Dimecres, maig 29, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Alerta en la Salut Mental de les Gestants: 1 de cada 5 Dones Afectades

Es calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació o postpart.

Es calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació o postpart

Aquest matí, l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt acull prop de cent professionals de l’atenció primària i hospitalària en una jornada que abordarà la salut mental perinatal. La jornada, organitzada pel Centre de Salut Mental del Gironès-Pla de l’Estany de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), té com a objectiu facilitar als professionals de l’atenció primària la informació sobre els circuits de l’atenció especialitzada en el tractament de la salut mental perinatal, des de la planificació de l’embaràs fins al període postpart; i, d’altra banda, oferir formació especialitzada en la detecció i el tractament dels problemes i la patologia mental de la dona durant l’embaràs i el puerperi per assegurar uns bons resultats en salut, tant en la mare com en el nadó.

Els trastorns mentals perinatals són un problema important de salut pública per l’impacte que tenen sobre la salut i qualitat de vida de les dones i dels seus fills, a curt i llarg termini. Es calcula que una de cada cinc dones tindrà un trastorn mental al llarg de la gestació o postpart. La depressió postpart és la complicació més freqüent entre el 10-15% de les dones. Donada l’elevada prevalença de dones amb problemes de salut mental en el període perinatal, es treballa per protocol·litzar la coordinació entre diferents professionals involucrats en el procés d’atenció a la salut mental perinatal. L’evidència científica confirma que la falta d’abordatge especialitzat d’un problema de salut mental en aquest període podria tenir unes conseqüències negatives.

Els problemes de salut mental materna

Els problemes de salut mental materna inclouen la depressió postpart, el trastorn bipolar postpart o la psicosi postpart. Segons l’OMS, set de cada deu dones oculten o minimitzen els seus símptomes. Sense comprensió, suport i tractament, aquests problemes de salut mental tenen un gran impacte en les dones afectades i en les seves parelles i famílies. Un enfocament integrat de la salut mental de la família permet superar el període postpart. Alguns estudis indiquen que les dones tenen fins a 22 vegades més probabilitats de tenir un ingrés psiquiàtric en el mes posterior al part que en el període pregestacional, sobretot en dones amb un trastorn afectiu preexistent. 

salut mental perinatal

El període postnatal inicial té un alt risc d’episodis nous i recurrents, en particular en malalties mentals greus, i en aquesta situació es calcula que al voltant de dues de cada mil dones necessiten un ingrés hospitalari en els primers mesos després del part. La suspensió dels psicofàrmacs durant l’embaràs o la lactància a causa del desconeixement sobre la seva seguretat comporta un gran risc de recaiguda, i, en canvi, hi ha psicofàrmacs que són segurs per al fetus i el nadó.

El malestar emocional i les malalties mentals en l’etapa perinatal poden tenir un impacte directe en el desenvolupament del nadó, tant en l’àmbit físic, emocional com cognitiu. Si aquestes alteracions perduren en el temps, poden contribuir al desenvolupament de problemes de salut mental en un futur. La prevenció, detecció precoç i atenció primerenca dels problemes de salut mental de les mares i els seus nadons és clau en aquesta etapa.

Professionals es reuneixen a l’Hospital Santa Caterina de Salt per avançar en l’atenció a la salut mental perinatal

Per tractar aquests temes, la jornada d’avui, inaugurada pel director de Salut Mental de l’IAS, Claudi Camps, el director mèdic de l’Hospital Santa Caterina, Esteban Gaitán, i la psiquiatra i cap del centre de salut mental d’adults (CSMA) del Gironès-Pla de l’Estany, María Fe Martín, comptarà amb experts de referència. La primera cap de la Unitat de psiquiatria perinatal i gènere a l’Hospital Clínic de Barcelona, Lluïsa Garcia, ha obert el programa amb la conferència inaugural “La salut mental perinatal, la gran oblidada en l’atenció en la maternitat”; tot seguit ha començat la taula rodona: “Intervenció en salut mental perinatal a Girona”, moderada per la psicòloga del CSMA, Maria Àngels Fuentes. La taula tractarà al llarg del matí el trastorn mental lleu en l’àmbit perinatal i el seu abordatge des d’atenció primària, a càrrec de la psicòloga del CSMA i de l’ASSIR Girona, Lívia Jarque; la psicopatologia i la psicofarmacologia en l’etapa perinatal, a càrrec de la psiquiatra del CSMA, Rocío Martínez, i el circuit d’atenció a la salut mental perinatal a Girona, a càrrec de la cap del centre gironí, María Fe Martín.

La jornada continuarà amb l’exposició d’una experiència en primera persona que porta per títol “Trastorn depressiu major amb simptomatologia psicòtica en postpart”, a càrrec de la Ruth Hanna. La conferència de cloenda “Els reptes de futur de la salut mental perinatal” anirà a càrrec de la cap de secció d’Interconsulta i Psiquiatria d’enllaç de l’Hospital Vall d’Hebron, Gemma Parramon. La responsable de l’ASSIR Girona, Sara Torrent, i la psiquiatra María Fe Martín faran la cloenda.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot