Dijous, juliol 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

La Última

Maria Climent guanya el premi Setè Cel 2020 de Salt

Maria Climent guanya el premi Setè Cel 2020 de Salt amb la novel·la Gina

El guardó està previst que es lliuri el 13 de novembre a la biblioteca Iu Bohigas si l’evolució de la Covid-19 i les mesures de restricció vigents ho permeten

Maria Climent amb la seva novel·la Gina (l’Altra Editorial) és la guanyadora dels Premis Literaris ‘el setè cel’ 2020 de Salt. L’acte de lliurament del guardó està previst que se celebri el divendres 13 de novembre, a les 19.00 hores, a la biblioteca Iu Bohigas de la Factoria Cultural Comacros de Salt sempre que l’evolució de la Covid-19 i de les mesures que puguin estar vigents en aquella data ho permetin.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Salt, Núria Heras, explica que ”les tres obres finalistes són de gran qualitat i tracten temàtiques molt diferents però, finalment, va ser Gina de Maria Climent la guanyadora d’aquest premi literari”. Respecte a l’obra Heras explica que “està escrita amb un llenguatge expressiu i espontani. És una novel·la propera i els lectors i lectores poden identificar-se fàcilment amb les vivències i experiències de la protagonista”.

Les tres obres finalistes eren Gina de Maria Climent, Persecució de Toni Sala i Canto jo i la muntanya balla d’Irene Solà i enguany, a banda del club lector de Salt, hi han participat els de Sant Feliu de Guíxols i Santa Coloma de Farners.

Primera novel·la de Maria Climent

Maria Climent, nascuda a Amposta el 1985, és llicenciada en Traducció i Interpretació i també ha estudiat Guió. Ha fet de professora d’escriptura, de cronista, i col·labora regularment amb la plataforma digital de Cultura, Catorze. Gina és la seva primera novel·la.

Climent explica que ha estat tota una sorpresa que, sincerament, no m’esperava gens. Ja em va fer molt contenta descobrir que estava nominada per al Premi Setè Cel de Salt al costat dels grans Solà i Sala i amb aquesta nominació ja em vaig donar per satisfeta”.

Fomentar la lectura

Els premis Setè Cel van néixer el 2007 amb l’objectiu de “fomentar la lectura i la creació literària”. Impulsats per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Salt i amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona, el guardó porta el nom de llibreria saltenca que va tancar les portes el 30 de maig de 1997. Regentada per Josep Paulí va ser un referent de la vila a l’hora de difondre la literatura catalana i la cultura.

Gina

«Quan ets menuda, no t’imagines que res pot anar malament. Lo futur és un bufet lliure infinit, és tot teu, és inabastable, és etern, i morir-te et passarà, però en una altra vida. Hi ha gent que ja ho sap, que ho té fotut, perquè han tingut la mala sort d’haver nascut en un país en guerra o un entorn desfavorable. En este món de merda per desgràcia en tenim milions i milions i milions d’exemples, de xiquets amb un futur complicat. Però no era el meu cas. Jo donava per feta la vida fàcil. La felicitat, potser. Sí, donava la felicitat per segura. A mi, la vida m’aniria de cara.»

Que la vida va de debò la Gina ho descobreix de cop: encara té l’adolescència a prop, i l’edat adulta, amb tots els compromisos, li cau molt lluny. Però un dia es desperta amb una sensació estranya al cos i després de mesos de proves i espases de Dàmocles, li cau a sobre un diagnòstic mèdic greu i inesperat. I necessita començar a prendre decisions.

Escrita amb delicadesa i molt sentit de l’humor, i amb una profunditat sorprenent i il·luminadora, Gina és una novel·la original i poderosa, plena d’una vitalitat molt contagiosa.

“Aquest no és un llibre normal. Té una bellesa estranya, una lleugeresa profunda, una llengua genuïna i un humor alliberador”, Albert Om.

“Quan la vida és prou tràgica com per fer riure i plena de cabell d’àngel com un pastisset de Tortosa”, Natza Farré.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot