Diumenge, desembre 8, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Tret de sortida a la Donació de plasma a l’Hospital Santa Caterina de Salt

L’Institut d’Assistència Sanitària, el Banc de Sang i Teixits de Girona i l’Associació de Donants de Sang de Girona sumen forces amb l’objectiu d’aconseguir vuit donants cada dia de campanya, que serà anual

L’eslògan triat “Felicitats, ho has fet” vol transmetre la idea d”orgull” de ser donant, sota la imatge d’un birret de graduació

Els diferents components sanguinis (glòbuls vermells, plasma i plaquetes) són essencials per als tractaments diaris que reben els pacients als hospitals de Catalunya. Concretament i en relació amb el plasma,  un component sobre el qual cada any es troben nous usos terapèutics, Catalunya no és autosuficient i n’ha de demanar a altres països com ara els Estats Units. Per ser autosuficients s’estima que serien necessaris 60.000 litres anuals i l’any passat, segons dades del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, se’n van aconseguir 50.000.

Per aquest motiu i amb l’objectiu d’incrementar les donacions i nombre de donants a comarques gironines, l’Institut d’Assistència Sanitària, el Banc de Sang i Teixits de Girona i l’Associació de Donants de Sang de Girona sumen forces i començaran el proper 7 d’octubre una campanya anual de plasma i sang, que es durà a terme el primer dilluns de cada mes al vestíbul de l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. L’eslògan triat “Felicitats, ho has fet” vol transmetre la idea d”orgull” de ser donant, sota la imatge d’un birret de graduació. La campanya va dirigida a tota la ciutadania i s’hi podrà donar tant plasma com sang en horari de 10.00 a 14.00 hores. L’objectiu és fer vuit donants cada dilluns.

Per què i com es dona plasma?

El plasma conté una complexa barreja d’aigua, sals inorgàniques, compostos orgànics i més de 1000 proteïnes. És per això que s’utilitzen múltiples productes plasmàtics disponibles en la pràctica clínica per a cadascuna de les principals indicacions: substitució en deficiències de factors de coagulació per exemple en hemorràgies massives o fins i tot intercanvi plasmàtic en algunes patologies concretes per exemple en algunes malalties rares o autoimminutàries entre altres indicacions.

Aquesta substitució es pot fer mitjançant la transfusió simple del plasma o bé a través de l’administració d’hemoderivats. Conceptualment, entenem com a hemoderivats aquelles especialitats farmacèutiques on el principi actiu prové del plasma de donants humans sans a través d’un procés de fraccionament i purificació adequat entre els que trobem immunoglobulines o alguns factors de coagulació.

La donació de plasma es pot fer bé sigui fent una donació de sang total, és a dir, una donació simple de sang o bé mitjançant un procés d’afèresi. Si la donació és a través d’una donació simple i, per tant, de sang total, a posteriori es produeix un procés de fraccionament per separar els diferents components de la sang, entre ells el plasma. Si el procés és per afèresi (plasmafèresi), la donació es realitza mitjançant un separador cel·lular que separa a temps real el plasma de la resta de components sanguinis i, per tant,  retornant tota la resta de components de la sang al mateix moment de la donació.

Ambdós sistemes de donació són extremadament segurs i els criteris d’acceptació dels donants no difereixen excessivament entre ells. Les diferències principals però, són que la donació de plasma dura aproximadament 45 minuts i la recuperació és més ràpida que la donació de sang total. Per tant, es pot donar plasma aproximadament cada 15 dies

Latest Posts

spot_img

un xic de tot