Dimecres, maig 29, 2024
spot_imgspot_img

La Última

De la Història Antiga a la Moderna Fira del Cistell de Salt.

Una Breu Mirada a l’Antic art de la Cistelleria

Quan es parla de la cistelleria, es fa referència a una de les arts més ancestrals i presents en diverses cultures al llarg de la història. Des dels primers registres datats al Neolític, la confecció de cistells ha estat una pràctica constant en la vida quotidiana de les persones, no només com a eina utilitària, sinó també com a objecte de valor simbòlic i estètic.

Del Neolític a l’Antic Egipte: Les Primeres Formes de Cistelleria

La cistelleria es remunta a 9000 aC, on l’home neolític va utilitzar aquest art per crear recipients que facilitessin la recol·lecció de fruits silvestres. Avançant en el temps, l’Antic Egipte va perfeccionar aquesta tècnica utilitzant el papiro, assolint una sofisticació que permetia a un cisteller produir fins a un centenar d’unitats amb dissenys variats.

Antiga Grècia i Roma: Cistells en el Comerç i la Mitologia

En l’Antiga Grècia, els cistells no només tenien funcions pràctiques, sinó que també s’integraven en la mitologia i les pràctiques rituals, com les ofrenes de la deessa Atenea. Mentre que a Roma, els cistells es convertien en objectes polifacètics, servint com a contenidors per a una àmplia gamma d’objectes i fins i tot utilitzats en la vida social i l’afectuosa.

Edat Mitjana i Segle XX: Cistelleria en Transformació

Al llarg de la Edat Mitjana, la cistelleria es va continuar desenvolupant, convertint-se en un objecte d’obsequi per a personatges destacats. Entrant al segle XX, el moviment de les Arts i Oficis va influir en l’estètica de la cistelleria, portant un enfocament diferent en el disseny i la creació d’aquests objectes tan venerats.

La Fira del Cistell de Salt: Celebrant l’Art de la Cistelleria

25 Edicions Honorant la Tradició i l’Artesania

Al present, la Fira del Cistell de Salt celebra la seva 25a edició amb un èxit aclaparador i un rècord d’expositors. Més que una simple mostra d’artesania, aquest esdeveniment ha esdevingut una festa on la ciutat es vesteix per celebrar una tradició ricament arrelada.

Reconegut com un Certamen Internacional

El Certamen Internacional de Cistelleria Roser Albó, arribant a la seva 13a edició, és un esdeveniment que honora i celebra l’art dels cistellers amb una temàtica centrada en el concepte de ‘CELEBRACIÓ’.

Noves Perspectives i Espais: Innovant per al Futur

Aquest any la fira no només homenatja a la cistelleria tradicional, sinó que també obre les seves portes a la cistelleria contemporània i a l’artesania internacional, amb una atenció especial a les obres dels artesans francesos i a la construcció d’una peça gegant de l’artista britànica Lois Walpole.

A més, s’incorpora un nou espai a la fàbrica tèxtil Gassol, posant de manifest la voluntat de la fira d’explorar noves possibilitats i expandir-se en futures edicions.

Amb una mirada cap enrere a la seva història rica i diversa, la cistelleria segueix essent no només una part del nostre passat, sinó una art viva i vibrant que segueix evolucionant i encantant a les generacions actuals. La Fira del Cistell de Salt no és només una celebració d’aquesta art ancestral, sinó també un testimoni de la seva perdurabilitat i rellevància contínua en la nostra societat moderna i de Salt.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot