Dimarts, abril 23, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Comunicat de l’espai antiracista de salt i girona en relació a la convocatòria del referèndum d’autodeterminació per l’1-10

Per una república sense racisme ni discriminacions i amb igualtat de drets per a tothom l’ 1 d’octubre ha de poder votar tothom!

El referèndum sobre la independència de Catalunya es farà el diumenge 1 d’octubre de 2017. I es demanarà als i les catalanes que responguem sí o no a la pregunta següent: ‘Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?’ L’exercici d’autodeterminació que exercirà el poble català no només resoldrà si Catalunya ha de continuar o no dins l’Estat espanyol. També resoldrà el reconeixement de Catalunya com a nació al món i com a espai democràtic de decisió. La celebració del referèndum oficial i vinculant, no pot quedar reduït a una mobilització popular, ha de ser un procés participatiu amb conseqüències polítiques, en què caldrà defensar els drets civils i polítics i democràtics.
Des de l’Espai Antiracista portem anys lluitant pel dret de vot per tothom. En alguns pobles i ciutats l’exclusió de drets polítics -amb la manca de legitimitat democràtica dels òrgans de suposada representació i les conseqüències en les seves polítiques que comporta- és tan escandalosa com a Salt, en què 1 de cada 3 veïns i veïnes majors d’edat (7.338 en les darreres eleccions municipals) no podem escollir els “nostres” representants polítics. Per això hem rebut com una sorpresa gens agradable la proposta de llei de convocatòria que han fet pública JxSí i CUP-CC, segons la qual el referèndum d’autodeterminació, que és una conquesta democràtica indubtable, serà només per a ”les persones amb dret de vot al Parlament de Catalunya”, és a dir, només per als i les que tenen nacionalitat espanyola.
El poble de Catalunya està format per tots i totes les seves veïnes, independentment del nostre origen i nacionalitat. Cap català ni catalana pot ser exclòs del dret d’autodeterminació del nostre poble ni de la ciutadania en una eventual República Catalana pel fet de no tenir la nacionalitat espanyola. A més, aquest criteri arbitrari suposa un pas enrere respecte la consulta del 9N, en què el criteri era el veïnatge a Catalunya. Per més que se’ns argumenti en relació al reconeixement internacional del referèndum, no entenem que la validesa d’un referèndum que forçosament se celebrarà en ruptura amb la legalitat de l’Estat espanyol depengui del fet que s’exclogui una part del poble de Catalunya.
D’altra banda, la participació és la clau per una bona i exitosa cohesió social. Plens drets polítics per a les persones que no tenim la nacionalitat espanyola suposa reconèixer-nos com agents actius de la comunitat política i incloure’ns en els mecanismes dels quals disposa la resta de la ciutadania per participar en política i reverteix positivament en el conjunt de la societat.
Només podem imaginar una República catalana així:
Una república en què totes i tots les que hi vivim, independentment del nostre origen, nacionalitat o situació administrativa de partida, participem en la seva construcció amb igualtat i amb plens drets polítics i de ciutadania, incloent-hi, és clar, la nacionalitat catalana per tothom.
Una república que sigui terra d’acollida, sense murs ni lleis d’estrangeria.
Una república formada des de la multiplicitat d’identitats nacionals, culturals, religioses i lingüístiques de tots i totes aquelles que hi viuen.
Una república compromesa en la lluita contra el feixisme, el racisme, la xenofòbia, la islamofòbia i qualsevol discriminació per raó d’origen, llengua, cultura, religió o color de pell.
Per tant, demanem el dret de vot per a totes les persones majors d’edat empadronades a Catalunya des de, com a mínim, els darrers sis mesos abans del dia de la votació.
Construir una República Catalana és l’oportunitat que ens permetrà veure si som o no capaces de fer-la plural, justa i igual
Dret de vot per tots els veïns i veïnes de Catalunya en el referèndum d’autodeterminació.
Nacionalitat catalana amb tots els drets polítics i de ciutadania en la República Catalana en cas que es constitueixi.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot