Diumenge, desembre 15, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Nou programa de recuperació d’artroplàsties a l’Hospital Santa Caterina

L’Hospital Santa Caterina posa en marxa un programa de recuperació intensiva d’artroplàsties

El seu seguiment per part del pacient disminueix l’estada a l’hospital de set a quatre dies i facilita una rehabilitació més ràpida al domicili

L’artroplàstia de genoll i maluc consisteix en la substitució de les superfícies articulars per implants metàl·lics fixats a l’os (pròtesi). És un dels procediments quirúrgics més freqüents i s’ha incrementat notablement en els últims anys. Aquest augment ve motivat principalment per una major longevitat de la població general, els bons resultats obtinguts en la cirurgia protèsica i l’expansió gradual de les seves indicacions, que s’estenen a pacients cada vegada més joves. Concretament a l’Hospital Santa Caterina cada any s’operen unes 170 pròtesis de genoll i un centenar de maluc.

Amb l’objectiu de millorar els resultats clínics de la intervenció en ambdós casos, genoll i meluc, l’equip assistencial de l’Hospital Santa Caterina ha posat en marxa un Programa de recuperació intensiva d’artroplàsties que es tradueix a la pràctica en la recuperació més ràpida del pacient, la reducció del temps d’hospitalització de set a quadre dies i l’increment de la seguretat del malalt, amb la disminució de les possibilitats de complicacions postoperatòries, com ara les infeccions nosocomials. 

El programa consisteix en la rehabilitació immeditada després del postoperatori. Abans, la  rehabilitació s’iniciava al segon o tercer dia d’haver ingressat a la planta d’hospitalització després de la cirurgia. La nova manera de procedir, que es recull en un protocol en el que intervenen els diferents professionals sanitaris implicats en l’atenció al malalt durant el procés assistencial i seguiment després de l’alta, requereix d’un estudi previ dels pacients candidats a entrar al programa. Aquest estudi inclou una anàlisi tant del seu estat de salut com de la seva situació familiar i al domicili.

El programa comença quinze dies abans de l’operació, amb unes sessions informatives dirigides als pacients i familiars, que tenen com a objectiu preparar a l’usuari per a l’operació i rehabilitació posterior. Aquesta rehabilitació prèvia a la cirurgia d’artroplàstia es basa fonamentalment en unes pautes dirigides a posar a punt la musculatura, disminuir l’ansietat abans de la intervenció, augmentar el grau d’implicació del pacient i de la seva família en la recuperació i readaptació i millorar l’autonomia després de l’operació en aspectes com ara la utilització de les crosses.

Després de l’alta i un cop a casa, el pacient ha de seguir amb el programa de recuperació intensiva. Aquest inclou, entre d’altres aspectes, les recomanacions a seguir en la cura de la ferida, la medicació, l’alimentació i altres hàbits saludables, així com en els exercicis per fer durant les primeres setmanes i consells que el pacient haurà de posar en pràctica en les activitats de la vida diària. Tant en la fase preoperatòria com en la postoperatòria, la implicació del pacient i de la seva família esdevenen claus per l’èxit de la recuperació ràpida, que compta amb el seguiment del personal assistencial. Per facilitar l’acompliment de les indicacions per part del pacient i la seva família a casa, l’hospital ha editat un fulletó explicatiu, amb el conjunt de la informació.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot