Dilluns, octubre 2, 2023
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

El COVID-19 ja és pandèmia, segons l’OMS

Amb més de 120.000 afectats pel coronavirus en 118 països, l’Organització Mundial de la Salut ha classificat aquesta tarda la malaltia produïda pel coronavirus SARS-Cov-2 com pandèmia, definida com propagació mundial d’una nova malaltia.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquesta tarda el brot de coronavirus com pandèmia davant el considerable augment de casos a tot el món. Segons ha informat, el nombre de casos de COVID-19 s’ha multiplicat per 13 fora de la Xina, epicentre de l’epidèmia, en les últimes dues últimes setmanes.

“Això no és només una crisi de salut pública, és una crisi que afectarà tots els sectors”

“L’OMS ha estat avaluant el brot durant tot el dia i estem profundament preocupats tant pels nivells alarmants de propagació i gravetat, com pels nivells alarmants d’inacció. Per tant, hem avaluat que el COVID-19 pot caracteritzar-se com una pandèmia “, ha a declarat en roda de premsa Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS.

En total unes 121.500 persones estan afectades per la SARS-CoV-2, el virus de l’epidèmia. Ja han mort més de 4.370 persones, de les quals 49 han estat a Espanya, cinquè país més afectat per la pandèmia. Des de l’inici del brot s’han recuperat més de 66.200 persones, segons el mapa de el Centre de Ciència i Enginyeria de Sistemes de la Universitat Johns Hopkins.

“Això no és només una crisi de salut pública, és una crisi que afectarà tots els sectors”, ha afirmat Adhanom Ghebreyesus. “Així que cada sector i cada individu ha de participar en la lluita”, ha continuat.

El secretari general de l’OMS ha declarat que és la primera vegada que es veu una pandèmia provocada per un coronavirus. “Mai abans hem vist que pugui controlar-se a el mateix temps”, ha assenyalat. L’expert ha recordat que el 90% dels casos es concentren en quatre països: Xina, Itàlia, l’Iran i Corea del Sud. A la Xina i Corea del Sud ja s’està apreciant una reducció de la taxa diària de la malaltia.

Mantenir les mesures de prevenció

Tot i que la situació de l’COVID-19 ha passat d’epidèmia a pandèmia, l’OMS ha apuntat que l’avaluació que s’està realitzant sobre la “amenaça” no es modifica. Tampoc ho faran les mesures ni les recomanacions.

“Estem junts en això, per fer les coses correctes amb calma i protegir els ciutadans. És factible “

No obstant això, el secretari general de l’OMS ha demanat la col·laboració de tots els països per detectar, provar, tractar, aïllar, rastrejar i conscienciar la societat per prendre les mesures de preventives necessàries. Així, ha subratllat que els països amb transmissió comunitària o amb grans focus de la malaltia poden canviar el rumb de l’evolució de el nou coronavirus.

L’OMS ha demanat finalment que els països activin i ampliïn els seus mecanismes de resposta contra el coronavirus i informin a la societat dels riscos i de com protegir-se. “Estem junts en això, per fer les coses correctes amb calma i protegir els ciutadans del món. És factible “, ha conclòs Adhanom Ghebreyesus.

¿Epidèmia o pandèmia?

Fins avui, l’Organització Mundial de la Salut havia evitat qualificar a l’COVID-19 com a pandèmia. I ha trigat tres mesos a fer-ho. Però el nou virus ja s’ha propagat per tot el món, en total a 118 països.

La pròpia definició de pandèmia – propagació mundial d’una nova malaltia – revela que aquesta es produeix quan un virus s’estén a diversos països de diferents continents i acaba afectant a un gran nombre de persones. En general, una pandèmia es refereix a malalties infeccioses, encara que de vegades es fa referència a malalties no transmissibles, com el tabaquisme, que el pateixen moltes persones.

Segons l’OMS, es produeix una pandèmia quan sorgeix un nou virus que es propaga pel món i la majoria de les persones no tenen immunitat contra ell. Fins ara, els virus que han causat pandèmies procedien de virus que infecten els animals.

Per contra, una epidèmia es dóna quan una malaltia s’estén per una zona durant un determinat temps afectant un gran nombre de persones. Però les principals diferències entre epidèmia i pandèmia són la situació geogràfica i el nombre de casos, amb majors proporcions en el cas de la pandèmia.

font:SINCRelacionat:Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot