Diumenge, desembre 15, 2024
spot_imgspot_img

La Última

COVID-19 i salut mental: com actuar durant el brot

L’evolució de l’epidèmia de la SARS-CoV-2 es viu gairebé en directe en tots els països del món, el que està generant molt estrès en la població. L’Organització Mundial de la Salut ha publicat un conjunt de recomanacions com a suport pel benestar psicològic durant el brot.

A finals de gener de 2020, l’Organització Mundial de la Salut ( OMS ) va declarar que el brot d’una nova malaltia per coronavirus – COVID-19 – a la província de Hubei (Xina) s’havia convertit en una emergència de salut pública d’interès internacional: existia un alt risc que s’estengués a altres països del món.

Entre febrer i març, la SARS-CoV-2 (com es coneix oficialment a virus) ha arribat a 115 estats i afectat gairebé 120.000 persones. Però a més de la disseminació de l’epidèmia, aquesta crisi està generant molt estrès en la població.

Per això, des de l’OMS s’han desenvolupat un seguit de consideracions de salut mental per als diferents sectors de la població com a suport pel benestar psicològic durant el brot de COVID-19.

“La gestió de l’estrès i el benestar psicosocial durant aquest període és tan important com la gestió de la salut física”, aclareixen des de l’OMS

Per a la societat en general, es recomana no atribuir la malaltia a cap ètnia o nacionalitat i ser empàtic amb els afectats. A més es suggereix no parlar d’ells com ‘casos de COVID-19’, ‘víctimes’, ‘famílies de COVID-19’ o ‘malalts’.

“Són ‘persones que tenen COVID-19’, ‘persones que estan sent tractades per COVID-19’ o ‘persones que s’estan recuperant de COVID-19”, puntualitzen des de la institució. “Després, la seva vida continuarà amb els seus treballs, famílies i éssers estimats”, continuen.

D’altra banda, s’aconsella no veure, llegir o escoltar notícies que causin ansietat o angoixa i buscar informació principalment per prendre mesures de protecció. I no estar constantment pendent de l’evolució, sinó buscar una o dues vegades a el dia les actualitzacions .

“El flux gairebé constant de notícies sobre un brot pot fer que qualsevol es senti preocupat. Conegui els fets. Reuneixi informació a intervals regulars, des del lloc web de l’OMS i les plataformes de les autoritats sanitàries locals, per distingir els fets dels rumors “, expliquen.

Finalment, remarquen la importància de trobar el costat positiu de l’epidèmia, com totes les persones que han experimentat aquest nou coronavirus i l’han superat (gairebé 66.000 a tot el món), i de reconèixer el paper de el personal sanitari que treballa per salvar vides.

La importància de cuidar els treballadors de la salut

En una situació com l’actual, és normal que el personal sanitari se senti estressat. “L’estrès i els sentiments associats no signifiquen que no es pugui fer la feina o es sigui feble”, aclareixen des de l’OMS. “La gestió de l’estrès i el benestar psicosocial durant aquest període és tan important com la gestió de la salut física”, expliquen.

Els adults grans poden sentir-se més ansiosos, enfadats, estressats, agitats i retrets durant el brot

Els experts del  Departament de Salut Mental de l’organització insisteixen als treballadors de la salut en la importància d’atendre les seves necessitats bàsiques i assegurar-se descansar, menjar de forma saludable i realitzar activitat física.

I per evitar l’estigma o por per part de la seva comunitat, es recomana mantenir el contacte amb els seus éssers estimats, fins i tot a través de mètodes digitals.

“Aquest és un escenari únic i sense precedents per a molts treballadors, particularment si no han estat involucrats en respostes similars. Així i tot, utilitzar les estratègies usades en el passat per controlar l’estrès pot beneficiar ara fins i tot si l’escenari és diferent “.

Més ansietat entre els més vulnerables

Els adults grans, especialment els que estan aïllats i els que pateixen deteriorament cognitiu o demència, poden sentir-se més ansiosos, enfadats, estressats, agitats i retrets durant el brot o mentre estan en quarantena.

“Cal proporcionar suport pràctic i emocional a través de familiars i professionals de la salut i donar informació clara sobre la forma de reduir el risc d’infecció amb paraules que puguin entendre la gent gran”, apunten des de la institució sanitària.

“Les instruccions han de comunicar-se de manera clara, concisa, respectuosa i pacient”, afegeixen, “i també pot ser útil que la informació es mostri per escrit o en imatges”.

“Si les autoritats sanitàries han recomanat limitar el contacte social físic per contenir el brot, pot mantenir connectat on line”

L’estrès d’estar aïllat

Pel que fa a les persones en situació d’aïllament, es recomana mantenir les rutines diàries personals. “Si les autoritats sanitàries han recomanat limitar el contacte social físic per contenir el brot, pot mantenir connectat a través del correu electrònic, els mitjans socials, la videoconferència i el telèfon”.

Els organismes de salut pública i els experts de tot el món estan treballant per garantir la millor atenció als afectats, però és normal sentir intranquil·litat. Durant els moments d’estrès, des de l’OMS aconsellen realitzar activitats relaxants, fer exercici amb regularitat, mantenir rutines de son regulars i menjar aliments saludables.

“Busqueu actualitzacions de la informació i orientacions pràctiques en moments concrets del dia i eviti escoltar o seguir rumors que el facin sentir incòmode”, conclouen els especialistes.

Font:OMS


Latest Posts

spot_img

un xic de tot