L’hemorràgia postpart està considerada una urgència obstètrica que pot arribar a causar la mort de la mare

El curs, que es farà divendres 26 d’octubre, està impartit per especialistes del Royal College of Obstetricians and Gynaecologists del Regne Unit, país amb una llarga tradició en aquest tipus de formacions pràctiques

Cada any, milers de dones a tot el món moren a causa del sagnat incontrolable en el moment del part. En alguns casos, la diferència entre la vida o la mort pot ser de pocs minuts i dependre de l’actuació ràpida i eficaç dels professionals sanitaris presents. A Catalunya la mortalitat per hemorràgia postpart és molt baixa, en la mateixa línia dels països més desenvolupats, i això és gràcies a la formació contínua dels professionals en aquest camp i al bon funcionament dels protocols interns dels centres hospitalaris.

En aquest sentit, els professionals consideren imprescindible estar ben preparats davant d’una possible hemorràgia, atès que pot comportar importants seqüeles físiques i psicològiques a la mare, a més d’estrès i trauma emocional a l’equip sanitari. Amb l’objectiu de poder millorar els coneixements i l’abordatge dels professionals davant d’aquestes situacions, el proper divendres 26 d’octubre el servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari de Girona Josep Trueta de Girona organitza una jornada sobre el maneig, la prevenció i el tractament de l’hemorràgia postpart.

L’hemorràgia postpart està considerada una urgència obstètrica de conseqüències potencialment catastròfiques. Tot i tenir uns factors de risc coneguts i identificables, en molts casos apareix sense avís previ i pot comportar un deteriorament molt ràpid de la pacient. Cal tenir present que es relaciona amb conseqüències greus per a la salut a mitjà i llarg termini.

Molts estudis han demostrat que una formació i experiència pràctica prèvies sòlides aconsegueixen molt millors resultats i redueixen significativament no només la mortalitat associada, sinó també les patologies derivades i les complicacions posteriors. En aquesta ocasió els professionals de medicina organitzadors han convidat un grup d’especialistes molt experimentat de Londres a impartir el curs. Els doctors Wai Yoong, Maud Nauta, Mahantesh Karoshi, Wasim Lodhi i Viswa Sivashanmugarajan fa anys que no només tracten casos d’hemorràgia postpart, sinó que també imparteixen cursos formatius a tot el món en representació del Royal College of Obstetricians and Gynaecologists del Regne Unit.

El curs està pensat perquè els participants aprenguin a treballar en equip i a actuar de manera ràpida, ordenada i efectiva. Constarà d’una part teòrica al matí, amb xerrades, debat i taula rodona; i de diverses sessions pràctiques a la tarda. Els participants podran practicar i aprendre de primera mà diverses sutures hemostàtiques, com ara inserir globus tamponants o utilitzar gases compressives correctament, entre d’altres.  

Els organitzadors d’aquest curs són la Rosa Vila, doctora especialista en obstetrícia, i activament vinculada a la Universitat de Girona i a programes de formació i aprenentatge a través de simulació, i Joan Melendez Muñoz, ginecòleg incorporat recentment al servei que es va formar primer al Regne Unit i després a Austràlia, països amb llarga tradició en aquest tipus de cursos pràctics de formació.

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí