Dimarts, maig 21, 2024
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

La Última

Clou el programa “Prospect” d’apoderament de persones amb malaltia mental amb bons resultats

Es tracta d’una formació voluntària dirigida a persones afectades, familiars i professionals de la salut mental inclosa dins el projecte pilot “Activa’t per la Salut Mental” al Gironès

Se n’han beneficiat 32 famílies, 43 usuaris i 47 professionals de la comarca

L’apoderament és clau en el model d’atenció comunitària en salut mental

A Catalunya, 9 de cada 10 persones amb un trastorn mental greu (TMG) viuen amb la seva família, que esdevé un agent fonamental en la seva recuperació

Ha clos el programa “Prospect” d’apoderament de persones amb malaltia mental amb bons resultats, segons informa el centre de salut mental del Gironès i Pla de l’Estany de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). “Prospect” és un programa de formació dirigit a persones amb malaltia mental, els seus familiars i professionals de la salut mental, que té com a objectiu promoure que les persones amb un problema de salut mental puguin esdevenir agents de salut actius en el seu propi procés de recuperació, per millorar així la seva qualitat de vida. El programa, que forma part del projecte “Activa’t per la Salut Mental”, és de caràcter voluntari i està dinamitzat per persones que viuen la malaltia en primera persona, com a familiar, com a propi afectat o com a professional de la salut mental, respectivament. Se n’han beneficiat 32 famílies, 43 usuaris i 47 professionals de la comarca.

En el mòdul dirigit a afectats per un trastorn mental es busca asseure les bases per a la recuperació de la persona i la seva plena incorporació en la societat. Es pretén ajudar al fet que la persona afronti la seva situació oferint-li eines per a la interacció social i per a la lluita contra l’estigma en salut mental. En relació amb el mòdul pensat per a familiars i amics d’afectats per un trastorn mental, es busca el desenvolupament d’eines útils per al maneig quotidià de la malaltia mental. Es pretén reforçar el paper del cuidador com a figura important en el procés de recuperació del familiar afectat, al mateix temps que afavorir la presa de consciència de la importància que té el fet de cuidar-se per poder cuidar. A Catalunya, 9 de cada 10 persones amb un trastorn mental greu (TMG) viuen amb la seva família, que esdevé un agent fonamental en la seva recuperació.

Per la seva banda, l’espai formatiu dirigit als professionals consisteix en un espai de reflexió sobre la relació existent entre la malaltia mental, el concepte de ciutadania i el paper de les persones afectades per un trastorn mental dins de la societat actual. “Hem treballat el rol del professional com a instrument en el procés de capacitació dels nostres usuaris perquè preguin consciència dels seus drets”, informa Eduard Palomer, coordinador del Servei de Rehabilitació Comunitària del Gironès i Pla de l’Estany, i professional que ha cursat la formació. “L’apoderament és clau en el model d’atenció comunitària en salut mental”, afirma Palomer.

Gironès, prova pilot

El “Prospect” és una de les fases del projecte “Activa’t per la salut mental” que es va iniciar l’any 2016 com a prova pilot a 12 territoris catalans seleccionats, impulsat per la federació d’associacions de familiars Salut Mental Catalunya, la Federació Veus, i la Generalitat de Catalunya. El  sector del Gironès i Pla de l’Estany de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de Girona i comarques va ser un d’aquests territoris seleccionats per dur-lo a terme, i són l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques i el proveïdor de serveis sanitaris Institut d’Assistència Sanitària qui executen el projecte de manera directa amb familiars i persones amb problemes de salut mental.

A més del “Prospect” i com a part del projecte “Activa’t”, els usuaris i familiars han participat de grups multifamiliars i ara s’enrolaran en els grups d’ajuda mútua.

Latest Posts

spot_img
spot_img

un xic de tot