Dimecres, abril 17, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Fira de la Flor i el Planter de Salt 2024

14ena Fira de la Flor i el Planter de Salt

Participació Confirmada a la Fira de la Flor i el Planter

Més de vint expositors han confirmat ja la seva assistència per al proper diumenge 7 d’abril al Parc Monar de Salt, on se celebrarà la catorzena edició de la Fira de la Flor i el Planter de la localitat. Aquest esdeveniment, ja profundament arrelat a Salt, pretén destacar la relació històrica de la ciutat amb l’agricultura i la jardineria, així com la importància de la séquia Monar en l’irrigació de les terres locals. La majoria d’expositors pertanyen al sector de la jardineria, les flors i les plantes ornamentals, encara que també hi haurà presència de productes de ceràmica, cistelleria i cosmètica natural, tots vinculats amb la cultura agrícola.

Fira de la FLor i el planter

Activitats i Tallers per a Tots els Públics

A més de l’exhibició d’expositors, el matí del primer diumenge d’abril, immediatament després de la Setmana Santa, es duran a terme diverses activitats i tallers dissenyats per tots els públics. Entre les novetats d’aquest any, es destaca la caminada organitzada per Càritas a través de les Deveses de Salt i les Ribes del Ter, guiada per Matthias Hespe, que començarà a les 9:30 h des del Parc Monar amb un cost de 10 euros destinats a fins solidaris.

Pel que fa als tallers, s’inclouen sessions sobre l’empelt d’arbres fruiters i un nou taller de modelatge amb ‘Jumping Clay’ per a nens, amb l’objectiu de crear figures de flors i animals. Així mateix, l’Associació Milfulles oferirà cata de sabors i olors amb plantes aromàtiques i visites guiades al mur de recés, amb finalització en un taller de repicat de planter. Altres activitats inclouen una xerrada sobre el banc de llavors locals i un concert de combos de La Moderna amb varietat d’estils musicals. També hi haurà un taller d’art floral impartit per l’escola La Devesa.

Totes aquestes activitats estan pensades per enriquir l’experiència dels assistents, promovent al mateix temps el coneixement sobre l’horticultura, la jardineria i la conservació de l’entorn natural de Salt.

Jornada tècnica sobre la sequera

La Fira de la Flor i el Planter de Salt tindrà un parell d’activitats prèvies a la fira de diumenge. En un cas serà la jornada tècnica que se celebrarà divendres dia 5 d’abril a l’Aula Magna de la UNED, a la Coma Cros, que analitzarà l’afectació dels episodis de sequera com l’actual en els espais naturals. La jornada porta com a títol “Adaptació de les hortes al nou context de canvi climàtic” i versarà sobre els efectes de l’aument de temperatura global i els canvis que està patint el clima i com això afecten l’horticultura a Catalunya, així com mostrar una visió de futur de determinats cultius estratègics. Anirà a càrrec d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del departament d’Acció Climàtica i Alimentació i Agenda Rural, i Jordi Puig, doctor en ciències ambientals i fundador de l’Espigall. La incripció és gratuïta i s’ha de fer al web https://ruralcat.gencat.cat.

L’endemà, dissabte 6 d’abril, també s’han programat un parell d’activitats prèvies a la fira propiament. Per un costat, una jornada de neteja dels recs de Salt que començarà des de l’institut Vallvera, amb una xerrada informativa sobre la situació de l’abastiment d’aigua a les hortes. I la segona activitat és una visita guiada per les Deveses de Salt que anirà a càrrec del guia de natura i educador ambiental Cesc Compte. El recorregut s’iniciarà al davant de l’església de Sant Cugat per endinsar-se a les Deveses fins al riu Ter i fer-ho amb ulls d’infant i amb ulls de científic al mateix temps. 

