Dijous, juliol 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

La Última

Frases fetes de sant joan

La festivitat de Sant Joan, celebrada el 24 de juny, està envoltada de nombroses tradicions i costums populars. Aquesta data assenyalada en el nostre calendari festiu català també ha donat lloc a un gran repertori de frases fetes i refranys que reflecteixen la saviesa popular acumulada al llarg dels segles. En aquest article, explorarem algunes de les frases fetes més conegudes associades a Sant Joan i explicarem el seu significat i origen.

Significat de Sant Joan en la cultura popular

Sant Joan marca el solstici d’estiu, la nit més curta de l’any, i és una festivitat plena de rituals com les fogueres, les flames del canigo, els banys al mar i la recollida d’herbes amb suposades propietats màgiques. Aquestes tradicions també es reflecteixen en la llengua, amb expressions i dites que han passat de generació en generació.

Refranys i frases fetes de Sant Joan

Aquí teniu una llista de les frases fetes més emblemàtiques relacionades amb Sant Joan, juntament amb el seu significat:

 1. 1.- La nit de Sant Joan, la més curta de l’any – Aquesta dita fa referència al solstici d’estiu, quan la nit és la més curta i el dia el més llarg de l’any.
 2. 2.- Bany de Sant Joan, salut per tot l’any – Es creu que banyar-se al mar la nit de Sant Joan porta salut per tot l’any.
 3. 3.- Qui menja cargols per Sant Joan, té diners tot l’any – Aquest refrany suggereix que menjar cargols en aquesta data porta bona fortuna econòmica.
 1. 4.- Per Sant Joan, el primer bany – Indica la tradició de prendre el primer bany de la temporada a la nit de Sant Joan.
 2. 5.- No despullem Sant Joan per vestir Sant Pere – Vol dir que no s’ha de solucionar un problema creant-ne un altre, o no s’ha de treure recursos d’una cosa per posar-los en una altra.
 3. 6.- Sant Joan escurça els dies i el Nadal els estira – Reflecteix el canvi en la durada del dia a partir de Sant Joan, quan els dies comencen a escurçar-se fins a Nadal.
 4. 7.- Les herbes de Sant Joan tenen virtut tot l’any – Es creu que les herbes recollides la nit de Sant Joan tenen propietats curatives i màgiques durant tot l’any.
 5. 8.- Aigua de Sant Joan, cap guany i molta fam” – La pluja en aquesta data es considera perjudicial per a les collites .

Sant joan i els dies de la setmana

 1. Algunes dites sobre Sant Joan i dies de la setmana.
 • Sant Joan en dilluns, ventura a munts
 • Sant Joan en dimarts, mala ventura a grapats
 • Sant Joan en dimecres, només dura un vespre
 • Sant Joan en dijous, alegria del pagès i afany dels bous
 • Sant Joan en dijous, les pedres es tornen ous
 • Sant Joan en divendres, collita de cendres
 • Sant Joan en diumenge, qui no compra pa no en menja

Les frases fetes i refranys de Sant Joan no només reflecteixen les creences i supersticions de la gent, sinó que també ens ofereixen una visió del context històric i cultural de la societat catalana.

Bona revetlla de Sant Joan!

Latest Posts

spot_img

un xic de tot