Dissabte, desembre 2, 2023
spot_imgspot_img

La Última

S’aturen les negociacions amb l’Ajuntament pel conveni de l’Ateneu

Comunicat de la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt

Per un conveni que respongui a les necessitats de les entitats i l’activisme social i cultural – Comunicat de la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt

La Federació d’Entitats Socioculturals de Salt i l’Ajuntament van iniciar a finals del 2020 la negociació que ha de permetre acordar els termes del conveni de col·laboració per la cessió de l’Ateneu de la Coma Cros. En aquest procés, des de les entitats i el grup motor de l’Ateneu, s’ha volgut posar sobre la taula, tant les necessitats del projecte d’Ateneu com de les entitats en clau sociocultural a Salt; però les negociacions han quedat aturades perquè es proposen mesures que no donen resposta a les necessitats del projecte.

El conveni regula l’ús dels espais de l’Ateneu i el marc de la gestió per part de la Federació però, d’altra banda, proposa mesures que es considera que no donen resposta a les necessitats d’un projecte sociocultural com l’Ateneu, així com de les entitats que en fan ús. Per aquest motiu, les negociacions realitzades fins ara han quedat en un punt mort i la Federació va interpel·lar de manera formal el dia 11 de febrer a l’Ajuntament de Salt a mantenir una reunió amb la Regidora de Cultura i l’Alcalde per poder desencallar aspectes que tenen a veure amb el projecte cultural i associatiu del poble.

El conveni que proposa l’Ajuntament posa límits a l’horari de l’equipament en relació als horaris de la factoria cultural i el servei de consergeria (màxim les 23h) i només cedeix 12 dies a l’any en què es podria allargar l’horari. Si es volen utilitzar més dies caldria pagar les hores del personal de seguretat. Segons el punt de vista de la Federació, cal poder allargar l’horari sempre i quan l’activitat ho requereixi, pel seu interès i idoneïtat. La Federació i els organitzadors de l’activitat es farien càrrec del tancament de l’equipament, com s’ha fet altres vegades i com es fa en altres equipaments de proximitat. Entenent que l’administració ha de confiar en la ciutadania.

El conveni també regula els espais a disposició de l’Ateneu i n’exclou l’Auditori. Per compensar la possibilitat d’utilitzar espais amb aforament ampli, el conveni ofereix la possibilitat d’utilitzar gratuïtament 2 dies a l’any El Canal, la Nau 10 i l’Auditori. Si aquests espais es volguessin utilitzar més dies, caldria pagar les taxes corresponents.

Aquesta disponibilitat limitada de dies és del tot insuficient i, a part, no respon a cap criteri d’interès cultural, o de suport associatiu. A banda, fer pagar les entitats sense ànim de lucre pels usos d’espais públics municipals no ajuda precisament a l’activitat cultural, associativa, festiva, etc. La Federació considera del tot inapropiat i incoherent que les entitats que fins ara dinamitzen el poble de forma voluntària i gratuïta, ho hagin de fer pagant i encara menys en la situació actual de limitacions per la covid que fa difícil trobar espais on organitzar activitats obertes a la ciutadania. La Federació agrupa més de 20 entitats i la pròpia programació de l’Ateneu, i en cap cas es vol haver de competir per repartir-se uns dies insuficients, així com haver de pagar per utilitzar els espais.

El que proposa la Federació és poder mantenir aquesta possibilitat oberta sense limitació de dies, per tal que els criteris siguin: l’interès de l’activitat, la coherència amb la proximitat, i la disponibilitat dels espais. Entenent que hi ha d’haver una coordinació habitual amb els responsables d’aquests espais (Factoria Coma Cros i Canal).

Un altre punt de desacord és que el conveni només recull una comissió de seguiment per la relació formal amb l’Ajuntament, mentre que des de la Federació es demana que s’inclogui una clàusula de coordinació habitual amb responsables tècnics de la Factoria o d’altres, per tal de fer una feina coordinada i d’equip amb l’administració pel que fa a un projecte cultural i associatiu de poble en el qual cal treballar conjuntament.

Per ara, no només la negociació ha quedat estancada, sinó que s’han donat situacions com que, en alguna reunió telemàtica, es va negar l’accés a un dels representants de l’Ateneu, pel simple fet que feia desempatar el número de participants d’ambdues parts. Aquesta situació exemplifica la visió i el to que manté l’ajuntament en aquestes reunions. La intenció de l’Ateneu sempre ha estat la de cooperar amb l’ajuntament per crear un projecte cultural comunitari, però de moment no hi ha el clima i la voluntat necessària.

Deute de 5.000 euros per activitats del 2020

La Federació d’Entitats ha hagut de posar una demanda contra l’Ajuntament de Salt per un deute de prop de 5.000 euros en concepte d’ingressos de l’activitat de l’any 2020 que l’Ajuntament no ha retornat a l a Federació. Es tracta de diners provinents d’actes organitzats per l’Ateneu i que s’havien de retornar i l’ajuntament ho feia després de molts tràmits i demandes, amb una mitjana d’un any de retard. Aquest 2020, en fer canvi de contracte a conveni i quedar aquest extingit, l’ajuntament argumenta que no pot fer el retorn, quan era un tràmit al qual estaven obligats segons el contracte anterior amb l’Ateneu.

Des de la Federació es considera inadmissible el no retorn. Tot i això, s’han proposat mesures alternatives al retorn del deute: incrementar la subvenció anual, en espècies i infraestructura, en concepte d’hores de consergeria per programar de nits, en concepte de taxes d’espais, entre altres; però totes les propostes han estat denegades.

És per aquest motiu que la Federació ha interposat un recurs al jutjat contenciós administratiu núm 1 de Girona contra l’Ajuntament de Salt, i a més, l’emplaça de manera formal a seguir la negociació per un conveni que s’adapti a les necessitats d’un espai social, cultural i d’activitat associativa únic al poble. I no al revés, que la vida cultural i associativa s’hagi d’adaptar a un conveni.

FEDERACIÓ D’ENTITATS SOCIOCULTURALS DE SALT

Latest Posts

spot_img

un xic de tot