Dilluns, novembre 11, 2024
spot_imgspot_img

La Última

La jornada tècnica de la Fira del Cistell de Salt connecta la cistelleria prehistòrica amb les tècniques modernes

Experts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’IPHES exploren els orígens i la rellevància actual d’aquesta pràctica artesanal.

En el marc de la Fira Internacional del Cistell de Salt, avui ha tingut lloc una jornada tècnica que ha servit per fer un viatge fascinant des de la cistelleria prehistòrica fins a les tècniques modernes. L’esdeveniment, celebrat a l’església parroquial de Sant Cugat, ha atret una vuitantena de persones interessades en descobrir els orígens d’aquest art mil·lenari. Aquesta jornada s’emmarca en les activitats prèvies a la Fira, que se celebrarà demà i diumenge a la plaça de la Vila de Salt, amb més de seixanta expositors.

La cistelleria prehistòrica: Un pont entre passat i present

La primera de les conferències, titulada “La cistelleria més antiga d’Europa”, ha estat conduïda per Susagna Romero Brugués, de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), i Maria Herrero-Otal, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquestes especialistes han explicat com es busquen evidències de fibres naturals per conèixer com els nostres avantpassats fabricaven eines i utensilis amb materials vegetals.

Segons han exposat, els primers rastres de cistelleria al continent europeu daten del final del paleolític i principi del neolític, destacant la continuïtat de tècniques que, en molts casos, són molt similars a les que es fan servir avui dia. Antoni Palomo, professor de Prehistòria de la UAB, ha subratllat que aquestes tècniques ancestrals ens permeten vincular les peces documentades de fa milers d’anys amb les creacions actuals dels nostres artesans, ressaltant que “les fibres vegetals sovint són invisibles per als arqueòlegs, però són una finestra fascinant per entendre la vida quotidiana d’aquella època”.

Recuperació del coneixement ecològic i tecnològic de la cistelleria

La segona conferència, titulada “La recuperació del coneixement ecològic i tecnològic de la cistelleria”, ha aprofundit en la importància de l’etnografia i l’etnoarqueologia per entendre aquesta pràctica artesanal. Raquel Piqué i Marian Berihuete, de la UAB, han exposat com l’estudi de les tècniques antigues i els materials utilitzats permet formular hipòtesis sobre la vida quotidiana dels nostres avantpassats. Aquest enfocament combina la història amb l’ecologia, permetent-nos apreciar com les tècniques de cistelleria van evolucionar en resposta a les necessitats i recursos disponibles de cada època.

La jornada tècnica ha conclòs amb una visita guiada per l’exposició “Els orígens prehistòrics de la cistelleria. Coneixement ecològic i tecnològic tradicional”, situada a la sala d’exposicions del Centre de Recursos de la Gent Gran. Aquesta visita, guiada pels mateixos acadèmics que han ofert les ponències, ha posat en valor la importància de les fibres vegetals i dels materials llenyosos al llarg de la història de la humanitat, i com aquests han jugat un paper crucial en el desenvolupament de les comunitats. L’exposició estarà oberta tot el cap de setmana, i ofereix una oportunitat única per explorar el passat d’aquesta tècnica artesanal.

Fira Internacional del Cistell de Salt: Una festa del vímet i les fibres vegetals

Aquest cap de setmana, Salt es transformarà en la capital del vímet i les fibres vegetals amb la celebració de la 26a edició de la Fira Internacional del Cistell. Situada a la plaça de la Vila, la Fira comptarà amb més de seixanta expositors d’arreu, tallers durant tot el cap de setmana, i activitats paral·leles que faran les delícies dels visitants. Es tracta d’una cita imprescindible per als amants de l’artesania i de la cistelleria, així com per aquells que vulguin descobrir més sobre aquest art que uneix tradició i modernitat.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot