L’espai creatiu saltenc dúplica les activitats respecte a la primavera-estiu i fins al desembre hi haurà 12 assajos oberts de companyies, 11 tallers i 6 xerrades, tot gratuït amb inscripció
El Centre d’Arts Escèniques El Canal de Salt duplicarà aquesta tardor les activitats programades durant la primavera estiu i entre aquest setembre i el mes de desembre ha previst una trentena d’activitats obertes a la comunitat i per continuar reforçant el vincle de l’equipament municipal amb la ciutadania de Salt i afavorir que tothom tingui accés a la cultura, en una programació àmplia, plural, diversa i gratuïta.
En els tres mesos vinents, El Canal ha programat fins a 12 assajos oberts de les companyies, 11 tallers de diverses temàtiques, també oferts per les companyies presents a l’equipament municipal i sis xerrades que versaran sobre el fet creatiu en si mateix. Durant aquest període una quinzena de companyies estaran realitzant una residència creativa a l’equipament saltenc i d’aquestes cinc són coproduccions que fomenten i acompanyen des del mateix Centres de Creació d’Arts Escèniques El Canal de Salt.
En aquesta línia, El Canal arrencarà l’activitat oberta a la ciutadania el 12 de setembre amb l’assaig obert de ‘Man mano, il tempo scorre’ d’Elaine Grayling, que serà el primer dels 12 projectes escènics que s’obriran al públic i permetran veure en primícia el que hauran estat treballant aquestes companyies. Aquest primer treball combina teatre, cuina, dansa, videoprojecció i participació del públic amb l’excusa d’una recepta culinària dels gnocchis italians. L’endemà mateix serà el torn per a ‘Les cases dels altres’ de la companyia La Intempèrie, on es proposa a l’espectador entrar a les cases alienes per descobrir retalls de quotidianitat.
Encara aquest mes de setembre, el dia 26, es podrà assistir a l’assaig obert del ‘Projecte NO’ d’Hermanas Picohueso. Un espectacle inspirat en Albert Camus on una àvia rebel aplica el ‘no’ davant de l’opressió. L’octubre arribarà més ple encara d’activitat i és que es podran veure fins a cinc assajos oberts i tres d’ells seran de coproduccions d’El Canal. Els dos primers projectes coproduïts a veure’s seran el ‘Sí Sí Sí’ de Teatre de l’Aurora, que explorarà des de la llibertat i l’humor temàtiques tan actuals com el desig i el consentiment, i es podrà veure el dia 2 d’octubre. El dia 9 del mateix mes serà el torn del músic saltenc d’origen senegalès Momi Maiga, Premi Alícia 2024 al talent emergent, portarà a la Sala Kropotkin ‘Kairo’, una experiència cultural que uneix present i passat i tradició i modernitat en un viatge inspirador.
L’endemà serà el torn per un projecte de ciència-ficció en què BAAL portarà una peça coreogràfica que explorarà els límits físics i biològics del cos humà amb l’espectacle ‘Kin’. L’oferta de programació d’El Canal seguirà el 17 d’octubre amb Las Espectadoras, en què el duet que formen Aina Mingell i Aitana López exploraran els marges de la nostra societat amb ‘Tribut to Rats’, on dues àvies desnonades celebren el seu últim aniversari en un restaurant de menjar ràpid.
La companyia Cabosanroque preveu portar el dia 24 d’octubre una altra de les obres coproduïdes pel Centre de Creació d’Arts Escèniques El Canal amb l’espectacle ‘El castor que plorava’, on el món teatral es converteix en una al·legoria de la vida per esbotzar els límits entre ficció i realitat. El novembre comptarà amb tres assajos oberts i el primer a obrir-se al públic saltenc i rodalia serà el Collectif PSM que amb ‘Ça turne’ evidenciarà els períodes cíclics de la vida amb la barreja de set cossos i tres monocicles. El 14 de novembre arribarà una altra de les coproduccions del Canal amb ‘Prosopopeya’ de la companyia ‘La Bella Otero’, una peça de reflexió que Emma Arquillué i Pablo Macho portaran al públic per posar en dubte l’existència i fusionar-ho amb l’origen del teatre. I el següent assaig obert també serà per la cinquena coproducció d’aquesta programació de tardor d’El Canal, quan el Cor de Teatre portaran a la sala d’acabats ‘Nauta’, en què una noia embarassada reflexionarà sobre un món present i futur hiperconnectat i ple de contradiccions.
El punt final dels assajos oberts anirà a càrrec de CobosMika Company que el 12 de desembre portarà la dansa contemporània del seu nou espectacle plenament visual, acrobàtic i, al mateix temps, sensible gràcies als moviments pensats per als intèrprets.
Uns assajos oberts que es combinaran amb sis xerrades de bona part de les companyies residents a El Canal i que versaran sobre el procés creatiu en si mateix. En alguns casos, les xerrades ja s’indiquen que estan més dirigides als professionals, altres a estudiants de les arts escèniques o del món audiovisual, així com algunes sobre inclusivitat o el món del flamenc. I completaran la programació de la tardor amb onze tallers molt diferents, que permetran des de fer un teatret a pensar una obra en vers, passants per un taller de màscares dirigit a escolars o participar en el procés creatiu d’alguns dels espectacles que es gesten a El Canal de Salt.
Tota la programació es pot consultar en l’agenda de Salt, on trobareu enllaços per ferr les reserves de places per als assajos o tallers.
Davant d’aquesta nodrida programació de tardor, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, certifica que “El Canal continua fent passos endavant en el pla de gestió marcat des de la reformulació de l’espai i sota la direcció de Xavi Díaz està agafant nova embranzida per complir amb tres dels objectius marcats, com són donar suport a la creació de casa nostra, fer-los un acompanyament creatiu i tècnic de l’espectacle i obrir aquest món cultural a la societat de Salt i de comarques gironines per potenciar l’efecte transformador que la cultura té sobre la societat”.
En aquesta línia, el tinent d’alcalde de cultura, Toni Vidal, posa l’accent “en l’esforç que es fa des d’El Canal en la coproducció d’espectacles, com les cinc companyies que estan creant el seu espectacle i reben finançament per a la producció des de l’equipament municipal, amb la voluntat clara de fomentar la creació a casa nostra i incentivar-la, perquè després pugui voltar arreu”. El mateix responsable municipal també explicita “la voluntat d’obrir-nos en canal i fer que les parets d’El Canal siguin tan transparents com sigui possible, un fet que es tradueix amb aquesta trentena d’activitats només durant la tardor i totes gratuïtes perquè tothom pugui endinsar-se en aquesta gran riquesa cultural que omple l’espai al llarg de tot l’any”.