Roser Oliveras i Oliver neix a Girona l’any 1952. Es forma en la tècnica del gravat a l’Escola de Belles Arts d’Olot, i en dibuix i pintura, a la Facultat de Belles Arts de Barcelona. El 1967 obté el Primer Premi Nacional de dibuix a Alacant. El 1985 obté la beca d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya. Conrea la pintura sobre paper i sobre tela, aplicant tècniques diverses com el gouache, pastel, acrílic i oli, que sovint combina amb el collage. També ha treballat en la realització de cartells i obra gràfica.
Pintora d’arrel figurativa, amb un gran domini del dibuix, la seva obra es caracteritza per la força expressionista del traç i per la riquesa cromàtica. Protagonitzen les seves composicions una àmplia galeria de personatges, tractats d’una manera burlesca i representant escenes de la vida quotidiana més variada -una festa d’aniversari, un accident de carretera, un bany de nit.
Des de 1967 ha exposat habitualment a Girona. També a Olot, Palafrugell, Banyoles, Blanes i Barcelona. Ha participat en nombroses col.lectives, mostres i biennals d’art contemporani.Cronologia1967-1969 – Sales Municipals. Girona.
1971 – Col.lectiva. Amsiba. Girona.
1973 – Escola Belles Arts i Oficis. Olot. / Mostra Fontana d’Or. Girona.
1974 – La Gàbia. Girona. / Mostra. Fontana d’Or. Girona.
1975 – Col.lectiva. Castell de Sant Telm. Sant Sebastià.
1976 – Col.lectiva. Homenatge a Carles Rahola. Fundació Joan Miró. Barcelona.
1979 – Palau de Caramany. Girona.
1983 – Galeria Art Palafrugell. Palafrugell.
1984 – Sala Clarà. Olot. / Cartes i papers. La penyora. Girona. / Mostra d’Art Contemporani de les Comarques Gironines.
1985 – Galeria Art Banyoles. Banyoles. / 17 artistes gironins. Girona i Albí. / 1ª Mostra d’Art. Casa de Cultura Tomàs de Lorenzana. Girona.
1986 – Pintors catalans. Un eix perifèric. Olot. / Beca d’Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya. / Palau de Caramany. Girona. / 2ª Mostra d’Art. Casa de Cultura Tomàs de Lorenzana. Girona. / Col.lectiva. Giròtica. Sala Joker. Girona. / Col.lectiva. Galeria Art 3 i 5. Girona. / Col.lectiva. Espanya a la comunitat. Brussel.les. / Col.lectiva. Catalunya a Suïssa. Lausana. Suïssa. / Col.lectiva. Fons d’Art Xarxa Cultural. / Relacions de festa. La Penyora. Girona.
1987 – Trilogia. Celler d’Art. Blanes. / Les Bernardes. Salt. / Barcelona Divina. Barcelona. / Col.lectiva. Fons d’Art Xarxa Cultural. / 3ª Mostra d’Art. Casa de Cultura Tomàs de Lorenzana. Girona.
1988 – La Penyora. Girona. / Col.lectiva. Flogist. Casa de Cultura. Girona. / Col.lectiva. Fragments i Escenaris. Castell de Benedormiens. Castell d’Aro.
1989 – Col.lectiva. Els Pintors Gironins i la Revolució Francesa. Centre Cultural La Mercè;. Girona.
1990 – Col.lectiva. Petit Format. Expoart. Girona. / Anson, Crozet i Oliveras. Capella Sant Nicolau. Girona.
1991 – Col.laboració “Salvem la Vall de Sant Daniel.
1992 – Public Projects Group. Pauperisme. El Galliner. Girona.
1993 – Extrarradis “Metronum”. Barcelona.
1994 – Col.lectiva. Presso provincial. Baena i Oliveras. Girona.
1996 – Col.laboració Tallers de projectes escultòrics Pia Crozet.
1997 – Projecte escultura. Fundició Barberí. Riudellots de la Selva.
1998 – Inauguració i col.locació de l’escultura “Fràgil” (mida natural). Salt.
1999 – Relectures Museu d’Art de Girona. Sota els tarongers amb poesia de Pablo Neruda. Girona.
2000 – Cartell Girona Temps de Flors. Girona.
2001 – Col.lectiva. Galeria Art-Nau. Girona.
2002 – Exposició de projectes de cartells de Girona, Temps de Flors. La Penyora. Girona.
2005 – Exposició “Punts suspensius”. Sales Municipales d’Exposició. Girona.
Sebastià Goday. Article publicat en el catàleg de l’exposició de pintures 1987-1989. ROSER OLIVERAS. Pinturas – 1987 / 1989.
Descripción. Roser Oliveras i Oliver es una pintora de Girona, del año 1952. Tiene antecedentes artísticos en su padre: Josep Oliveras, publicista. Roser Oliveras produce una obra inclasificable: no tiene “ismo” -“oliverismo”, por ejemplo, ahora que pinta con acrílico sería un punto inapto-.
