Campanya recs nets

Hortolans i hortolanes de Salt engeguen una campanya per netejar la xarxa de recs i recuperar la tradició del treball comunitari 

Campanya recs nets

Des de la Comunitat de Regants de Salt, la Comissió Pagesa de l’Ateneu Coma Cros i l’associació Milfulles, ens posem en contacte amb vosaltres per informar-vos de la campanya comunitària de neteja de la xarxa de recs de Salt, que tindrà lloc el pròxim dissabte 27 de març a partir de les 8.30h del matí.Creiem que es tracta d’una acció especialment rellevant per la diversitat de temàtiques que aborda. A banda del manteniment de la infraestructura hídrica, la neteja dels recs comporta també la recuperació d’una tradició, l’oportunitat de crear vincles entre hortolans i hortolanes i la població que hi participi, i també vol ser una acció reivindicativa de cares a afavorir la implicació de les diferents administracions presents en el territori.És per això que ens agradaria comptar amb el vostre suport per difondre aquesta jornada que, de ben segur, marcarà un abans i un després en la història d’un espai natural tan ric com infravalorat.Adjunt a aquest correu us enviem també la nota de premsa, el cartell de la campanya i l’enllaç al vídeo que hem elaborat expressament per fer-nos ressò d’aquesta fita.

Hortolans i hortolanes de Salt engeguen una campanya per netejar la xarxa de recs i recuperar la tradició del treball comunitari

Hortolans i hortolanes de Salt engeguen una campanya per netejar la xarxa de recs i recuperar la tradició del treball comunitari que es portarà a terme el proper dissabte, 27 de març al matí i busca una participació àmplia i representativa de la gran diversitat social i cultural present a les hortes. La campanya, oberta a tota la població, vol posar en valor els recursos naturals del municipi i reivindica una major atenció cap a l’espai d’ús agrícola.

Amb el lema “l’aigua és un bé comú i mantenir els recs una responsabilitat compartida”, la Comunitat de Regants, la Comissió Pagesa de l’Ateneu Coma Cros i l’associació Milfulles, han organitzat una campanya per a la neteja col·lectiva de la xarxa de recs, que es portarà a terme el proper dissabte 27 de març a partir de dos quarts de nou del matí. El punt de trobada serà l’IES Vallvera des d’on es distribuiran diversos grups de treball per resseguir i netejar els camins de l’aigua que alimenten les hortes i les arbredes del Parc del Ter.

Més enllà de millorar la gestió i eficiència de l’aigua, aquesta activitat, que compta amb el suport de l’Ajuntament, contempla també altres objectius no menys importants. 
Enmig d’un context que ens reclama un retorn a la Natura, la campanya vol posar èmfasi en la necessitat de tenir cura d’un espai especialment valuós com és el de les hortes de Salt, amb una gran biodiversitat natural i també social i que representa, a més, una font d’abastiment d’aliments per a moltes famílies i un punt estratègic per promoure un desenvolupament local sostenible des del qual generar noves oportunitats lligades a l’activitat agrícola.

Un altre dels objectius d’aquesta iniciativa és el d’afavorir la cohesió entre hortolans i hortolanes de procedències diverses que actualment treballen la terra i evitar conflictes d’interessos transmetent un missatge d’unitat i de cooperació que beneficia a tota la comunitat. Els hortolans més veterans expliquen que la neteja col·lectiva dels recs era una tasca que s’havia realitzat des d’antic, però que en les darreres dècades es va deixar de fer degut a la dificultat d’organitzar-se. 
“Abans tothom es coneixia, però ara ni tal sols parlem el mateix idioma”, explica un hortolà d’origen andalús que porta més de 40 anys vinculat a les hortes i anant-hi pràcticament a diari. Des de principis de mes l’organització de la campanya compta també amb el suport d’un mediador comunitari intercultural de la Fundació Gentis que està informant de l’activitat a hortolans i hortolanes i animant a que tothom hi participi.
Els membres de l’equip organitzador recorden que l’aigua és un recurs natural imprescindible per a la vida i bàsic per a l’agricultura i que cal prendre consciència de que “a Salt som molt afortunats perquè tenim un sistema de canalització del rec que és mil·lenari i que ens abasteix d’aigua a tots i cada un dels horts que hi ha en aquest territori, i a més, és gratuït, per tant, és una responsabilitat moral de tots i totes mantenir aquesta infraestructura que ens permet gaudir d’aquest gran privilegi”.

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí