Informació per a dones embarassades i les seves famílies
El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a preparat preguntes i respostes sobre el coronavirus i les embarassades…
1- Quins efectes té el coronavirus en les dones embarassades?
Com que es tracta d’un virus nou, encara no es disposa d’informació suficient sobre els efectes específics en dones embarassades o durant el puerperi.
Durant l’embaràs hi ha canvis immunològics i fisiològics que us poden fer més susceptibles a infeccions respiratòries víriques, com aquesta. També hi pot haver més complicacions. Ara per ara, però, no hi ha evidència que les dones embarassades tinguin un risc més elevat que la resta de població de presentar símptomes greus, de patir complicacions o de comprometre al fetus per contraure aquest tipus de coronavirus.
És molt important seguir les mesures preventives, com el rentat de mans, mantenir les distàncies, evitar el contacte amb persones amb símptomes respiratoris, etc.
2- Quins efectes tindrà el coronavirus en el bebè si se’m diagnostica el virus?
Encara hi ha poques dades sobre els efectes en la mare o el nadó. No hi ha evidència que suggereixi un risc més elevat d’avortament. En el cas d’infecció al tercer trimestre, hi ha alguns casos de part prematur i alguna altra complicació.
Tampoc hi ha dades que el virus pugui passar al fetus mentre esteu embarassada (el que s’anomena transmissió vertical). Per tant, es considera molt poc probable que, si contraieu el virus, pugui causar anomalies al bebè.
Fins ara, els pocs nounats analitzats nascuts de mares infectades en el 3r trimestre han estat negatius. Tampoc no s’ha trobat presència del virus en líquid amniòtic, sang del cordó umbilical, fluid vaginal, frotis faringi neonatal ni en llet materna. Només s’ha constatat un cas positiu, d’un nadó a terme, fill de mare amb pneumònia que va donar positiu estant asimptomàtic.
El risc de transmissió entre mare i nadó després del nai ement sembla que és igual que el de la població general, per ai ò és tant important mantenir les mesures d’higiene i prevenció.
3- Què puc fer per reduir el meu risc de contraure coronavirus?
Cal seguir en tot moment les instruccions que es donin per controlar la transmissió, i que poden anar canviant segons la situació al nostre entorn. En aquests moments cal quedar-se a casa i només sortir en les condicions permeses.
El més important és rentar-se les mans regularment i de manera correcta i mantenir una distància social (d’un a dos metres). Hi ha consells molt útils a la pàgina de Canal Salut http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus per reduir els riscos de contraure una infecció, no només per coronavirus, sinó per altres infeccions com els refredats o la grip.
4- Què he de fer si crec que puc tenir el coronavirus o si hi he estat exposada?
Contacteu amb l’equip assistencial que supervisa el vostre embaràs per informar-los de la simptomatologia que presenteu. En aquest cas possiblement presenteu una infecció aguda de les vies respiratòries d’inici sobtat (tos, febre, dificultat respiratòria de qualsevol gravetat).
En cas que no sigui possible contactar amb l’equip assistencial que supervisa el vostre embaràs truqueu al 061.
Cal que eviteu d’anar al CAP, sempre i quan la vostra situació ho permeti.
En cas que tingueu una urgència i/o emergència truqueu al 112.
Totes les preguntes i respostes en el següent document
informacio-embarassades-families[+] Descarregar Programa en pdf
FONT: canalsalut.gencat.cat