Además de dotes naturales, ha llevado a cabo el aprendizaje en la escuela de Bellas Artes (grabado) de Olot y en la escuela de Bellas Artes Sant Jordi de Barcelona. Aun cuando la consolidación expresiva y el proceso experimental técnico se asocia, irremediablemente, a una serie de exposiciones individuales; salas municipales de Girona (1967 i 69), galería Les Voltes de Olot (1973), a La Gàbia de Girona (1974), Palau de Caramany de Girona (1979 y 86), galería Art de Palafrugell (1983), al inefable restaurante La Penyora (1984 y 88), a la sala Clarà de Olot (1984), a la galería Art de Banyoles (1985), a Barcelona Divina (1986), a Les Bernardes de Salt (1986) y al Celler d’art de Blanes (1986). No es necesario decir que ha sido invitada a participar en innumerables colectivas, entre les cuales destaca, últimament “FLOGIST” (1988) -con Quim Serrano y Antonio Selvaggi-, en la Casa de Cultura Tomàs de Lorenzana de Girona.
En efecto, esta arquitectura biográfica vertebral, la ha llevado a poseer un estilo intransferible, calculado, y de propiedades poéticas. Técnicamente enérgico, casi rabioso, altamente descriptivo y, a la vez, sugerente. Un estilo, a veces, insolente y deflagador, a veces llano y delicioso. Siempre amfibológico. Paisajes humanos excitados, seducciones envidiables, pecados de cuerpo presente. Naturalezas exorbitades, brasileñas, en tecnicolor virulento.
Composición. Los jueves en el Punt y los viernes en el Diari de Girona encontraréis información precisa sobre las exposiciones, artistas, galerias, centros de arte y horarios. Si no los tenéis a mano, observad los carteles expuestos en las tiendas y bares de la ciudad.
Penetrad en la sala tanto si vais solos o acompañados. Saludad -bajito- al vigilante. Enteraos si se ha editado algún catálogo. En caso afirmativo, preguntad el importe. Si es gratuito -no lo dudeis- apropiaros de un ejemplar. En caso contrario, descartadlo y, con una sonrisa decepcionada, devolvedlo a su lugar.
Seguidamente, entrad en la sala y empezad a contemplar el primer cuadro. Acercaos para valorar los detalles. Retroceded unos pasos si se quiere abarcar entero. No os olvideis de leer el pie de obra (el papelito adherido al lado derecho de la pieza; en el que se precisa: título, técnica, medidas, fecha y procedencia).
Realizad la misma operación con todas las piezas expuestas, procurando producir poco ruido y comentarlas en voz baja.
En el supuesto de desear exclamar algo sobre la exposición o un cuadro concretp, podeis hacer uso de las siguientes frases que, en forma de acróstico, teneis a continuación. Son, no hay que decirlo, una simple sugerencia:
Riure’s del mort i de qui el vetlla. (Reirse del muerto y de quien lo vela)
Ofèn l’aire. (Ofende el aire)
Sembla can Seixanta! (Qué desorden!)
Ens hi farem més savis que rics. (Nos haremos más sabios que ricos)
Roma veduta, fede perduta.
Oli en un llum. (Perfecto!)
L‘hàbit no fa el monjo. (El hábito no hace al monje)
I ca!. (Anda ya..)
Val tant or com pesa. (Vale su peso en oro)
Entre poc i massa, la mesura passa. (Entre poco y demasiado, las cosas se desmesuran)
Reina santíssima! (Virgen santísima)
Això rai! (Eso no es nada)
Si t’encerto, t’endevino. (Si lo acierto, lo adivino)
Si comprobais que en el interior de la sala se encuentra la artista, cumplimentadla, incluso felicitadla, -seguro que os lo agradecerá-, sea cual sea vuestra opinión.
Antes de salir, dad una última vuelta por la sala, distraida y cadenciosamente, mientras seleccionais las piezas que más os han complacido o, contrariamente, molestado y hacedselo saber a vuestro acompañante (quien previamente habrá realizado el mismo trámite). Sonreid si ha habido coincidencia.
En una sala comercial de arte, y si tenéis liquidez para gastar, pedid la lista de precios. Esperad que os pase un escalofrío per la espina dorsal y escoged el que más os haya gustado. Reservadlo al encargado de la sala, quien pegará un puntito rojo al pie de la obra. Muchos puntitos significa exposición exitosa; pocos o ninguno, un fracaso, comercialmente hablando.
Al salir de la sala, comentad la exposición, sea cual sea vuestra opinión, con los amigos, compañeros de trabajo, vecinos… Esta publicidad boca a boca puede iniciar muchas conversaciones y enriquecer vuestro espíritu. Habréis cumplido con el primer mandamiento del arte: comunicación.
Precauciones. Una exposición d arte actual hay que visitarla con el ánimo bien abierto y receptivo. A menudo hay que imaginar lo que no hay en el cuadro y los significados y referencias que pueden encarnar distintos símbolos. Jamás penseis que estais en posesión de la verdad; el art del siglo XX se valora según unas coordenadas que no tienen porqué coincidir forzosamente con las del siglo XVII.
