Diumenge, juliol 14, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

La Última

Premis 3 març 2024

Lluís Mateu i Riera, distingit amb el premi Tres de Març per la seva trajectòria a Salt

En una cerimònia emotiva plena fins a dalt al Teatre de Salt, l’artista Lluís Mateu i Riera ha estat honorat amb el premi ‘Tres de Març’ del 2024. Reconegut per la seva profunda connexió amb Salt, tant en l’àmbit artístic com en el seu compromís amb la comunitat, Mateu ha acceptat el premi amb el seu característic bon humor, inclús recreant una trobada amb ‘The Beatles’.

L’artista Lluís Mateu i Riera ha rebut aquest migdia el guardó que l’acredita com a guanyador del Premi ‘Tres de Març’ del 2024. En un auditori del Teatre de Salt ple a vessar, l’artista saltenc ha rebut el reconeixement per la seva intensa vinculació amb el poble, ja sigui des de la seva vessant artística, però també per una estreta col·laboració amb múltiples entitats de Salt al llarg de la seva trajectòria vital.

Mateu ha fet gala del seu humor en rebre el premi, primer simulant una autoconversa de què suposava rebre el reconeixement per part de la vila de Salt i després recreant una trobada fictícia amb els components del grup ‘The Beatles’. De fet, en un vídeo de felicitacions dels familiars i amics més pròxims a Mateu ja han destacat que l’humor i la ironia sempre van de la mà de l’homenatjat avui al teatre saltenc. En la part més emotiva, Mateu ha posat en relleu la il·lusió que li feia rebre aquest premi guardó com a saltenc i ha admès que ha viscut “l’art des de la llibertat total” i que ha intentat “ser amic dels meus amics”. Al final de la seva intervenció, ha expressat el desig “d’aturar totes les maleïdes guerres perquè tothom visqui en pau. I també, vull veure un dia el meu país lliure i independent”. Moments abans d’iniciar la gala, el mateix Mateu expressava sentir-se “molt content per rebre el premi i ho trobo just” i ha admès que l’emociona saber que “jo desapareixeré i les llúdrigues quedaran”, en referència a les seves escultures ubicades a la plaça de la Vila, que són tot un referent per al municipi.

Precisament, l’alcalde de Salt, Jordi Viñasha subratllat l’aportació artística de Mateu al poble i “la gran generositat que sempre ha palesat per Salt, estan al darrera de múltiples entitats, activitats i projectes del poble per allò que fes falta”.  La gala d’avui del premi ‘Tres de Març’ també suposava el final dels actes del 40è aniversari de la recuperació de la independència. Per aquest motiu, Viñas ha volgut agrair de manera explícita la feina feta per la comissió dels actes dels 40 anys i tots els seus integrants. A més, ha fet una crida “a mantenir sempre allà on anem l’orgull del nostre poble, un orgull que ara fa 41 anys ens va permetre recuperar la nostra independència”.

De fet, la primera part de la gala ha servit per fer un recorregut pels actes que s’han organitzat al llarg dels darrers 365 dies a Salt per recordar aquesta important efemèride. Això s’ha fet amb la visualització d’un vídeo amb imatges de tots els actes que s’han programat; des de l’edició del llibre “El meu Salt i el del futur”, la jornada Educació i Democràcia, amb la presentació del llibre de Carles Barceló sobre l’institut Salvador Espriu, la projecció del documental “Una joventut la mar de maca” o el projecte per visitar els equipaments municipals de manera virtual, entre d’altres. Activitats que ha repassat també el comissari dels actes del 40è aniversari de la independència de Salt, Miquel Berga, que ha recordat que totes les activitats “s’han programat pensant en tres verbs, com són rememorar, reflexionar i projectar per mirar cap al futur”. Berga ha recordat que els actes del 40è aniversari encara tindran l’apèndix en els propers mesos de la presentació de la biografia política de Salvador Sunyer i Aimeric i les jornades acadèmiques. El comissari ha acabat amb un prec als saltencs; “no perdre mai l’autoestima de ser d’on som i de ser com som”.

L’acte també ha servit per veure un tastet del documental “Salt, un lloc per viure” que es presentarà aviat de manera oficial i que pretén mostrar els periples vitals de veïns i veïnes del poble a través de les històries personals. Una gala que ha conduït de manera excepcional l’il·lusionista Pere Rafart aportant notes d’humor i fent jocs de màgia amb tot l’auditori o amb el mateix alcalde saltenc. La música també ha estat present a la gala gràcies a la participació del músic Lluís Costa, amb la interpretació de diverses peces, com la que ha obert la cerimònia d’enguany i que ha donat pas a unes imatges aèries impactants de Salt, que ha anat a càrrec d’ArtDronats. L’acte s’ha acabat amb un vermut al vestíbul del mateix Teatre de Salt aprofitant que enguany el 3 de març s’ha escaigut en diumenge i ha permès fer l’acte d’entrega del premi al migdia.

Gala dels Premis 3 de març

Latest Posts

spot_img

un xic de tot