Dimarts, maig 21, 2024
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

L’alcohol el primer motiu de demanda en els centres de drogodependències

L’alcohol segueix sent el primer motiu de demanda en els centres d’atenció i seguiment de drogodependències de comarques gironines

n el marc del Dia Mundial sense Alcohol, que se celebra avui, la Xarxa Pública de Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) alerta sobre el seu consum atès que continua sent el primer motiu de demanda.  A la demarcació de Girona, segons dades del conjunt de centres, més de la meitat dels pacients atesos per primera vegada inicien el tractament per problemes d’alcoholisme, sent homes en més d’un del 75%. L’addicció a la cocaïna és el segon motiu (23,40%), seguit del consum de cànnabis (14,44%) i d’heroïna (6,55%).

Del conjunt de pacients atesos als CAS del territori, un total de 3.663 persones l’any 2016, el diagnòstic més prevalent és la dependència a l’alcohol, en un 27,8% (1.018 persones), seguit de la dependència als opiacis, un 15,9% (583 persones) i a la cocaïna, en un 11,1% (408 persones). El tractament per dependència a l’alcohol genera però la mitjana de visites més baixa, un 14,28, mentre que els pacients tractats per consum de cocaïna registren una mitjana de 17,66 visites, i les persones ateses per dependència a opiacis, 19,44 visites.

L’alcohol és la droga més consumida i acceptada a la nostra societat i una de les genera més problemes socials i sanitaris. La major part dels estudis duts a terme conclouen que les xifres d’alcoholisme responen a factors culturals (és la droga associada a la nostra cultura i que més gent consumeix, per tant, és més fàcil que hi hagin més demandes de tractament proporcionalment), econòmics (les campanyes de publicitat de vins, caves, cerveses, etc, tenen un efecte en un augment del consum de la població), sanitaris (la persona acudeix al servei amb un estadi avançat de la malaltia ja que es normalitza el consum de risc en molts entorns, cosa que augmenta el risc de cronicitat).

Per evitar l’aparició de problemes associats al consum d’alcohol es recomana en general beure’n menys i sempre per sota dels nivells considerats de risc. Hi ha malalties directament associades al consum excessiu d’alcohol (malalties de l’aparell digestiu, fetge i pàncrees, i del sistema nerviós)  i malalties que poden tenir un control defectuós degut al consum d’alcohol (hipertensió arterial, depressió, diabetis, i gota).

Les causes per les quals es fa demanda de tractament d’alcohol en els centres d’atenció especialitzada són tant els problemes laborals, com els familiars i econòmics, a banda dels problemes legals que tot sovint queden associats als efectes de l’alcohol i dels  problemes de salut, vinculats a les malalties associades.

A nivell català, el pacient que es tracta per alcoholisme és de sexe masculí (77%), de 44 anys de mitjana d’edat i derivat al centre especialitzat des d’un altre servei sanitari en un un 45% de les vegades. El 33, 7% dels casos és derivat des del centre d’atenció primària primària, cosa que demostra la importància del cribratge i la tasca psicoeducativa en les primeres fases de consum abusiu que es realitza a centre de salut.

En el cas dels joves, l’edat mitjana d’inici de consum d’alcohol a Catalunya és 13,8 anys. El consum d’alcohol de joves els últims 30 dies ha estat de, 68,1%. Recordem que el consum els últims 30 dies és un indicador de consum habitual. Aquesta dada no presenta diferències significatives amb la mitjana espanyola. El 50,8% s’han emborratxat alguna vegada a la vida i el 23,7% els últims 30 dies. El 28,2% han fet Binge Drinking (consum per afartament, definit com el consum de 5 o més copes en un període de dos hores) els últims 30 dies. Finalment el 21,8% ha fet “botellón” els últims 30 dies.

Els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) són centres públics i gratuïts d’atenció de les persones drogodependents. A comarques gironines formen part de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública sanitària de la Generalitat de Catalunya. S’hi realitza el procés rehabilitador dels pacients amb problemes d’addicció a l’alcohol, cocaïna, èxtasi, heroïna i altres substàncies addictives amb un suport sanitari, psicològic i social.

Cas girona
Reunió d’equip al Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències del CAS Teresa Ferrer de Girona

L’any 2016, els CAS han registrat a comarques gironines 3.663 persones ateses, de les quals el 77% han estat homes (2.824 persones) i un 23% dones, amb una mitjana d’edat de 42 anys. 450 pacients s’han inclòs al programa de tractament amb metadona i 92 en al programa de tractament amb buprenorfina-naloxona.

En el marc del Dia Mundial sense Alcohol, l’Agència de Salut Pública de Catalunya impulsa per quart any consecutiu la IV Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, del 13 al 19  de novembre. D’aquesta manera se suma a la mobilització de la societat civil europea Awareness Week on Alcohol Related Harm.

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot