Dimecres, maig 29, 2024
spot_imgspot_img

La Última

Nou projecte de recuperació de tortuga d’estany al riu Ter

La Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa” col·laboren en el projecte de recuperació de tortuga d’estany al riu Ter

La Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa”, en marc del conveni sobre conservació del medi natural i la biodiversitat, colabaren en el projecte impulsat pel Consorci del Ter de recuperació de tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al riu Ter.

L’àmbit d’actuació del projecte és l’espai Xarxa Natura 2000, ZEC Riberes del Baix Ter (Baix Ter, des del Pasteral fins al Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter). La Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa” impulsen diverses actuacions del projecte: el reforçament poblacional amb tortuga d’estany i el seu seguiment, el control de tortugues exòtiques i les activitats de difusió i de sensibilització dels escolars.

Entre aquest any i el proper, el Consorci del Ter alliberarà 30 nous exemplars criats en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, que disposa d’un programa de reproducció d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els 12 últims exemplars d’aquesta espècie a la part baixa del Ter. S’alliberaran en dos trams: un de situat entre Anglès i Girona i, l’altre, aigües avall de Girona. Tots els exemplars de tortuga d’estany estaran marcats amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i el seguiment a llarg termini. Alguns exemplars aniran equipats amb radiotransmissors per poder efectuar-ne un radioseguiment.

La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals, on les poblacions, a més de l’aïllament, continuen patint la desaparició i degradació del seu hàbitat. Es tracta d’una espècie protegida de la fauna salvatge autòctona.

D’altra banda, es portarà a terme un seguiment i un monitoratge de les poblacions, fins que la població s’estabilitzi, a través del mètode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aquàtics. Aquesta tardor es farà una campanya de seguiment de tortugues i, entre la primavera i la tardor de 2019, dues més. Aquests treballs es faran amb el suport d’una brigada d’inserció social que efectuarà el transport, la col·locació i la retirada de les trampes.

En el marc del mateix projecte es portarà a terme una campanya de divulgació amb xerrades dirigides a escolars per conscienciar-los sobre la problemàtica de les espècies de tortugues exòtiques. S’incidirà en el missatge de prohibició d’alliberar exemplars al medi natural i l’impacte que tenen els exemplars alliberats sobre aquestes espècies.

La tortuga d’estany és encara present a la conca del Ter, on manté dues petites poblacions: als aiguamolls del Baix Ter (dins el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter) i a l’estany de Banyoles. A més, en el curs mitjà del Ter, existia una població minsa, amb una densitat residual i molt baixa, aproximadament al pla de Salt-Girona, que sembla que es troba al llindar de l’extinció.

Entre 2018 i 2019 s’alliberaran al Baix Ter 30 nous exemplars criats en captivitat, que se sumaran als 160 del projecte LIFE Potamo Fauna

D’altra banda, el Consorci del Ter, a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna, ha alliberat en el curs mitjà-baix del Ter 160 exemplars de tortuga d’estany entre els anys 2015 i 2017. Tot i això, per ser viables les poblacions és necessari fer nous alliberaments d’animals criats en captivitat, així com fer seguiments de l’espècie per conèixer-ne l’evolució i controlar-ne els competidors directes. També és necessari crear i mantenir nous hàbitats favorables per a l’espècie. A través d’un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, de 18.316,98 euros, es va desenvolupar la primera fase del projecte, consistent en la millora i creació d’hàbitats per a tortuga d’estany. En total, entre els anys 2018 i 2019, s’hauran invertit gairebé 50.000 euros en la conservació de la tortuga d’estany a les riberes del Baix Ter.


Latest Posts

spot_img

un xic de tot