Dimarts, abril 23, 2024
spot_imgspot_img

La Última

El Casal dels Infants inaugura seu social a Salt

El nou espai d’oportunitats serà punt de referència de l’acompanyament d’infants, joves i famílies vulnerables a la localitat gironina.

D’esquerrra a dreta, la Jeinabu i la Fatu (noies del Casal), Marc Simón, direector corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Roser Rosell, presidenta del Casal dels Infants, Neus Munté, consellera de la Presidència i Jaume Viñas, alcalde de Salt.
El Casal dels Infants ha inaugurat, aquesta tarda, la seva nova seu social a Salt. Gràcies a la suma de voluntats solidàries de molts ciutadans i ciutadanes, empreses i institucions com el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social “la Caixa”, el Casal dels Infants de Salt obre les seves portes al carrer Major número 30 per a acollir i acompanyar 220 infants, joves i famílies amb dificultats.

Malgrat la pluja, el Casal dels Infants de Salt s’ha omplert, aquesta tarda, de nens i nenes, joves, famílies, veïns i veïnes i representants d’administracions i empreses per a celebrar que el Casal dels Infants té nova seu al Gironès. Un nou centre que vol ser referència de la suma d’esforços, del treball en xarxa en favor de la igualtat d’oportunitats. “Generar el màxim d’oportunitats per als infants i joves és  la nostra manera real i pràctica de construir, entre totes i tots, un món més just. Aquí acompanyem moltes vides. Molts nens i nenes, nois i noies, i les seves famílies hi compten. Hi som per al què calgui: educant, escoltant, formant, creant i fent realitat propostes, que els ajuden a desenvolupar-se… Això és casa seva!”, ha destacat Roser Rosell, presidenta de l’entitat, en l’acte inaugural.

De fet, ja ho és des de l’any 2010, quan l’entitat social va iniciar la seva activiat a la localitat saltenca, amb diversos programes d’acompanyament d’infants, adolescents, joves i famílies, sempre de la mà del teixit associatiu, institucional i empresarial de Salt. Així ho ha confirmat Rosell: “Ens hem sentit molt acollits per entitats, escoles i instituts, per administracions i empreses amb qui hem treballat colze  a colze i amb qui ho continuarem fent, agraïts i convençuts que la col·laboració amb el teixit dels barris reforça i multiplica l’impacte de l’acció social que aconseguim conjuntament.”

L’acte d’inauguració del nou centre ha comptat amb la participació de l’Hble.Sra Neus Munté, consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i portaveu del Govern, que ha emfatitzat el paper de les institucions públiques en la lluita contra els desigualtats “administracions, empreses privades, ciutadans i ciutadanes…tots tenim en comú ser amics del Casal dels Infants, per la seva tasca d’acció social en diferents punts del país, sempre inclusiva i generadora d”oportunitats. Com a Govern seguirem sumant-hi complicitats.”

Per la seva banda, l’alcalde de la Vila de Salt, Excm.Sr.Jordi Viñas s’ha mostrat “orgullós d’acollir una entitat de la trajectòria i la vàlua del Casal” a la localitat, i ha destacat el paper d’entitat vertebradora i generadora de xarxa al territori, un aspecte que també ha assenyalat el sr.Marc Simón Director Corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa “, gran aliat del Casal en la lluita contra les desigualtats. Simón ha explicat que “l’Obra Social ‘la Caixa’ manté el seu compromís per una societat més justa, equitativa i cohesionada. Ens sentim agraïts i satisfets de formar part d’aquest nou projecte del Casal d’Infants que promou la igualtat d’oportunitats, que treballa en xarxa, que està arrelat a la comunitat i que vol ser un espai on infants, joves i famílies disposin dels suports que necessiten per tenir una millor qualitat de vida”.

Els nens, nenes i famílies de Salt han estat, sens dubte, els protagonistes de l’acte. Al mal temps han posat bona cara i han acompanyat les personalitats per places i carrers del barri, per acabar la visita al local de l’entitat, al carrer Major número 30 de Salt, on els han explicat què hi fan, “a les tardes vinc a fer els deures i em trobo amb les amigues i amics…m’ho passo molt bé!” ha comentat la Fatumata Magigaga, de 14 anys, que participa al Casal Obert d’Adolescents. 

La “Fatu” va totes les tardes al Casal. Com ella 220 infants, joves i famílies omplen de vida, de somnis i d’il·lusió el nou espai del carrer Major i altres punts de Salt i de Girona. “L’espai del carrer Major es dedica, als matins, a l’acompanyament maternoinfantil de Vincles, on es treballa des de l’educació amb mares i nadons de 0 a 3 anys”, ha comentat Ferran López, director del Casal dels Infants de Salt. També a la mateixa ubicació, a la tarda, els adolescents fan tot tipus d’activitats de lleure i de reforç escolar, mentre que els petits del Casal Obert Infantil ho fan als espais cedits per l’escola Les Deveses i els adolescents del projecte RAI ESO, d’acompanyament de nois i noies al mateix centre educatiu, ho fan a l’institut Salvador Espriu. Per la seva banda, els projectes de formació de joves com la Xarxa d’Accés al Treball (XAT) o l’Aula d’Hostaleria es desenvolupen en diferents punts de Salt i rodalies. “En el cas de la XAT estem a l’Estació Jove i en el de l’Aula d’Hostaleria, fem la formació teòrica a l’Hotel d’Entitats de Salt”, explica López,“malgrat tenir aquests equipaments públics a disposició, ara mateix estem a la cerca de restaurants solidaris al Gironès on els nois i noies puguin fer pràctiques de formació i guanyar autonomia com a ajudants de cambrer”, continua , “aconsegueixin o no feina, el que procurem sempre és que guanyin eines per a ser professionals seriosos i autònoms i, per sobre de tot, que guanyin confiança en si mateixos per a tirar endavant”.

Per al Casal dels Infants, els joves, els infants i les famílies són els protagonistes de la seva pròpia vida. Són ells els qui creixen i guanyen autonomia i confiança mentre són acompanyats per un equip compromès de professionals i voluntaris que els recolza per a que superin les dificultats de partida. “Continuarem atents a escoltar-los per alçar la seva veu fins allà on calgui, per transformar els barris i el món“, ha prosseguit Rosell, “Gràcies a totes i tots per fer-ho possible. Gràcies per ser-hi. Gràcies per formar-ne part. Benvinguts al Casal. Benvinguts a casa vostra.”

Sobre el Casal dels Infants

El Casal dels Infants existeix des de fa més de 30 anys per donar una alternativa als nens, nenes, adolescents i joves amb més dificultats socials. Al llarg de l’any, més de 6000 infants, joves i famílies passen pel Casal. La nostra intervenció té sentit des d’un fort arrelament als barris i municipis en què tenim preseència, entenent la comunitat i el territori com a realitats que determinen qualsevol acció social i educativa. A Salt ho fem des del 2010, atenent infants, joves i famílies en risc d’ exclusió social en col·laboració amb les administracions, les empreses, i els ciutadans de Salt, de Girona i del Gironès en general. Partim d’una convicció absoluta en la capacitat de qualsevol infant o jove en situació de dificultat, per important que sigui, de sortir endavant de manera autònoma si rep l’estímul i suport adequat.

Més informació a casaldelsinfants.org.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot