PCR escoles

Un joc de despropòsits

Uns dies abans de fer-nos les PCR molts pares ens va arribar un vídeo. En aquest vídeo una infermera explicava molt bé de què es tractava la prova PCR que es faria als alumnes. Anava dirigit als alumnes i s’insistia en la idea que la prova que se’ls faria era POC INVASIVA. Un escovilló que s’introdueix just a l’entrada de les fosses nasals. 

Això va ser cert només en alguns casos. En d’altres no. La prova va ser molesta, pels infants, però també pels adults. Sí, d’acord, els escovillons els manipula un adult del personal sanitari, que pot tenir el seus alts i baixos, però les maneres i les formes no van ser, en tots els casos, les millors. 

Quin és l’objectiu de fer un cribratge massiu en una escola?

Es sobreentén que tenir la foto real de com està una determinada situació, per poder prendre mesures que en trenquin la tendència…

De sempre s’ha dit i repetit que qui està a l’espera de rebre els resultats d’una PCR ha de fer confinament preventiu… per quina raó en els cribratges massius a una escola no apliques aquesta norma, propiciant que quan rebis la fotografia revelada (els resultats) la realitat pugui ser ja ben alterada?

El temps que es trigui a rebre els resultats és un factor molt important a tenir en compte. Com més es demori la foto, més allunyada pot estar de la realitat. Que els primers resultats comencin a arribar gairebé 4 dies després de fer-se la prova, havent permés que tothom faci i desfaci al seu aire, multiplicant les possibilitat de contacte, no crec que vagi en la línia de tenir una bona fotografia. 

Aquests últims dos factors alteren molt la veracitat de la fotografia, la qual cosa ja és preocupant. Però, n’hi ha d’altres que han propiciat fotos incompletes. 

Per què s’exclouen grups en un cribratge massiu d’una escola? 

Quina és la raó (que puguem entendre) per la qual s’exclou a un grup de fer els cribratges massius? Els grups que ja havien estat confinats, per bé que ja portessin 15 dies de retorn a la normalitat d’assistència a les aules, per quina raó no se’ls van tornar a fer les proves PCR com a la resta d’escola? Si una cosa ens ha portat la COVID-19 és que tot és incert i tot és fonedís. Al matí et pots fer una prova PCR, que donarà resultat negatiu, però per circumstàncies de la vida a la tarda et pots estar contagiant… amb la qual cosa, quan arribin els resultats no mostraran la realitat… Però, en canvi, a les escoles, amb 15 dies de retorn a les aules i a les vides diàries, ens permetem el luxe d’escollir a qui mirem i a qui no mirem? Costa de trobar-hi raons…

Això és fer-se trampes al solitari. L’autoengany. En la mateixa línia, si un cribratge es fa en dos dies, si algun alumne per la raó que sigui no ha pogut ser a l’escola el primer dia, perquè no se li permet fer la prova PCR el segon dia? Què guanyem amb la demora de fer anar a la família i a l’alumne a fer la prova al CAP?

En aquests dos últims casos, qui encarregava la fotografia, n’excloia participants. Estrany i preocupant alhora. 

Però, també hi ha hagut els casos en que algú ha escollit no sortir a la fotografia. Segurament que és lícit, com a dret individual, però com a dret col·lectiu, caldria que hi hagués unes ‘conseqüències associades’?

Es pot donar el cas que en una classe de 16 alumnes, 15 famílies autoritzen la realització de les PCR i 1 no. Pot donar-se el cas que les 15 PCR surtin negatives. Genial, es continua a les aules. Atenció, però, que el que fa 16, és un més del grup, i ell també continua a les aules. Pot donar-se el cas que aquest alumne que fa 16, que no se li ha fet la PCR, sigui un positiu assimptomàtic i que, per tant, les 15 PCR fetes no serveixin com a mesura de protecció al grup. 

Això s’ha permès. Sort en tenim, però, d’algunes direccions que han vigilat que això no pogués passar com si res. 

I per anar acabant… 

Havent fet 10 dies de confinament a les cases, que tothom haurà fet com bonament li hagi semblat que s’havia de fer, el retorn a les aules serà a cegues. Es sobreentén que s’ha fet confinament i que si en algun cas hi havia pogut haver algun contagi, aquest ja haurà quedat sofocat amb els 10 dies de clausura. Tothom ha sentit casos de persones que han donat POSITIU durant molt més de 10 dies… però, actuem com si això fos una cosa exacte: 10 dies i tots nets. 

Però, ben rumiat, si fas una fotografia que quan la tinguis revelada distarà molt de la realitat, de la qual has triat qui volies que hi sortís i qui volies que en quedés fora, que has permès que alguns escollissin de no sortir-hi… quina importància tindrà que estigui ben il·luminada o enquadrada?

I imaginant costos…

En una escola convencional de Salt, Girona o Catalunya tenim de mitjana 300/400 alumnes. Quin és el cost d’aquest cribratge mal fet? se m’escapa. Però a Salt tenim 8 escoles públiques, 4 concertades, 2 instituts i altres centres més petits, com les llars. 

El Resum 

  1. Un prova POC Invasiva, no sempre és així. 
  2. Una vegada feta el PCR, anem a l’escola fins que tinguem els resultats.
  3. Resultats molts lents. 4 i 6 dies. 
  4. Grups exclosos en Cribratges massius.
  5. Excloure fer proves a l’escola.
  6. NO VULL que al MEU FILL/A li facin el PCR. No passa res, que continuï  a les aules.
  7. Un positiu! 10 dies a casa  i tornem TOTS a l’escola. 

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí