Es renova la planta d’aigües de la Unitat d’Hemodiàlisi, que permetrà fer un salt qualitatiu i de seguretat en el tractament dels pacients amb malaltia renal crònica

a Unitat d’Hemodiàlisi de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta té des d’aquesta setmana una nova planta d’aigües d’última generació gràcies a la qual millora la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients. Durant aquests darrers mesos s’ha estat treballant en aquesta nova instal·lació, que també comporta el recanvi de les canonades actuals.

Disposar d’una planta d’aigües és imprescindible per a qualsevol unitat de diàlisi. Els pacients estan connectats a uns aparells a través dels quals la seva sang es barreja amb l’aigua ultrapura provinent de la planta d’aigües, mitjançant uns filtres que emulen la funció que fan els ronyons en les persones sanes.

Fins ara, la planta d’aigües que hi havia estava formada per dos anells que distribuïen aigua osmotitzada al Servei d’Hemodiàlisi, situat a la planta 7a C. Amb la reforma de la central de producció d’aigua, aquesta també serà de doble anell: el primer servirà per al subministrament principal, que correspondrà a aigua ultrapura, i el segon serà d’aigua osmotitzada, que recupera part de la instal·lació que hi ha actualment. Per tant, ara la planta d’aigües agafa l’aigua convencional i la converteix en aigua ultrapura per un procés de doble osmosi inversa.

Aquesta obra, de la qual està pendent alguna actuació que s’enllestirà properament, també ha comportat la substitució de les canonades instal·lades, que eren de plàstic, per unes de noves d’acer inoxidable d’exigència farmacèutica. Aquest canvi permet fer desinfeccions automàtiques tèrmiques; és a dir, elevar la temperatura de l’aigua de manera que quedi totalment desinfectada. Aquest sistema aporta encara més qualitat a l’aigua per tractar els pacients que fan hemodiàlisi.

Amb aquesta instal·lació en funcionament, la Unitat se situa en el màxim nivell d’excel·lència que marquen les societats científiques nefrològiques.

Coincidint amb els treballs a la nova planta d’aigües, s’han renovat tots els monitors d’hemodiàlisi del Trueta, un total de 18 aparells. Algunes de les màquines substituïdes funcionaven des de feia temps i algunes tenien més de 30.000 hores de funcionament, malgrat que una part s’havia renovat l’any 2014. Els nous aparells són d’última generació i han estat adquirits pel Trueta en el marc d’un concurs realitzat a tots els centres hospitalaris de l’Institut Català de la Salut.

Malaltia renal crònica

Es calcula que el 10 % de la població pateix una malaltia renal crònica en fase avançada, que afecta tant homes com dones. En els casos en què els dos ronyons funcionen per sota del 60 % de les seves possibilitats es considera una malaltia renal crònica i en els casos en què els ronyons funcionen menys del 10%, cal plantejar un tractament que substitueixi la funció que fan. Això obliga els malalts a sotmetre’s a un trasplantament renal o a diàlisi. S’estima que a la demarcació de Girona hi ha aproximadament un miler de pacients amb malaltia renal crònica, dels quals 583 ja estan trasplantats. Pel que fa a la resta, 390 pacients fan hemodiàlisi i un centenar més es fan diàlisi peritoneal, és a dir, es fan el tractament a domicili. A l’Hospital Trueta es realitzen unes 6.000 sessions de diàlisi cada any.

La diàlisi és el conjunt de tècniques que permet eliminar substàncies tòxiques estranyes presents a la sang o substàncies tòxiques pròpies, retingudes en excés a conseqüència d’una fallida del funcionament dels ronyons, ja sigui sobtada o produïda al llarg de temps. És, per tant, un conjunt de tècniques anomenades vitals perquè permeten sobreviure amb una qualitat de vida acceptable.

La major part de fallides sobtades del funcionament dels ronyons són recuperables al cap de poques setmanes i permeten que el pacient deixi la diàlisi. La fallida crònica requereix sessions d’hemodiàlisi una mitjana de tres vegades per setmana o sessions diàries de diàlisi peritoneal, ja sigui de manera indefinida o fins que es realitzi el trasplantament d’un ronyó.

Dues professionals de la Unitat d'Hemodiàlisi atenen un pacient durant una sessió de diàlisi
Perspectiva de la sala de tractament de diàlisi de l'Hospital Dr. Josep Trueta

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí