Dimarts, abril 23, 2024
spot_imgspot_img

La Última

L’Hospital Santa Caterina de Salt amplia els llits de crítics per atendre pacients greus amb Covid19

Se n’habiliten sis més a l’àrea de l’atenció continuada i vigilància intermèdia (ACVI) del Servei d’Urgències, que sumats als nou de l’UCI fan quinze

L’IAS també ha reorganitzat el Centre Sociosanitari del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt per acollir pacients positius en Covid19, amb necessitats de convalescència, cures pal·liatives i pacients negatius en Covid19

Haurà fet més de quinze dies que l’Institut d’Assistència Sanitària va iniciar la implantació de mesures organitzatives i de reestructuració de serveis per fer front al creixement de casos de pacients amb Coronavirus SARS CoV-2.

L’Hospital Santa Caterina de Salt amplia els llits de crítics Covid19

Aquest cap de setmana s’ha treballat per dotar a l’Hospital Santa Caterina amb un total de 15 llits de crítics. Se sumen als nou propis de l’UCI de centre, sis llits més que s’estant habilitant a l’àrea de l’atenció continuada i vigilància intermèdia (ACVI) del Servei d’Urgències, per a l’atenció de pacients amb covid19 en estat greu, amb necessitat de ventilació mecànica invasiva.

Dolors Collell IAS

D’altra banda, per poder atendre les urgències dels pacients que no són positius en Covid19, s’han alliberat els dos boxos destinats a les urgències psiquiàtriques i aquestes s’han pogut traslladar a la Unitat de Patologia Dual i Desintoxicació de l’Edifici Salt del Parc Hospitalari Martí i Julià. El Servei d’Urgències Psiquiàtriques en la seva nova ubicació temporal està equipat amb dos boxos i quatre llits d’observació, a més d’una habitació per als metges de guàrdia. També s’han traslladat les urgències de ginecologia i obstetrícia al Bloc Obstètric.

L’atenció al pacient semicrític s’ha concentrat en l’Hospital de Dia mèdic-quirúrgic i les unitats d’hospitalització del Santa Caterina s’han organitzat de manera que l’atenció al pacient ingressat negatiu queda separada del pacient positiu en Covid19.

Des d’aquest cap de setmana també, l’Hospital Santa Caterina assumeix l’activitat de pediatria de l’Hospital Josep Trueta i es fa càrrec de tota l’atenció dels infants de l’àrea del Gironès, Pla de l’Estany i Selva Interior, tant pel que fa a les urgències com a l’hospitalització, i pacients derivats pels hospitals comarcals de la Regió Sanitària Girona. Aquesta mesura ha permès que l’àrea d’Urgències de pediatria s’hagi reconvertit en una nova unitat de pacients adults amb Covid19 en estat crític, mentre que la planta d’hospitalització s’ha deixat com a espai de reserva per adaptar-lo en funció de les necessitats assistencials que hi puguin haver. La Unitat de Neonatologia continua funcionant amb normalitat. Els equips de pediatria de l’Hospital Josep Trueta donen suport al Santa Caterina per atendre l’increment de l’activitat pediàtrica.

Suport de les especialitats allà on fa falta

L’IAS ha reorganitzat les funcions habituals dels seus professionals, de manera que les diferents especialitats donen suport a l’UCI, al Servei d’Urgències i molt especialment al Servei de Medicina Interna i a les necessitats d’atenció del Centre Sociosanitari La República, en el moment que sigui precís.

Atenció als pacients amb Covid19, en convalescència i amb necessitat de cures pal·liatives

Amb l’objectiu de dotar de més capacitat al Parc Hospitalari Martí i Julià per assumir més ingressos, tant de pacients negatius com positius en Covid19, amb diferents graus de necessitats, es va fer una derivació dels pacients del Centre Sociosanitari La República a les clíniques Bofill i Salus Infirmorum. Així, el centre, dotat amb tres unitats d’hospitalització, està preparat per acollir separadament, pacients negatius en Covid19, pacients positius en Covid19 amb necessitats de convalescència i pacients positius en Covid19 amb necessitats de cures pal·liatives.

La Xarxa de Salut Mental orientada als casos greus i a les persones més vulnerables

Per la seva banda, la Xarxa de Salut Mental i Addiccions manté oberts els seus centres a cada comarca, tant en adults com en infantojuvenil, amb seguiment telefònic i domiciliari intensiu per al tractament dels casos amb trastorn mental greu, a l’igual que els serveis de rehabilitació comunitària i hospitals de dia. Els equips d’hospitalització domiciliària, l’equip d’atenció a les persones sense sostre i els altres equips mòbils comunitaris estan en funcionament per a l‘atenció de les persones més vulnerables.

Pel que fa a l’atenció primària, els consultoris locals de l’Equips d’Atenció Primària de Cassa de la Selva, Breda-Hostalaric i Anglès, estan tancats i s’ha reforçat l’atenció telefònica als centres de referència, amb la previsió també de poder destinar els recursos professionals a l’atenció de les residències geriàtriques.

Equips de suport psicològic en marxa

L’IAS ha posat en marxa el servei de suport psicològic a la situació d’emergència sanitària pel Covid19, dirigit tant al personal com als pacients ingressats i familiars. El servei està integrat per cinc psicòlegs que atenen de manera presencial i telefònicament, des de les vuit del matí i fins a les vuit del vespre. L’equip està en permanent coordinació amb els psicòlegs del programa de suport a l’atenció primària per atendre als familiars dels pacients ingressats. Al mateix temps, la Xarxa de Salut Mental es coordina amb l’altre equip de suport psicològic de l’Hospital Trueta, amb els mateixos objectius.

Fer més amable l’estada dels pacients

Des que es va decretar l’estat d’alarma, les iniciatives dels professionals dirigides a fer més amable l’estada als pacients ingressats, que no poden rebre visites a causa de les mesures implantades per al control de la infecció, han estat nombroses i, entre d’altres que es posaran en marxa, destaquen la campanya de recollida de llibres i revistes que els professionals les distribueixen als pacients, cada dia i segons preferències, i la crida a missatges d’ànims que es poden fer arribar als malalts ingressats a través de l’adreça de correu electrònic: atenciosusuari@ias.cat.

Campanya de mecenatge conjunta de l’IAS i de l’ICS Girona

La pandèmia del coronavirus ha provocat una manca de subministrament de material sanitari arreu de l’Estat espanyol, a causa del gran increment de la demanada a nivell mundial, fet que endarrereix les entregues. Davant la situació, l’IAS i l’ICS Girona estan treballant conjuntament en una campanya de mecenatge i de compra a proveïdors poc habituals centrada en filtres d’alta eficiència per a ventiladors, sistemes d’aspiració tancada per a ventilació mecànica, guants de nitril, bates de protecció impermeables, bates d’un sol ús, ulleres de protecció, capelines de plàstic, mascaretes de tipus quirúrgic i mascaretes FFP2 i FFP3. En aquest sentit, tant la resposta de l’empresariat com de la ciutadania ha estat excel·lent i des d’ambdues institucions es vol expressar públicament l’agraïment “immens” a l’esforç i implicació mostrada.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot