Dissabte, juny 15, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Resultats de les eleccions municipals a Salt

Resultats de les eleccions municipals a Salt: ERC manté el poder malgrat la davallada de la participació

En les eleccions municipals del 28 de maig de 2023, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), liderada per Jordi Viñas, ha continuat sent la força política dominant a Salt. Tot i que ERC ha perdut un regidor respecte a l’elecció anterior, ha aconseguit retenir el control amb un total de 6 regidors i el 25,2% dels vots.

La segona força és el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), dirigit per Joan Martín, que ha aconseguit el 19,4% dels vots i ha mantingut els seus 5 regidors.

VOX, amb Sergi Fabri al capdavant, ha millorat els seus resultats respecte a les anteriors eleccions i es situa amb 4 regidors.

Junts per Salt (JxSalt), liderat per Robert Fàbregas, ha aconseguit el 16,4% dels vots, mantenint 4 regidors.

 Finalment, Independents per Salt-CUP, liderada per Cris Sibina es mantenen amb 2 regidors.

Val la pena destacar que la participació (amb dret a vot a Salt) ha caigut de manera significativa en aquestes eleccions. Només el 47,5% dels electors han anat a votar, cosa que suposa una disminució de 9,2 punts percentuals respecte a les eleccions de 2019, quan les municipals van coincidir amb les eleccions europees. Aquesta participació és 8 punts percentuals inferior a la mitjana de Catalunya, on el 55,5% del cens ha anat a les urnes.

Des del 2015, Jordi Viña,  és l’alcalde de Salt. ERC ha governat primer amb un pacte amb la CUP i, en aquest últim mandat, amb Junts per Catalunya.

Aquests resultats reflecteixen un panorama polític fragmentat a Salt, amb cinc partits amb representació a Salt. Malgrat això, ERC continua sent la força més votada, tot i que amb un marge de victòria més estret que en les anteriors eleccions

Possible formació de govern a Salt

En aquestes eleccions municipals de Salt del 28 de maig, cap partit ha aconseguit la majoria absoluta de 11 regidors, per aquest motiu, es fa necessari establir pactes per formar govern. La formació d’aquest nou govern planteja diferents escenaris, tots ells amb la necessitat de consens i diàleg entre les diferents forces polítiques.

ERC que ha estat la força més votada amb 6 regidors, hauria de buscar suport en altres partits per aconseguir la majoria. Considerant que cap partit polític està disposat a pactar amb VOX, que ha aconseguit 4 regidors, les aliances més probables serien entre ERC i altres partits.

Un dels escenaris possibles seria que ERC reedités el pacte que tenia fins ara amb Junts per Catalunya, que ha aconseguit 4 regidors. Aquesta aliança donaria a ERC 10 regidors, a només un de la majoria absoluta, i governar en minoria. Per aconseguir una l’aliança de majoria haurien d’incloure a Independents per Salt, que han aconseguit 2 regidors. D’aquesta manera, la coalició sumaria un total de 12 regidors, superant la majoria absoluta.

Un altre escenari possible seria que ERC pactés amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que ha aconseguit 5 regidors. Aquesta aliança proporcionaria 11 regidors, la majoria absoluta necessària per formar govern.

Finalment, també seria possible una aliança entre PSC, Junts per Catalunya i Independents per Salt-CUP, on sumaria un total de 11 regidors, superant la majoria absoluta, i deixant fora a ERC.

Aquesta necessitat de formar aliances per obtenir la majoria ens mostra un panorama polític a Salt força divers i fragmentat, on cap partit ha aconseguit una majoria clara. Aquesta situació requerirà diàleg i compromís entre les diferents forces polítiques per aconseguir formar un govern estable.

Futures Regidores i Regidors

ERC

1. Jordi Viñas Xifra

2. Cristina Alarcón Piedra

3. Àlex Barceló Llauger

4. Núria Heras Colomer

5. Antoni Vidal Sastre

6. Margarita Gallardo i Palau

 PSC

1. Joan Martín Puntada

2. Lluïsa Blanch Fulcara

3. Moisès Tomàs Alcobé

4. Soumaya Waez Bieto

5. Ángeles Gemma Núñez Pérez

 VOX

1. Sergi Fabri Llavero

2. Sergio Concepción Yáñez

3. Cruz Riol Lazaro

4. Raquel Mercedes González Ortega

Junts x Salt

1. Robert Fàbregas Ripoll

2. Adrià Martín López

3. Mireia Valentí Molina

4. Jordi Subils Ramos

​ IPS-CUP

1. Cristina (Cris) Sibina i Nogué

2. Àlex Sarrado i Molina

Latest Posts

spot_img

un xic de tot