Diverses associacions animalistes i el partit Canviem Salt han presentat aquest matí un manifest que denuncia la situació de molts animals a Salt i demanant mesures per millorar aquest fet.
Per una banda, el manifest destaca que hi ha casos a les Hortes-Deveses de maltractament animal que s’han denunciat i que no s’han pres les mesures adequades. Per altra banda, que a Salt no hi ha cap colònia regularitzada de gats, tot i haver-hi nuclis de població felina que no han suposat un problema de salut pública gràcies a la tasca no reconeguda dels voluntaris. També que el conveni de recollida d’animals amb Girona no funciona i no hi ha una bona actuació en casos d’animals perduts o morts a la via pública.
Tot plegat amb una ordenança antiquada (del 2000) i que ha quedat desactualitzada en relació a la LLei de Protecció Animal de la Generalitat, del 2008.
Per tot això, els diferents grups que signen el manifest demanen que es renovi l’ordenança, que es prenguin mesures pels casos de maltractament i que s’apliqui un pla per regularitzar els nuclis de gats, així com que es reconegui la tasca dels voluntaris.
Manifest perquè salt deixi de ser un poble enemic dels animals
Diverses entitats animalistes, socials i polítiques; així com particulars denunciem la mala situació en la que es troben molts animals a Salt, de manera que, en aquests moments, considerem aquesta població enemiga dels animals.
Els motius d’aquest denúncia pública són els següents:
- Salt té una ORDENANÇA MUNICIPAL DE CONTROL I TINENÇA D’ANIMALS que no s’ha renovat des de fa 17 anys, mostra d’aquesta total deixadesa per part de l’administració local.
- A Salt s’està permetent la tinença d’animals domèstics en condicions d’abandonament (sense allotjament ni presència dels propietaris com obliga l’ordenança) en tota la zona de les Hortes i Deveses. Diverses persones vinculades a moviments animalistes han denunciat en diverses ocasions aquests fets sense que s’hagi resolt.
- S’ha constatat que molts dels animals que es tenen a la zona de les Hortes – Deveses es troben en situació d’insalubritat i desnutrició, per tant, de maltractament. Considerem un acte d’hipocresia i incoherència que la vila promocioni a nivell turístic aquesta zona de parc, considerada bé natural on es vetlla per la fauna i la flora, però que en el mateix espai hi hagi animals en situació de maltractament.
- S’ha constatat una gran falta de sensibilitat i una total inoperància dels actius tècnics i policials en els moments en què s’ha denunciat maltractament o abandonament d’animals i no s’han portat a terme les accions pertinents. Per això considerem que és necessari més formació i informació pel personal de l’Ajuntament.
- Són diverses les ocasions en què no s’han recollit animals abandonats o morts a la via pública en el moment dels fets sinó deixant passar dies sencers. Recordem que es tracta d’un conveni amb l’Ajuntament de Girona que no es revisa des del 1983.
- S’han constatat casos de desconeixement de l’ús de l’aparell lector de xips o bé que aquest aparell es trobava inoperatiu (manca de piles o espatllat) i no s’ha detectat, de manera que algunes famílies no van poder recuperar el seu animal perdut fins que aquest va passar a altres dependències (veterinaris o directament a la gossera).
- Descontrol i/o desconeixement de grups de felins en diversos solars abandonats de la població. Aquests grups no han tingut mai cap mena de control per part de l’administració, Aquestes ‘colònies’ no legalitzades de gats no han esdevingut un problema de salut pública gràcies als voluntaris que a títol individual han fet la feina de rescats i esterilitzacions.
- És important que hi hagi un control d’aquestes colònies donat que segons l’Estudi sobre la problemàtica municipal de les colònies de gats a comarques gironines fet per CILMA al maig del 2015: “cal tenir present en tot moment que són animals molt prolífics. Una parella no controlada de gats pot arribar a generar més de 500.000 individus al llarg de 7 anys.”
- És important que hi hagi una actualització d’aquesta ordenança donat que la sensibilitat social ha canviat reconeixent que els animals tenen unes necessitats i uns drets que abans ni tan sols es tenien en compte.
- És necessari que des de Salt és treballi per difondre la necessitat de millorar la convivència amb els animals allà on es pugui fer quelcom, tenint als voluntaris i les administracions com a referents.
Per tot això, els sotasignats d’aquest manifest demanem:
- Que es portin a terme accions concretes i immediates per millorar la situació, fins aquest moment, lamentable de molts animals a Salt.
- Parar especial atenció a la zona de les Deveses.
- Que s’agilitzi, tal com s’havia promès temps enrere, un pla de control de colònies de gats com ja es porta a terme en altres poblacions com per exemple algunes ciutats veïnes.
- Que es valori i es col·labori amb els voluntaris que de manera totalment altruista han portat a terme una tasca importantíssima en aquests aspectes
- Que s’actualitzi l’Ordenança Municipal i s’adeqüi al segle XXI ja que la societat en general i la sensibilitat vers els animals ha canviat molt en els últims anys i es recullin les propostes que fetes per diferents actors municipals.
Signen aquest manifest:
- CANVIEM SALT
- ANIMALISTES DE SALT
- AGA (Associació Girona Animalista)
- ASSOCIACIÓ GIROGATS
- EL CAU DE LA CENDRA
- ASSOCIACIÓ NOAA
- CIPAC (Comissió Interlocutora de Protectores d’Animals de Catalunya)
- FUNDACIÓ ALTARRIBA
- TAULA ANIMALISTA DE GIRONA
- ADOPTA GALGOS ZARAGOZA (Seu de Salt – Girona)