Dilluns, maig 20, 2024
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

Per una millor convivencia a Salt

Em dic Marta Miró i visc a Salt. Desde que vaig venir a viure aquí he vist any rera any en què es converteix Salt els dies previs a la revetlla de Sant Joan, la nit de la de la revetlla i els dies posteriors. Si ho hagués de definir amb poques paraules diria que es transforma en la Franja de Gaza per uns dies. Petards a qualsevol hora durant 3 setmanes sense cap mena de respecte ni per les persones, ni pels animals.  Parlo en nom de molts veïns que pateixen la mateixa situació i veuen i viuen el mateix que jo. Anar a comprar al mercat i que et tirin petards als peus sense acritud, discutir-te amb aquests brètols i que t’amenacin de tirar-te’n més o directament t’insultin, veure els carrers i les places brutes plenes de casquets dels petards que es tiren a diari, sortir a passejar el gos i haver d’esquivar grups de gent que tiren petards sense cap mena de respecte i que si els hi dius qualsevol cosa encara en tiren més. Això no és una convivència saludable ni respectuosa, això es la sumisió d’uns sota la imperiosa imposició dels altres. Vista aquesta situació insostenible de falta de respecte i civisme vaig decidir escriure a l’alcalde Jordi Viñas demanant-li que hi fes alguna cosa. No li demano que prohibeixi els petards, només li demano que reguli la normativa tant pel que fa a les zones on es poden tirar petards com en els dies i hores. 

Altres ajuntaments d’altres pobles com Sant Julià de Ramis i Medinyà, entre d’altres, han aplicat una normativa reguladora d’aquesta situació habilitant zones exclusives per tirar petards fora del nucli urbà i amb horaris restringits. D’aquesta manera, els agents municipals poden fer cumplir la llei a aquells que no la respecten i els veins que pateixen malalties neurológiques, cardíaques o disfuncions de l’oída com acúfens, no han de patir any rera any aquest torment.  I en paral.lel les persones que gaudeixen tirant petards tenen un espai fora del nucli urba on poden disfrutar sense molestar a ningú.

Deixant a banda que tots els animals que cada any moren fruit de l’angoixa i el pànic que els genera el soroll dels petards deixarien de patir i tots gaudiriem d’un poble més net i menys contaminat i sobretot sense abusos dels que s’agafen aquesta festa anual com la ocasió per fer bretolades i espantar o amenaçar als veïns que caminen tranquilament pel carrer.

Ho puc dir mes alt però no més clar.

Aquesta no és una proposta descabellada si ho han fet altres ajuntaments governats també majoritàriament per ERC, el nostre també ho pot fer només cal voler. 

El que no es acceptable es que l’alcalde giri el cap a una altre banda i no escolti als veïns. Fer veure que les coses no passen no resolt els problemes.  I jo encara estic esperant una resposta del Sr Viñas que molt em temo no arribarà. 

Marta Miró 

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot