Diumenge, juliol 14, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

La Última

Més de 20 entitats de Salt i Girona s’uneixen contra el racisme

Neix el moviment popular Octubre Antiracista, amb un seguit d’actes entorn del 12 d’octubre, data en què no hi ha Res a celebrar 

Les entitats han redactat un manifest i han engegat diverses accions per conscienciar la ciutadania de la situació de racisme social i institucional que permet la nostra societat 

Plantar cara al racisme. Una vintena d’entitats ciutadanes de Girona i Salt s’han unit en una plataforma, Octubre Antiracista, per visibilitzar i deixar en evidència la situació de racisme, institucional i social, que bona part de la població viu cada dia. Per deixar palesa aquesta situació, les entitats proposen diverses accions popular entorn del 12 d’octubre, data en la qual es considera que no hi ha res a celebrar. Amb aquest punt de partida, per a aquesta data s’han organitzat propostes diverses, com ara una manifestació, una taula rodona, pintada d’un mural i l’actuació musical de PINAN 450F. Tot i això, durant tot el mes d’octubre hi haurà activitats diverses i el tret de sortida serà el proper divendres, amb una pujada a Sant Miquel (activitat organitzada per l’Ateneu 24 de juny de Girona) i lectura del manifest. Prèviament, la Guerrilla Comunicacional ja ha iniciat el seu cicle de cinema a L’Ateneu de Salt, enguany dedicat a temàtica antiracista. 

A Salt, les persones migrades representen el 41% de la població, mentre que a Girona, aquest percentatge és del 25%. Aquests col·lectius veiem com els nostres drets es vulneren de forma sistemàtica. Arran d’aquesta situació neix l’Octubre Antiracista. L’objectiu és situar l’antiracisme al centre i recordar que el 12 d’octubre no hi ha res a celebrar. En tot cas, el 12 d’octubre ens recorda que l’acumulació històrica del racisme se segueix reproduint i donant com a resultat un empitjorament de les nostres condicions de vida. 

En el manifest que s’ha redactat reclamem l’aplicació d’una perspectiva antiracista en el funcionament de les entitats socials i polítiques, i exigim la superació del paradigma intercultural, que només amaga el veritable problema, el racisme institucional i social. Actualment tenim més de 90 persones i entitats adherides.

Actes populars 

Els actes del 12 d’octubre començaran a primera hora de la tarda a la plaça Catalunya de Salt, amb un taller de pancartes i un mural col·laboratiu amb l’artista Diego Ojeda «Nadiemedicearte» (autor del mural de Hakimi i la seva mare). 

A les 17 h tindrà lloc la taula rodona «Com combatre el racisme des dels barris?», amb Yuma Cissokho, Aliou Diallo i Fàtima Aatar, també a la plaça Catalunya, i d’allà mateix sortirà a les 19 h, la manifestació pels carrers de Salt fins a l’escola La Farga, on a partir de les 20.30 hi haurà el concert de Pinan 450 i DJ. 

Les entitats que actualment formen part de l’Octubre Antiracista són: ANC Salt, Associació de Benestar i Cultura de Ghana de Girona, Associació Malians, AVV Barri Centre, AVV del Barri Vell, Ateneu 24 de Juny (Girona), Càritas Salt, Casal dels Infants, Càtedra Antiracista UdG, Cau Can Tona, Espai Antiracista, Federació d’Entitats de l’Ateneu Popular de Salt, Fundació SERGI, Guerrilla Comunicacional, Associació NouSol, Salt’Educa, Sindicat d’Habitatge, Òmnium Salt, Xarxa Antiabusos Immobliaris, i diverses persones a títol individual. 

L’Octubre Antiracista neix a partir d’un concurs de projectes, convocat per la comunalitat Som de Salt. L’entitat Salt’Educa planteja la proposta de crear l’Octubre Antiracista i ja d’entrada compta amb el suport d’algunes entitats de Salt. Amb el pas dels temps, aquesta complicitat ha augmentat fins a arribar a la vintena d’entitats que actualment hi ha adherides. 

Latest Posts

spot_img

un xic de tot