Algunos de los parámetros a valorar en un cuadre: equilibrio, forma, la forma como significación, el desarrollo, el espacio, la luz, el color, el movimiento, la tensión, la expresión, el contenido, el dibujo, los planos y la perspectiva, la línea, el tono, la unidad, el elemento personal, la textura…
Absteneos del comentari: “Esto sabe hacerlo mi hijo, o mi nieto”. Es una vulgaridad químicamente pura.
Dosificación. Normalmente, se prescribe una sola visita a la exposición. En casos de incondicional devoción, se recomienda una segunda visita al día siguiente, antes de la cena.
Es importante repetir visita, en caso de haber estado presente el día de la inauguración.
Contraindicaciones. No presenta ninguna contraindicación.
Efectos secundarios. En personas intransigentes o intolerantes o altamente bien pensantes, la obra de Roser Oliveras les puede irritar; en este caso, se aconsela obviarla. A los propensos a la envidia y a los celos se les puede acentuar; no hay remedio.
Conservación. Habitualmente en lugares alejados del sol. Siempre con moldura simple o listón de madera. Los dibujos y pasteles es necesario protegerlos con vidrio o metacrilato. Necesitan, asimismo, buenas prespectivas.
Presentación. LAS EXPOSICIONES DE PINTURA SIEMPRE HAY QUE TENERLAS AL ALCANCE DE LOS NIÑOS.
Carles Vivó. Publicat al catàleg de l’exposició “Roser Oliveras”. Palafrugell Art, agost 1983.
ROSER OLIVERAS
Moltes dones pinten, però poques dones pinten dones. La figura femenina, com a tema d’una obra d’art, és poc usual entre les dones que practiquen les arts plàstiques. El per què, no sóc pas jo qui pot desxifrar-ho.
Però el fet és que, ara, la Roser Oliveras ens ofereix una mostra de la seva obra, a la qual el tema únic, omnipresent, obsessionant, són les dones com a figura central, com a eix vertebrador del quadre, com a punt de referència de les altres formes que l’envolten. Unes dones amb expressió hermètica i intensa que sembla transformar-les en posseïdores de misteris inexpressables. Guardianes d’un regne secret, plenes d’una intensa força interior, resten estàtiques dintre d’un espai ple d’elements que són alhora purs elements plàstics i signes expressius d’un món particular.
Les figures femenines que pinta la Roser Oliveras estan voltades de lletres, de cordes, de fragments del propi quadre que salten fora del seu lloc lògic, de fons indeterminats però suggerents.
Pintats amb colors apagats que, de sobte, queden sobresaltats per una llambregada de color violent; amb una gamma que va des d’un terra argentat fins un negre suntuós i profund, passant per uns grisos i uns ocres que sembla que hi han estat però ja se n’han anat.
Algunes vegades els quadres, com en una seqüència, segueixen l’un a l’altre en estranya continuïtat, relligats per pinzellades ferèstegues que no inquieten la imperturbable quietud de les figures.
El domini del dibuix de la Roser Oliveras li permet realitzar aquestes obres on el color s’estintola sòlidament en la fermesa d’una estructura ben composta. La contundència d’un perfil, la suavitat d’una esquena, l’expressivitat d’unes mans… uns cossos de dona sàviament dibuixats que, l’un al costat de l’altre, tancats dins l’urna de llurs marcs, ens envolten en aquesta exposició com una hermètica germandat femenina en el seu amagat santuari.
La Roser Oliveras en té les claus d’aquest recés. Ara ens ha obert la porta a tots: entem-hi! I així, ara podreu conèixer les dones que crea la Roser Oliveras.
M. G. Publicat a la revista Bon Art, núm. 65, març 2005
La gironina Roser Oliveras (1952) presenta en aquesta exposició pintures recents i el seu darrer treball d’investigació en ceràmica pintada.
Pintora d’arrel figurativa, la seva obra es caracteritza per una gran força expressionista en el traç i una gran riquesa cromàtica. Oliveras va endavant i endarrere en el temps per trobar en els ancestres de la pintura el mètode de representació que lligui tradició i contemporaneïtat.
Formada en el gravat i posteriorment en la pintura i el dibuix a la facultat de Belles Arts de Barcelona, Roser Oliveras va rebre al 1985 la beca d’arts plàstiques de la Generalitat de Catalunya.
La seva pintura es caracteritza per uns personatges intemporals, sovint amb actitud festiva, que esdevenen retrats psicològics de la societat actual. Però a Oliveras li agrada treballar amb la ductilitat del material i és d’aquí que pren el significat el títol de la mostra Punts suspensius.
La investigació, el risc tècnic i conceptual tot just descobert amb la ceràmica, va agafant força. Enèrgica i lírica, l’obra d’Oliveras parteix de la tradició però mira cap endevant.
Web personal: www.roseroliversoliver.com (inactiva en el moment de la consulta: 26/09/2008) |