Dilluns, març 4, 2024
spot_imgspot_img

La Última

L’IAS implanta una nova tecnologia digital per a la neurorehabilitació dels pacients

Amb aquesta nova eina el pacient obté un entrenament cerebral de màxima qualitat que treballa amb pantalles tàctils i sessions personalitzades

El centre sociosanitari “La República” del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt ha implantat una nova eina digital per a la neurorehabilitació dels pacients amb un trastorn cognitiu o amb una malaltia neurodegenerativa i dany neurològic adquirit. La nova eina, anomenada NeuroUp, és una plataforma d’estimulació cognitiva per a professionals de la neuropsicologia i la neurorehabilitació, amb exercicis per a les persones amb malaltia d’Alzheimer, parkinson i esclerosi múltiple. Consta d’un gran ventall de material i recursos per al disseny de les sessions de rehabilitació, així com un gestor de pacients que permet emmagatzemar la informació de cada pacient de manera ordenada i accessible des de qualsevol lloc de manera segura, entre d’altres prestacions. Aquesta eina especialitzada genera de forma constant nou material i les actualitzacions estan disponibles en temps real. Permet alhora un disseny personalitzat dels exercicis per a cada pacient. La plataforma conté exercicis per treballar la memòria, l’atenció, les agnòsies, funcions executives, praxis, llenguatge, cognició social i habilitats visuals i espacials. 

Entrenament cerebral 

Amb aquesta nova eina, el pacient obté un entrenament cerebral de màxima qualitat, dirigit per neuropsicòlegs, terapeutes ocupacionals i professionals de la rehabilitació cognitiva. L’usuari treballa els exercicis a través d’uns ordinadors amb pantalles tàctils, de nova adquisició. La implantació d’aquesta nova tecnologia digital ha permès accedir a un major nombre d’usuaris de manera més “qualitativa, específica i adaptada”, segons indica l’equip de professionals.

La rehabilitació neuropsicològica és un procés terapèutic amb el què es tracta a persones que presenten un deteriorament cognitiu, ja sigui a causa d’algun tipus de lesió cerebral o d’algun procés neurològic, perquè recuperin o millorin les habilitats cognitives i la funcionalitat en la vida diària. Aquesta rehabilitació té com a objectiu general millorar les funcions mentals com l’atenció, la memòria, el llenguatge, o la psicomotricitat, entre d’altres, així com retornar al pacient el nivell de funcionament, independència i integració social més alt possible. El procés terapèutic esdevé més eficaç quan la rehabilitació es comença de forma incipientment i es realitza de forma constant, mantenint una bona adhesió al tractament.

Perfil de pacients

L’Hospital de dia de trastorns cognitius del centre sociosanitari atén pacients amb malaltia d’Alzheimer i altres demències, persones amb un deteriorament cognitiu lleu o deteriorament cognitiu associat a patologies neurològiques, afàsies progressives primàries, traumatismes cranioencelàfics, persones que ha tingut un ictus o que pateixen un deteriorament cognitiu associat a altres patologies. L’any 2018 s’hi van atendre 344 pacients, un 68% dels quals corresponia a un diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu i un 19% a pacients amb Alzheimer. Es van fer un total de 3.541 sessions de rehabilitació cognitiva.

Per la seva banda, l’hospital de dia de malalties neurodegeneratives i dany neurològic (cerebral i medul·lar) adquirit, atén pacients amb alteracions biopsicosocials rehabilitables. A diferència de la majoria de persones ateses en la xarxa sociosanitària, aquí, en molts casos, els pacients són persones joves (una mitjana de 53 anys). Les malalties de les persones ateses tenen en comú un fort impacte biopsicosocial en el pacient i en la seva família, que requereix un abordatge integral i multidisciplinari. L’any passat s’hi van atendre 258 pacients. El 46% d’aquests tenia esclerosi múltiple i un 16% estava diagnosticat de malaltia de parkinson. L’any 2018 s’hi van fer 1.520 sessions d’estimulació cognitiva.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot