Dissabte, setembre 30, 2023
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

L’Hospital Santa Caterina estrena la seva Nova Unitat del Son

El diagnòstic i tractament de les malalties del son a la Regió Sanitària de Girona es consolida gràcies a la inauguració d’unes noves instal·lacions per a la Unitat del Son del Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta-Santa Caterina a l’Hospital Santa Caterina. Aquesta nova unitat liderada per l’atenció primària i el Servei de Pneumologia, dotada de tecnologia puntera, permetrà incrementar entre el 20-25% el nombre d’estudis i proves del son, així com augmentar la capacitat d’hospitalització del centre de Girona per a diferents especialitats.

unitat de la son hospital de salt

El nou equipament de la Unitat del Son del Trueta-Santa Caterina, acreditada com a unitat multidisciplinària d’alta complexitat des de l’any 2017, disposa de quatre habitacions insonoritzades, amb llit individual, bany i butaca ergonòmica, així com de control de temperatura i dispositius d’enfosquiment adequats per als estudis del son. Les noves instal·lacions també compten amb una sala de control i una sala polivalent, amb equip de videoconferència per al treball en xarxa dels professionals de la unitat amb els de l’atenció primària i altres hospitals de la regió sanitària. A més, la unitat disposa d’espais específics per a secretaria, despatxos per als professionals i sala d’espera.

La nova Unitat del Son del Trueta-Santa Caterina està integrada per tres pneumòlegs, set infermers experts en son, un tècnic especialista i personal administratiu, i atén els pacients de l’àrea d’influència del Trueta i del Santa Caterina (328.457 habitants). La derivació al servei es fa des de l’atenció primària o per indicació d’altres especialistes en cas de sospita de malaltia del son. Es preveu que amb el nou equipament es realitzin unes 4.800 proves del son a l’any, i que es pugui atendre a un major nombre de pacients amb trastorns del son.

Els trastorns del son són problemes relacionats amb el fet de dormir i poden provocar dificultat per agafar el son o romandre adormit, d’adormir-se en moments inapropiats, d’excés de son o conductes anormals mentre es dorm. Les malalties del son, i sobretot les alteracions respiratòries del son, són un dels motius principals de consulta dels serveis de pneumologia. De manera específica, l’apnea del son és un dels trastorns del son més prevalents i infradiagnosticats, i afecta el 25% de les persones entre els 30 i 70 anys. Les persones afectades per trastorns del son també poden desenvolupar trastorns neurocognitius, cardiorespiratoris, inflamatoris i metabòlics com a conseqüència dels episodis repetits d’obstrucció total o parcial de la faringe durant el son.

unitat de la son hospital de salt

Amb les noves instal·lacions, es fa un pas endavant en la consolidació d’un model assistencial en el diagnòstic i tractament de les malalties del son al territori, que es desplega amb una visió d’atenció integrada entre l’hospital i l’atenció primària. En aquest sentit, es posa de relleu el projecte Innòbics-SAHS, impulsat el 2021 pel Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta-Santa Caterina a la Regió Sanitària de Girona, per al diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son des dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS).

Innòbics SAHS té com a objectiu facilitar als pacients que siguin majoritàriament diagnosticats i tractats al seu CAP de referència. Fins a finals de març de 2023, s’han avaluat als CAP un total de 1.561 pacients, als quals se’ls ha fet el text de cribratge amb què es detecta el risc d’apnea del son. D’aquests, 1.238 han estat derivats a la infermera o infermer del son del CAP, que els ha ensenyat com fer la prova del polígraf del son, a casa, per al seu diagnòstic. Segons els resultats d’aquesta prova, un 16% de pacients no tenien cap patologia del son, un 26% ha estat derivat a la unitat del son hospitalària per completar l’estudi, i un 58% dels pacients ha estat tractat d’apnea del son a l’atenció primària amb tractament CPAP, amb el suport de la unitat virtual de l’hospital.

unitat de la son hospital de salt

Les obres de reforma de la unitat de Medicina Interna del Santa Caterina per a la nova Unitat del Son han suposat una inversió d’uns 429 mil euros aproximadament (obra i equipament). Les tres habitacions alliberades de l’antiga unitat, ubicada a l’Hospital Trueta, es destinaran a l’hospitalització convencional. La posada en marxa de la nova unitat s’està fent de manera gradual, i els pacients són informats del canvi per telèfon i carta, amb la cita programada.

En resum, la nova Unitat del Son del Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta-Santa Caterina a l’Hospital Santa Caterina de Salt, dotada de tecnologia puntera i integrada per un equip multidisciplinari d’experts, permetrà incrementar el nombre d’estudis i proves del son, així com atendre un major nombre de pacients amb trastorns del son a la Regió Sanitària de Girona. Això es tradueix en la consolidació d’un model assistencial en el diagnòstic i tractament de les malalties del son al territori, amb una visió d’atenció integrada entre l’hospital i l’atenció primària. Així mateix, el projecte Innòbics-SAHS, impulsat pel Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta-Santa Caterina, ha estat clau per al diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son des dels centres d’atenció primària, facilitant als pacients una atenció més eficient i de qualitat. Les obres de reforma de la unitat de Medicina Interna del Santa Caterina per a la nova Unitat del Son han suposat una inversió important, però el resultat és una unitat moderna i ben equipada, amb capacitat per atendre una gran quantitat de pacients. En definitiva, aquesta nova unitat del son representa una millora important per a la salut dels ciutadans de la Regió Sanitària de Girona, consolidant una atenció sanitària integrada i de qualitat per als pacients amb trastorns del son.

On es troba l’entrada a la nova Unitat del Son de l’Hospital Santa Caterina?

L’accés a la nova Unitat Son es troba a l’Edifici La República del Parc Hospitalari Martí i Julià Salt, connectat amb l’Hospital Santa Caterina. La seva posada en marxa es fa de manera gradual i els pacients són informats del canvi per telèfon i carta, amb la cita programada.

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot