Beques per a adolescents en risc d’exclusió. Que la seva situació vulnerable no els impedeixi formar-se en el pas cap a la vida adulta.
MicroBeques 16+ és un projecte per donar oportunitats educatives a joves adolescents en situació vulnerable. Volem ajudar a millorar la vida a 30 joves o més, de la província de Girona i a les seves famílies.
Moltes persones joves abandonen els estudis per falta de recursos de les seves famílies i s’allunyen així de millorar les seves expectatives de vida en un moment clau: la transició cap a l’edat adulta. Són adolescents en situació de fracàs escolar i risc d’exclusió social que necessiten una oportunitat per tal de retornar als itineraris formatius reglats o optar als no-reglats o laborals. Aquesta formació post-obligatòria (graduat de secundària, cicles formatius, batxillerat o formació ocupacional), té un cost econòmic que moltes famílies no poden permetre’s, ja sigui per l’import de les matrícules, el material de text/tecnològic o els desplaçaments. Aquest obstacle no només desanima la continuïtat dels seus estudis sinó que pot abocar a un abandonament del seu itinerari de vida o desconfiança en la societat que l’envolta.
Col·labora i contribueix a donar oportunitats educatives. Amb la teva aportació, joves com en Georgian, la Miriam i l’Elsa milloraran la seva vida i la de les seves famílies.
Descripció del projecte. Característiques, fortaleses i diferencials.
Amb les microBeques 16+ podrem millorar la vida de joves adolescents d’entre 16 i 19 anys i la de les seves famílies. Acompanyarem als joves i els ajudarem a adquirir material escolar que necessiten, fer front a les despeses de matrícules per estudiar un cicle formatiu, comprar llibres de text, possibilitar desplaçaments a altres municipis per realitzar la formació triada o adquirir ordinadors o material informàtic per estudiar i combatre la bretxa digital.
Objectius
- Atendre joves amb un perfil educatiu de fracàs escolar, acompanyant i facilitant la realització d’uns itineraris formatius i pre-laborals d’èxit.
- Incrementar el nombre de joves que realitzin estudis post-obligatoris. Aquests tipus de formacions esdevenen un factor protector davant l’exclusió social i incrementa el nivell d’ocupabilitat a més de proporcionar eines a les persones per tenir cura d’elles mateixes en tots els àmbits de la vida.
- Facilitar que els joves puguin prendre les seves pròpies decisions treballant l’autoconeixement, l’autoestima i l’apoderament.
- Crear un recurs que permeti als joves que no han accedit a cap tipus de formació, tenir un espai de trobada per tal que no restin aïllats a casa, o bé al carrer. I que puguin ocupar el seu temps de forma constructiva i, a la vegada, mantenir uns hàbits bàsics.
- Col·laborar i/o formar part de la xarxa tècnica que elabora estratègies d’intervenció amb els joves des de diferents àmbits.
Els projectes d’acompanyament de la Fundació SER.GI
Els projectes socioeducatius de Fundació SER.GI es centren en l’acompanyament a persones joves en el seu itinerari vital. Són joves majors de 16 anys amb els quals ja hi treballem des de diferents projectes en el territori gironí (actualment a Girona, Salt, Celrà i Lloret de Mar) i que es troben en situació d’alta vulnerabilitat, ja sigui per motius econòmics o socials.
Treballem per millorar la seva ocupabilitat i la forma òptima per assolir-ho és facilitant l’accés a la formació post-obligatòria (graduat de secundària, cicles formatius, batxillerat o formació ocupacional). Amb aquest acompanyament potenciem la seva permanència dins el sistema educatiu i facilitem la transició escola-treball.
Les línies de treball són les següents:
1. Itineraris individualitzats: acompanyaments individuals als joves i les seves famílies en la recerca de recursos educatius. Aquesta acció es realitza en tres fases: acollida, consolidació de l’itinerari (inclou l’acompanyament i el seguiment) i tancament; i es duu a terme amb major o menor intensitat en funció de l’autonomia de cada jove i la seva família.
2. Espai Grupal: espai grupal on els joves poden treballar i compartir el seu itinerari (full de ruta) a partir dels seus interessos, necessitats i somnis; orientant-los en el seu futur formatiu i/o laboral; acompanyant-los en el descobriment dels seus talents i potencialitats, a través de dinàmiques vivencials (d’autoconeixement, treball en equip, resolució de conflictes…) que els faciliti créixer com a persones i experimentar i compartir el seu moment vital.
3. Treball en xarxa: treball coordinat amb els diferents serveis i recursos del territori (centres educatius, serveis socials, entitats socials i serveis especialitzats com ara: salut mental, treball amb víctimes de violència masclista, etc.).
Motivació i a qui va dirigit el projecte
microBeques 16+ va dirigit a joves adolescents en situació de fracàs escolar i risc d’exclusió social que necessiten una oportunitat. Joves que estan en una edat clau en el seu pas cap a l’edat adulta i que la societat no es pot permetre deixar enrere.
Experiència prèvia i equip
La Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social/Fundació SER.GI és una entitat privada, sense ànim de lucre i amb voluntat de servei públic en el terreny de la pedagogia social que integra en el seu Patronat persones de reconeguda vàlua i prestigi en el camp de l’educació, del món empresarial, així com representants d’institucions públiques de les comarques gironines.
La Fundació té una experiència i recorregut de més de 40 anys i actualment està formada per un equip de 45 persones.
L’objectiu fonamental de la Fundació SER.GI és la promoció d’una millor qualitat de vida en els grups o minories amb dificultat en el seu desenvolupament personal, familiar o social, prioritzant els àmbits de la sensibilització de l’opinió pública, l’acció socioeducativa, la formació i reciclatge dels professionals, la participació social i la creació de centres i associacions estimulant la col·laboració amb les ja existents.
Per a fer-ho centra els seus esforços en tres àrees: Educació, Habitatge social i Participació i Ciutadania i de manera transversal fa propostes formatives i de sensibilització social.
Podeu ampliar informació visitant-nos a https://www.fundaciosergi.org/