L’Hospital Santa Caterina estrena un nou TAC que permetrà fer nous estudis diagnòstics i radiologia intervencionista

L’aparell, d’última generació, proporciona imatges de qualitat extraordinària en un temps record, gràcies a l’alta resolució espacial i temporal que permet la tecnologia multi tall de 160 detectors. Es calcula que l’activitat s’incrementarà en un 10%.

L’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI-Girona) estrena un nou TC (tomografia computada) d’última generació a l’Hospital Santa Caterina, que permet fer estudis que abans no es podien realitzar i exploracions molt més ràpides, amb la conseqüent disminució d’irradiació al pacient, així com obtenir imatges de qualitat extraordinària. L’equipament, que ha suposat una inversió de prop d’un milió d’euros, permet fer biòpsies i tractaments intervencionistes.

El TC és un tub de raigs X que gira al voltant del cos del pacient, i el nou aparell del Santa Caterina està equipat amb l’última tecnologia desenvolupada per a aquests tipus d’aparells. El TC disposa de tecnologia multi tall amb 160 detectors (els TC habitualment són de 64 a 128 detectors), que es tradueix a la pràctica en poder estudiar una zona molt més àmplia del cos en molt poc temps (segons).

Diagnòstic molt precís i nous estudis

Amb el nou TC d’alta resolució espacial s’obtenen imatges d’alta qualitat, per la qual cosa el diagnòstic de la patologia és molt precís. Ara es podran fer reconstruccions de les parts del cos en diferents plans (reconstrucció isotròpica) i visualitzar lesions de fins a mig mil·límetre. Per la seva banda, la millora de la resolució temporal permetrà fer exploracions de les arteries o del cor per TC, entre d’altres estudis.

Així mateix, l’aparell elimina de la imatge diagnòstica el que se’n diu “artefactes per pròtesi metàl·lica”, és a dir, l’ombra o taca produïda per una pròtesi que abans impedia valorar amb claredat una zona (columna, cama, genoll o parts de la boca en cas que la persona portés implants, per exemple).

Radiologia intervencionista al Santa Caterina

El nou equipament obre la porta a la radiologia intervencionista a l’hospital. El tractament intervencionista guiat per la imatge amplia les possibilitats d’actuació dels professionals assistencials en el pacient. Així, per exemple, es podran fer intervencions per TC, segons indicacions de l’equip mèdic, com ara per al tractament del dolor en la columna lumbar, evitant que el pacient entri a quiròfan.

En definitiva, les múltiples utilitats del nou equipament, en el camp diagnòstic, en el cribratge de certes malalties, en els estudis de seguiment i en el tractament intervencionista guiat per la imatge, situen el Santa Caterina com a centre capdavanter en el diagnòstic per la imatge.

Més benestar del pacient i menys radiació

A banda de la millora que suposa el nou TC en la qualitat del tractament i diagnòstic de la malaltia del pacient per part dels facultatius de les diferents especialitats, el director de l’IDI Girona — doctor Salvador Pedraza — posa l’accent en l’increment del benestar del pacient. “En disminuir el temps d’exposició, aconseguim disminuir l’angoixa i el nerviosisme que produeix la prova en moltes persones i sobretot en nens, evitant també la sedació que en alguns casos havíem d’administrar”. El doctor Pedraza subratlla també el programa del nou TC que redueix la dosi d’irradiació al mínim possible, per la qual cosa s’incrementa la seguretat del pacient. S’hi sumen altres factors positius com ara la possibilitat de fer exploracions a persones amb un sobrepès important.

Amb l’objectiu d’humanitzar al màxim el tracte al pacient, la sala del TC disposa d’un joc de llums de colors que s’utilitza per incrementar la tranquil·litat de la persona, sent especialment efectiu en els nens, que poden triar el color del llum de la sala mentre es fan la prova.

Anualment es realitzen al Santa Caterina uns 8.000 estudis per TC. Es preveu que l’activitat augmentarà en un 10%.

Les obres d’adequació per a la instal·lació del nou equipament es van fer durant el mes de setembre. Durant les setmanes posteriors, els equips assistencials del Santa Caterina juntament amb els professionals de l’IDI Girona, han dut a terme la formació per conèixer les utilitats i aplicacions del nou TC en els diferents camps: diagnòstic, cribratge, seguiment i intervenció. es realitzen al Santa Caterina uns 8.000 estudis per TAC. Es preveu incrementar la demanda en un 10%.

FER UN COMENTARI

Si us plau, introdueixi el seu comentari!
Si us plau, introdueixi el seu nom aquí