Dilluns, maig 20, 2024
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

Nou Pla INFOCAT 2024

El Govern presenta el nou pla INFOCAT per adaptar-lo als nous escenaris agreujats pel canvi climàtic

El Govern ha actualitzat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) per enfortir les capacitats del sistema de protecció civil i emergències davant l’increment del risc d’incendi forestal a Catalunya, a causa del canvi climàtic.

La revisió, presentada pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, i l’equip del Departament, junt amb la directora general de Boscos i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, marca un abans i un després en la prevenció d’incendis forestals a Catalunya. Elena destaca que aquesta és la primera vegada que un pla de protecció civil s’adapta als nous escenaris d’incendi forestal intensificats pel canvi climàtic, integrant alhora el pla Alfa del Cos d’Agents Rurals.

El nou INFOCAT imposa que un 80% dels municipis catalans estiguin obligats a desenvolupar un pla d’actuació per a incendis forestals, mentre que per al 20% restant es recomana la seva elaboració. A més, s’incorpora el nivell 4 del Pla Alfa, el que pot comportar mesures restrictives com la prohibició d’accés a massissos forestals.

Anna Sanitjas ha subratllat l’avanç significatiu que representa el nou pla en termes de predicció i preparació davant el risc d’incendis, amb l’elaboració diària de dos nous mapes que identifiquen els municipis amb major risc. Això permet una millor adaptació a la realitat actual del canvi climàtic.

Sergio Delgado, subdirector de Programes de Protecció Civil, ha emfatitzat l’adequació dels plans d’emergència a la situació d’emergència climàtica i l’increment dels riscos associats. Gràcies a aquesta revisió, el nombre de municipis obligats a disposar d’un pla d’emergències s’incrementa significativament, cobrint ara el 100% del territori català.

Entre les novetats destaquen l’ampliació de les mesures de protecció a la població, detallant els processos per a l’establiment del confinament i l’evacuació, així com la limitació de mobilitat interurbana en casos d’incendi forestal de ràpida evolució. També s’ha reforçat l’estructura operativa i directiva del Pla, permetent una millor coordinació i resposta davant els incendis.

Amb aquesta actualització, el Govern fa un pas endavant en la lluita contra els incendis forestals, adaptant-se a les condicions cada vegada més exigents que implica el canvi climàtic.

Resum de la revisió del pla INFOCAT 2024 -adaptació al canvi climàtic

Resum-canvis-INFOCAT-2024

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot