Dimecres, abril 17, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Nova unitat d’hospitalització per atendre adolescents amb problemes de salut mental, familiars i socials greus a Salt

Es posa en marxa una nova unitat d’hospitalització per atendre adolescents amb problemes de salut mental, familiars i socials greus

El dispositiu compta amb 4 llits i evitarà que els pacients de la Regió Sanitària de Girona es traslladin a la unitat especialitzada de Barcelona, ubicada al complex assistencial Benito Menni de Sant Boi de Llobregat

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha obert una nova unitat d’atenció a la salut mental dirigida a adolescents que tenen una alteració psicopatològica i alhora una necessitat de rehabilitar o reconduir la seva vida, tant a títol familiar com social, laboral o educatiu. Es tracta d’una unitat de subaguts, amb quatre llits, ubicada al Parc Hospitalari Martí i Julià, en el mateix edifici de l’actual Unitat de referència psiquiàtrica infantil i juvenil (URPI).

La nova unitat (UCA-Subaguts) és un programa dirigit als adolescents, de 13 a 18 anys, que presenten una patologia psiquiàtrica descompensada, acompanyada d’altres factors concomitants arran de la seva malaltia, abús a substàncies, fracàs escolar o una situació difícil en la convivència familiar o en l’entorn allà on visqui la persona atesa (centres de menors, etc.). La unitat està pensada per abordar aquesta patologia descompensada i reestructurar de forma global tots els aspectes de la vida del menor. En breu, el dispositiu disposarà d’un professor que ajudarà a mantenir o recuperar la formació educativa de l’usuari.

L’ingrés del pacient, que té una estada mitjana d’uns dos mesos, és fa programat des dels dispositius de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, ja sigui des del centre de salut mental infantojuvenil de referència, de l’hospital de dia d’adolescents o des dels equips d’atenció precoç de la psicosi. Es tracta de persones que ja són ateses per una patologia psiquiàtrica però que “no acaba de remetre perquè conviu amb altres complexitats que no permeten la seva recuperació vital”, diu doctora Sacra Mayoral, cap clínic de la unitat.

L’UCA preveu acollir 15 pacients l’any i amb la seva posada en marxa es guanya en accessibilitat i proximitat, evitant que els afectats de la Regió Sanitària de Girona s’hagin de desplaçar com fins ara a Barcelona, a la unitat especialitzada ubicada al complex assistencial Benito Menni de Sant Boi de Llobregat.

Per atendre el nou espai, se sumen 2 diplomats i 3 auxiliars d’infermeria a l’equip de professionals especialitzats que atén la unitat d’hospitalització especialitzada en psiquiatria infantil i juvenil, on l’UCA ha quedat integrada. En el seu conjunt, l’atenció aguda i subaguda de la unitat està atesa per 5 diplomats en infermeria, 6 auxiliars, un psicòleg i un psiquiatre.

1 any i 100 pacients atesos

La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil (URPI) es va posar en funcionament l’1 de desembre de l’any passat, gràcies a la reconversió d’una antiga unitat de llarga estada psiquiàtrica. La unitat, ara amb 14 llits, incloent-t’hi les 4 noves places de l’UCA, ha atès 93 pacients en un any (ocupació mitjana per sobre del 90%). La franja d’edat dels pacients atesos se situa entre els 8 i els 17 anys, amb una mitjana de 15 anys en les noies i de 14,4 en els nois. En relació amb el diagnòstic motiu de l’ingrés, un 28% ha estat per risc de suïcidi (gest autolesiu i/o temptativa), un 22% són trastorns de conducta, un 20% trastorns de conducta alimentària, un 16% trastorns psicòtics, un 8% responen a un trastorn per abús de substàncies i un 6% a un trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat. L’estada mitjana durant aquest primer any ha estat de 25 dies. La doctora Mayoral explica que fa uns anys es dona una major freqüentació a urgències i un increment de la demanda d’ingressos hospitalaris de menors que presenten alteracions de conducta i de l’estat d’ànim, i no pas un trastorn sever como ara la depressió major. Això és degut, segons la psiquiatra, a que en bona part hi ha en aquests últims casos una bona vinculació dels usuaris als dispositius comunitaris especialitzats en l’atenció a la salut mental dels infants i els adolescents.

 

Latest Posts

spot_img

un xic de tot