Més de 700 professionals coordinaran la resposta a totes les emergències sanitàries de Catalunya des de la nova seu situada a l’Hospitalet de Llobregat.
La nova seu del Servei d’Emergències de Catalunya (SEM) serà una realitat abans que acabi l’any. Es tracta d’un edifici bioclimàtic de construcció industrialitzada que substituirà una infraestructura que, després de gairebé dues dècades i arran d’una pandèmia, ha quedat obsoleta. L’immoble se situarà a la Gran Via, al costat de l’Institut Català d’Oncologia (ICO)-Hospital Duran i Reynals, a l’Hospitalet de Llobregat, i coordinarà la resposta a totes les emergències sanitàries que tinguin lloc a la comunitat catalana gràcies a la tasca de més de 700 professionals.
La construcció de l’edifici, a càrrec de la UTE Ferrovial Construcción i Climava, té un cost aproximat de 50 milions d’euros i s’ha finançat amb Fons Europeus per a la Recuperació. A més, està previst que la Generalitat inverteixi altres 10 milions més en equipaments. Es tracta d’una infraestructura innovadora que s’està construint amb criteris mediambientals. De fet, la prefabricació, la sostenibilitat i l’eficiència són alguns dels factors que posen de relleu els reptes del projecte.
La nova seu del SEM compta amb cinc plantes, dues d’elles subterrànies, i inclou grans sales d’emergència CECOS, una base operativa, un centre logístic d’abast territorial i un espai de formació polivalent. A més, acollirà els serveis administratius i funcionals necessaris que integren el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya, incloent-hi el 061 Salut Respon i part del 112, i garantirà una prestació ininterrompuda amb uns serveis essencials (electricitat, telecomunicacions) que no es poden veure afectats per cap contingència, fet que és una reivindicació històrica.
Dissenyat per la multinacional nord-americana AECOM i b720 Fermín Vázquez Arquitectos, el projecte incorpora la metodologia BIM (Building Information Modeling), un model de treball col·laboratiu que permet guanyar en eficiència i eficàcia. Els dissenyadors van afrontar el repte “des del convenciment que només treballant amb metodologia BIM podríem assolir els objectius”. Així ho explica Edurne San Miguel, Digital Lead del departament de Buildings & Places de la multinacional nord-americana en l’última entrevista realitzada a AECOM i publicada a la secció AbiertoXObras de la consultora especialitzada Espacio BIM (www.espaciobim.com). “El Pla d’Execució BIM s’ha centrat en facilitar i accelerar la coordinació, planificació i validació efectiva del projecte, alhora que assegura el compliment dels objectius del client final (EIR)”, afirma San Miguel.
En aquesta mateixa línia, Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Manager Internacional (+VR) de la mencionada consultora assegura que “BIM està permetent centralitzar tota la informació de la nova seu del Sistema d’Emergències Mèdiques (geomètrica, documental, etcètera) en un model digital desenvolupat per tots els agents que hi intervenen”.