Dimarts, juny 25, 2024
spot_imgspot_imgspot_img

La Última

En marxa el Programa Girona 0 per eradicar l’hepatitis C entre les persones de la xarxa de Salut Mental i les Addicions de la Regió Sanitària de Girona

Es posa en marxa el Programa Girona 0 per eradicar l’hepatitis C entre les persones de la xarxa de Salut Mental i les Addicions de la Regió Sanitària de Girona

Catalunya està compromesa amb l’eliminació de l’hepatitis C per l’any 2030 tot i que l’infradiagnòstic continua sent el principal obstacle per aconseguir aquest objectiu

Demà 28 de juliol es celebra el Dia Mundial de les hepatitis amb el lema “Find The Missing Millions”

La infecció pel virus de la hepatitis C es cronifica en el 75% dels casos sent una malaltia que dóna pocs símptomes però que a llarg termini té conseqüències molt greus com ara la cirrosi hepàtica i el carcinoma hepàtic. S’ha calculat que les hepatitis tenen en el món major càrrega de malaltia que la pròpia infecció pel VIH (virus immunodeficiència humana) o la malària.

Amb l’aparició a finals del 2014 dels nous antivirals d’acció directa administrats per via oral, l’hepatitis C disposa d’un tractament eficaç en el 95% del casos, de curta durada, entre 8-12 setmanes, i amb molt pocs efectes secundaris. Per aquest motiu, el Departament de Salut alineat amb l’Estratègia Nacional per l’abordatge de l’hepatitis C ha impulsat l’accés al tractament de les persones infectades. A més a més, aquest tractament ha demostrat en diferents estudis que és eficaç en els pacients que estan en tractament en la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. En el nostre país, el 90% de les infeccions per hepatitis B i C és degut a l’ús de drogues injectades. 

Des del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) Teresa Ferrer de Girona ciutat, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), s’ha fet una recopilació sistemàtica en les històries clíniques dels seus pacients i han vist que el 33% de les persones infectades amb el virus de l’hepatitis C que estan actualment en tractament amb substitutius opiacis, com ara la metadona, no han fet mai tractament per l’hepatitis C. Aquest percentatge disminueix fins un 10% en aquells pacients que estan en tractament amb buprenorfina/naloxona.

La iniciativa de tractar a tots els pacients amb infecció crònica de l’hepatitis C de la xarxa de salut mental i addiccions neix de la col·laboració entre la unitat d’Hepatitis de l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona gestionat per l’Institut Català de la Salut, l’Institut d’Assistència Sanitària i l’Agència de Salut Pública de Catalunya a través del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques i del Servei de Promoció de la Salut a Girona. Cal destacar que s’ha posat en marxa el diagnòstic en un sol pas, en el que el pacient es vincula directament a la unitat d’hepatitis de l’Hospital Doctor Josep Trueta per tal d’iniciar tractament el més aviat possible i trencar així amb les barreres d’accés al tractament que sovint tenen les persones que consumeixen drogues o tenen un trastorn mental greu. El mateix tractament també es realitza a l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

 Aquesta iniciativa pretén en dos anys eradicar la hepatitis C en les persones ex-consumidores de drogues per via parenteral i en els pacients amb trastorn mental. Tot i que s’ha iniciat al CAS Teresa Ferrer, aquesta iniciativa s’anirà estenent a la resta de CAS que gestiona l’IAS a la Regió Sanitària de Girona i a la Unitat d’Atenció a les Drogues de Calella que gestiona la Comunitat Terapèutica del Maresme. En aquesta línia el passat mes de maig es va fer una formació en la qual van participar 20  professionals de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de la Regió Sanitària de Girona per tal de sensibilitzar i millorar la detecció, el cribratge i el seguiment dels pacients.

La prevenció de la infecció de la hepatitis C en aquest col·lectius sensibles passa en primer lloc per rebre informació i educació sobre les vies de contagi i les pràctiques de risc, però també per la distribució de material higiènic per la injecció segura de drogues o de preservatius per la pràctica de sexe segur.
 
Demà 28 de juliol es celebra el Dia Mundial de les hepatitis amb el lema “Find the missing Millions” que en català es pot traduir “Trobem els milions de persones que encara no saben que estan infectades”. Per aquest motiu el passat dimecres 25 de juliol es va fer a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya la jornada “Caminant cap a l’eliminació de les hepatitis” on en la primera part es van explicar tots els avenços aconseguits i en la segona part es van presentar un seguit d’iniciatives i bones pràctiques en els col·lectius amb conductes de risc, com ara les persones que s’injecten drogues, els homes que tenen sexe amb homes, coinfectats amb VIH, immigrants de països amb altres prevalences d’hepatitis i joves. Va inaugurar la jornada la consellera de Salut, Alba Vergés; i Begoña Gonzalvo, cap del Servei de la Xarxa d’Addiccions de Comarques Gironines de l’IAS i Carmen López i Isabel Serra, hepatòlogues de l’Hospital Doctor Josep Trueta, que van explicar el Programa Girona 0 amb una ponència titulada “Avaluació i accés al tractament en les persones tractades amb metadona a Girona”. 

L’infradiagnòstic de la malaltia segueix sent el principal obstacle per aconseguir l’objectiu de l’eliminació, segons tots els experts. El fet que sigui una infecció que no produeix símptomes ni signes clínics evidents dificulta molt el diagnòstic i presenta reptes a nivell de prevenció i de detecció precoç.

Latest Posts

spot_img

un xic de tot