L’Ateneu Popular Coma Cros de Salt s’ha presentat als veïns i veïnes de Salt en una jornada aquest divendres 31 de març que ha inclòs una xerrada sobre gestió comunitària i concerts. A la xerrada hi han assistit unes 80 persones mentre que als parlaments i concerts al pati de l’Ateneu es calcula que hi han passat al llarg de tota la jornada al voltant de 400 persones.
El projecte d’Ateneu Popular a la Coma Cros de Salt ha despertat l’interès de veïns i veïnes que el divendres s’han apropat a la presentació. La jornada ha començat a les 18h amb la xerrada “Polítiques Públiques, participació i la gestió comunitària com a proposta. L’Ateneu Popular de Salt”, que ha tingut lloc a l’Auditori de l’Ateneu Coma Cros. Hi han participat Fernando Pindado, del Comissionat de participació de l’Ajuntament de Barcelona; Nicolas Barbieri, investigador de l’IGOP i professor de ciència política de la UAB; i Sergi Espinosa i Raquel Peiró, de l’Ateneu l’Harmonia de Sant Andreu. Els ponents han estat presentats per Maria Ambròs, membre de la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt que també ha explicat els assistents els processos que s’han dut a terme entre entitats i veïns per aconseguir inaugurar l’Ateneu. Hi han assistit una vuitantena de persones.
A partir de les 20h ha començat la part més festiva de la jornada amb la presentació de l’Ateneu a càrrec de membres de la Federació i la intervenció dels Diables d’en Pere Botero i els Marrecs de Salt. També s’ha aprofitat per explicar als assistents que l’adequació del què ha de ser el Punt de Benvinguda de l’Ateneu es farà a través d’un procés participatiu dirigit pel col·lectiu Moviment Nòmada.
Tot seguit han començat els concerts, en primer lloc amb SitoFonk & Hache i joves del projecte Arrels Urbanes. A partir de les 22h els Bigblack Rhino han ofert al seu rock’n’roll als assistents al pati de l’Ateneu. Al llarg de tota la jornada han passat pel recinte al voltant d’unes 400 persones que també han pogut conèixer més detalls del model de gestió de l’Ateneu així com de tot el procés per arribar fins aquí amb una sèrie de plafons explicatius col·locats al passadís de la part de baix de l’edifici.
Procés de lluita de 5 anys
El mes de gener del 2017 la Federació d’entitats socioculturals de Salt va guanyar el concurs per la programació de l’Ateneu de la Coma Cros que es va signar el mes de febrer, després d’un procés de lluita de 5 anys per aconseguir un espai de trobada per les entitats i que esdevingui el pulmó cultural de la vila.
Aquest projecte és fruit d’un procés que ha implicat més de 20 entitats que s’han agrupat al voltant de la Federació i que proposa un model que ha suposat molts dificultats i que representa una de les primeres experiències fora de la ciutat de Barcelona.
Per a Salt, un poble de gran complexitat, sense cap equipament de proximitat o comunitari, aquesta és una victòria de gran rellevància social.