Divendres, setembre 22, 2023
spot_imgspot_img

La Última

Comunicat Animalistes de Salt després del ple de gener

Després que al ple del 23 de gener no s’aprovés la moció, amb els vots en contra d’ERC, IpS-CUP i Ciutadans, per renovar l’Ordenança sobre la Tinença d’Animals, les persones i associacions que vam iniciar aquesta reivindicació animalista volem aclarir alguns aspectes.

 

 • Sobre el resultat de la moció i el manifest:
 1. Des de les persones vinculades a l’animalisme que vam engegar aquest procés volem que quedi ben clara la separació entre la política i les accions dutes a terme per bé dels animals. El contingut del manifest, tal com les associacions signants van aprovar en el seu moment, està basat en les demandes dels voluntaris de carrer i gent relacionada amb aquest sector, en cap cas té cap vinculació política, per bé que és cert, i seria absurd negar-ho, que va ser el partit Canviem Salt qui es va interessar per aquests aspectes i es va oferir a escoltar-nos i a presentar aquesta moció, d’aquí la seva vinculació amb els fets.
 2. En aquest mateix sentit, sovint es critica que els polítics, en la seva majoria, no saben ser empàtics amb la població i que des de fa temps s’ha generat una frontera entre la classe política i la societat en general. Per això, lamentem profundament que, per una ocasió en la que un partit com és Canviem Salt que decideix lliurement donar suport a una reivindicació animalista i firmar un manifest fet des de les associacions i voluntaris, se li hagi mostrat tant de rebuig per part de la resta de regidors. Ens sembla que aquesta actitud fa un flac favor a la política local i a aquest intent de trencar amb aquesta tendència de la que parlàvem.
 3. En relació al títol del manifest “Salt enemic dels animals”, volem deixar clar, una vegada més, que no es refereix a tots els ciutadans de Salt, dels quals formem part, sinó a les polítiques que es segueixen en temes animalistes, que a dia d’avui són absolutament inexistents. I en aquest sentit ens reiterem en el seu significat. Posem un exemple a veure si, d’aquesta manera, resulta més aclaridor: És comú avui dia parlar de ciutats ‘bikefriendly’, ‘gayfriendly’ o ‘petfriendly’. És evident que quan una ciutat s’auto-defineix amb un apel·latiu d’aquest tipus no ha fet una enquesta a cada ciutadà ja que, malauradament, segur que hi ha qui opina el contrari. Així, s’entén que aquests distintius es posen en funció de la tendència que segueix dita població, fruit de les polítiques que s’hi porten a terme i d’una sensibilitat generalitzada, unes característiques que, en aquests moments, Salt no té i que donen al titular tot el sentit i que fan que no sigui cap mentida.
 4. Davant d’algunes crítiques al respecte en què es deia que es contribuïa a l’estigmatització de Salt, rebutgem absolutament aquesta idea. No es genera l’estigma si les crítiques vénen des del propi poble i es fan per denunciar allò que cal millorar, l’estigma es crea i es manté si es fa la vista grossa als problemes existents.

 

2- Sobre alguns dels punts que van sortir al ple, volem exposar:

 1. Són diverses les denúncies i instàncies -tant a l’Ajuntament com a Seprona-, així com trucades d’emergència a policia local o Mossos per denunciar casos de maltractament, però és veritat que són menys de les que hi hauria d’haver perquè hi ha molts casos en què les persones testimonials no han volgut denunciar els fets. En alguns casos, per no creure en els mecanismes oficials, i en altres, per por a la confrontació amb els que tenen els animals en mal estat. De tota manera, tal com marca la legislació vigent en relació als animals, no haurien de ser necessàries denúncies específiques sobre aquest tema perquè hi hagués una actuació, sinó que els propis tècnics de l’àrea pertinent haurien de fer revisions periòdiques de les zones conflictives i vetllar pel compliment de les lleis i ordenances.
 2. Pel que fa a la resolució d’algunes instàncies, per part dels animalistes considerem que no són satisfactòries. No es pot resoldre un cas amb la desaparició de l’animal maltractat. Demanem que es faci un seguiment dels casos, o si més no que es faciliti la informació per poder fer-ho.
 3. En el ple, qui va fer de portaveu de CiU Salt, va parlar d’un estudi sobre les colònies de gats. Sabem que es va presentar una proposta per la regulació d’aquest tema a l’Ajuntament però no tenim cap constància d’un estudi ni de com s’està evolucionant en aquest tema. Li demanem que, com a càrrec electe, ens faci arribar aquesta informació.
 4. En el mateix ple, la persona que va fer de Portaveu de CiU, va parlar també d’uns terrenys assignats per una nova gossera. Ens agradaria tenir més informació sobre aquest aspecte ja que cap persona de l’entorn animalista disposa d’aquesta informació.

 

3 – Amb tot, creiem que la nostra feina de reivindicació no ha estat en va i que hi ha hagut rellevants aspectes positius:

 1. S’ha aconseguit posar damunt la taula el tema animalista, un tema abandonat mandat rere mandat.
 2. Durant el ple, la regidora de l’Àrea de Sanitat, va dir públicament que s’actualitzaria l’ordenança encara que no s’aprovés la moció.

 

4 – Arran aquesta declaració les associacions animalistes demanem:

 1. Que es signi un compromís per renovar l’Ordenança no més enllà dels pròxims 6 mesos
 2. Que la nova Ordenança s’elabori tenint en compte els arguments i aportacions de les persones voluntàries i associacions animalistes
 3. Que la nova Ordenança tingui un punt específic sobre la tinença d’animals domèstics a les Hortes-Deveses
 4. Que a la nova Ordenança hi hagi un punt específic sobre les colònies no controlades en aquests moments de gats.
 5. Que es revisin els convenis amb Girona donat que s’han mostrat moltes mancances. És necessari actualitzar-los i fer que els mecanismes siguin eficients i eficaços, o fins i tot estudiar noves formules per oferir un millor servei.

 

Volem que Salt sigui un poble amable amb els animals, que es facin polítiques animalistes i que la feina dels voluntaris sigui valorada per poder treballar tots en comú pel bé dels animals que conviuen amb nosaltres.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot