La Unitat d’Uveïtis dels hospitals Trueta i Santa Caterina ha atès més de 700 pacients des de la seva posada en marxa, l’any 2017
Des de la seva creació l’abril de 2017, la Unitat Funcional d’Uveïtis i Inflamació Ocular dels hospitals Trueta i Santa Caterina ha atès més de 700 pacients, consolidant-se com un referent en el diagnòstic i tractament de la uveïtis a la demarcació de Girona. Aquesta unitat compta amb un equip multidisciplinari format per especialistes en oftalmologia, reumatologia i medicina interna, que treballen conjuntament per abordar una patologia que és la tercera causa de ceguesa a l’Estat espanyol.
Fins al 16 d’agost de 2023, la unitat ha atès 739 nous pacients, amb prop de 2.000 visites, incloent tant consultes diagnòstiques com de seguiment. Les visites es realitzen al Centre Sanitari Güell de Girona i a l’Hospital de Santa Caterina, on els pacients poden ser valorats per diferents especialistes en una mateixa assistència, facilitant així un diagnòstic més ràpid i un tractament precoç.
L’any 2023, la Unitat va registrar 418 assistències, amb 175 pacients nous, superant les 371 consultes de l’any 2022, fet que demostra el creixement constant d’aquesta unitat com a centre de referència a la Regió Sanitària Girona. Aquest increment es deu al coneixement consolidat de la Unitat, que rep derivacions de pacients per part d’oftalmòlegs que identifiquen casos greus d’uveïtis.
La uveïtis, que pot provocar ceguesa, afecta pacients de totes les edats, amb una major incidència en la franja de 45 a 64 anys (25% dels casos el 2023). Els símptomes principals inclouen pèrdua de visió, dolor ocular i ull vermell. La Unitat disposa de les tècniques necessàries per diagnosticar els diferents tipus d’uveïtis (anterior, intermèdia, posterior o panuveïtis) i aplicar el tractament adequat.
Les causes més comunes de la uveïtis són les malalties autoimmunitàries, que van representar el 47,2% dels casos tractats entre 2017 i 2022, seguides de les infeccions, com la toxoplasmosi o l’herpes, que van ser la causa del 27,5% dels casos en aquest període. L’experiència acumulada ha permès a la Unitat millorar les seves eines diagnòstiques i de tractament, així com participar en projectes d’investigació multicèntrics internacionals, com l’estudi IBERSOS.
Recentment, la Unitat ha ampliat la seva cartera de serveis amb la incorporació de circuits com el cribratge oftalmològic de l’artritis idiopàtica juvenil, una forma d’artritis comuna en nens menors de 16 anys que pot manifestar-se com una uveïtis sense símptomes evidents.