euros repartits entre les següents accions:
- control d’espècies (75,5%),
- divulgació (9,5%),
- seguiment i vigilància (7,5%),
- estudis científics (7,3%).
El cargol poma (Pomacea masculata) és l’espècie a la qual s’han destinat més recursos, més de 5,4 milions, el 70% del total.
Per conèixer quines són les espècies invasores, s’ha elaborat un catàleg on es recullen les espècies invasores.
Un cop s’introdueixen, és gairebé impossible eliminar-les
Més informació
- Espècies exòtiques invasores Què són i com es gestionen, normativa, Exocat: Base de dades de les espècies invasores a Catalunya, etc.
- EXOCAT, catàleg d’espècies invasores Informe Les espècies exòtiques invasores a Catalunya
- eduCAR. Educació i sensibilització ambiental
Quines especies exotiques heu vist o teniu controlades a Salt?