Canviem Salt acusa a l’equip de govern de no voler deixar participar a la ciutadania als plens municipals
- El regidor de Canviem Salt recorda que l’actualització del ROM és necessària ja que la vigent és de 1.999
- El ROM (Reglament Orgànic Municipal) és el document que regula, entre altres coses, la participació directa de la ciutadania al plenari municipal.
- Fa un any es va aprovar una moció que demanava l’impuls de la participació́ política directa en el municipi de salt.
Canviem Salt recorda que ERC i IPS-CUP van adquirir el compromís al 2015 de revisar el ROM per “per ordenar i millorar els Canals de participación ciutadana”, i a dies d’avui només han donat passes simbòliques, res concret.
En el mateix sentit, i després de veure que no hi havia moviment, el grup municipal Canviem Salt va presentar fa un any una moció per tal que les entitats, les associacions i els ciutadans, poguessin participar directament al plenari. Aquesta moció buscava actualitzar els mecanismes de participació ja que el reglament vigent és de l’any 1.999 i les coses han canviat molt des de llavors.
El regidor de Canviem Salt Wilder Palacio argumenta que “és una manera de compensar el dèficit democràtic que actualment pateix Salt, on 3 de cada 4 persones no poden participar a les eleccions municipals, a més d’una manera de fomentar la democràcia directa d’aquelles persones que volen participar a les decisions que les afecten directament”
Es tracte per tant d’un exercici de salut democràtica i de reconeixement de la capacitat de la resta de la ciutadania per proposar mesures directament, sense haver de passar per cap partit.
“Ens sorprèn que un equip de govern d’esquerres no tingui la voluntat d’obrir les portes de l’Ajuntament a la participació directa, fet que respon a càlculs partidistes, per tal de no obrir possibles debats en el que ells com a equip de govern no surti guanyant, i d’aquesta manera minimitzar els riscos de possibles situacions incomodes”
El grup municipal vol manifestar la seva decepció respecte a l’actual equip de govern, ja que el projecte col·lectiu del qual parlaven, només ha quedat en un eslògan de campanya.
Per últim volen manifestar que aquesta manca d’acció afecta la salut democràtica del municipi i per tant, la imatge de les institucions, creant així desesperança i desprestigia l’Ajuntament.