Concurs d’aparadors als comerços

Una altra activitat paral·lela és el concurs d’aparadors temàtics es farà tota la setmana prèvia a la Fira de la Flor i el Planter als comerços de Salt. Es pretén que les botigues i negocis del municipi ambientin els seus aparadors amb objectes i propostes que vagin al voltant de la flor, el planter, la pagesia o el cultiu de la terra. A més, entre tots els participants el guanyador del concurs s’emportarà un premi de 300 euros. Tots els negocis que hi vulguin participar han de sol·licitar-ho al correu electrònic promociodelaciutat@salt.cat i tenir la decoració a punt del dilluns dia 1 d’abril fins el diumenge dia 7, fent una crida a la originalitat de les propostes. Fins ara, ja s’han inscrit 18 comerços de la vila per participar en aquest concurs d’aparadors. L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla la importància de la celebració “d’una fira com aquesta en un context de sequera i on esperem que els professionals que hi participaran puguin tenir una gran jornada durant la Fira”. El batlle saltenc reforça així el suport en aquesta fira “tan arrelada al nostre municipi” com ho demostra el fet que ja arriba a la 14ena edició i afegeix que “el món de la pagesia i el cultiu han estat molt arrelats històricament al municipi per això cal seguir promovent tallers i coneixement sobre aquest sector per garantir que es manté viu a la vila”. Per altra banda, la regidora de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Núria Heras, fa una crida “als comerços de Salt perquè participin al concurs d’aparadors que es farà durant la setmana prèvia a la Fira, per ambientar el municipi amb un àmbit que ha marcat la història del nostre municipi”. A més, Heras també posa en relleu que “un any més els tallers i activitats proposades permet als participants aprendre habilitats del sector de les flors i el planter, però també per conèixer millor el nostre entorn natural, amb sortides per les Deveses, les hortes o netejant els recs de Salt”. Una fira que organitza l’Ajuntament de Salt amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Diputació de Girona, el Parc de les Deveses de Salt i la Comunitat de Regants de la Séquia Monar, a banda, de la col·laboració amb Càritas, la UNED, l’associació de Veïns del Barri Vell, l’entitat Kinbédeball, l’associació Milfulles i Arte Lier i l’Orquestra La Moderna.

Programació de la Fira i la Flor del Planter

Divendres, 5 d’Abril

 • Jornada Tècnica sobre la Sequera: A les 9:00 a l’Aula Magna de la UNED, Coma Cros. Tema: “Adaptació de les hortes al nou context de canvi climàtic”, amb Elisenda Guillaumes i Jordi Puig. Incripcions gratuïtes a través de RuralCat.

Dissabte, 6 d’Abril

 • Jornada de Neteja dels Recs de Salt: Comença a l’institut Vallvera amb xerrada sobre l’abastiment d’aigua a les hortes.
 • Visita Guiada per les Deveses de Salt: Guiada per Cesc Compte, comença davant de l’església de Sant Cugat per explorar les Deveses fins al riu Ter.

Diumenge, 7 d’Abril – Dia Principal de la Fira

 • 9:30 – Caminada de Càritas per les Deveses de Salt i les Ribes del Ter, guiada per Matthias Hespe. Cost solidari de 10 euros.
 • 9:30, 10:45, 12:00 – Tallers d’Empelts d’Arbres Fruiters a la carpa dels tallers.
 • 10:00 i 12:00 – Cata de Sabors i Olores amb Plantes Aromàtiques per l’Associació Milfulles.
 • 10:00 i 12:30 – Visita Guiada al Mur de Recés i taller de repicat de planter per l’Associació Milfulles.
 • 10:30 a 12:30 – Taller de ‘Jumping Clay’ per a nens, modelatge de figures de flors i animals.
 • 11:00 – Xerrada sobre el Banc de Llavors de les Hortes de Santa Eugènia i el projecte Menja’t Girona.
 • 12:00 – Concert de Combos de La Moderna, amb estils com el jazz, el pop, el blues, i el rock.
 • 10:30 a 13:00 – Tallers d’Art Floral a càrrec de l’Escola La Devesa.

Activitats Paral·leles

 • Concurs d’Aparadors Temàtics: Durant la setmana prèvia a la Fira (1-7 d’Abril), amb un premi de 300 euros per al guanyador. Inscripcions via email a promociodelaciutat@salt.cat.

[+] informació

Latest Posts

spot_img

un xic de tot