DemwnciaMés de 8.000 casos de demència registrats a la demarcació de Girona durant el període 2007-2017
L’any passat es van diagnosticar 746 casos nous, segons les dades presentades pel Registre de Demències de Girona
La mitjana de temps entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic clínic és de 2,7 anys i la mediana de 2,1 anys
El principal diagnòstic continua sent el de malaltia d’Alzheimer, amb el 52,8% dels casos
El Registre de Demències de Girona (ReDeGi), dispositiu de vigilància epidemiològica del Servei Català de la Salut (CatSalut) coordinat per l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), ha presentat les dades de l’any 2017. Segons indica la memòria, l’any passat es van registrar 746 casos nous de demència (822 l’any 2016), que representen una incidència anual de 6,1 casos de demència diagnosticats per 1.000 persones per any majors de 64 anys. El 52,8% d’aquests casos correspon a la malaltia d’Alzheimer i el 24,5% a demències amb component vascular. El 63,7% dels casos va ser diagnosticat en la fase lleu i tant sols 5,4% en la fase greu. La mitjana de temps entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic clínic va ser de 2,7 anys. Respecte d’anys anteriors, no s’observen diferències en els subtipus de demència ni en les seves característiques clíniques. Segons descriu l’anàlisi del registre, més del 90% dels casos vivia en el propi domicili o en el d’un familiar en el moment del diagnòstic. La hipertensió arterial, els antecedents familiars de demència, la dislipidèmia i la depressió, van ser els antecedents més freqüents (>20%). El ReDeGi registra de forma estandarditzada les principals característiques clíniques i demogràfiques de les persones diagnosticades de demència en els dispositius assistencials especialitzats de la Regió Sanitària de Girona. Durant el període 2007-2017 s’han registrat un total de 8.102 casos de demència.
La RSG dona cobertura al 97,9% dels habitants dels 221 municipis de la demarcació de Girona (740.004 habitants). Del conjunt de la població, un 17,5% dels habitants són majors de 64 anys amb una distribució heterogènia entre les diferents comarques. El Gironès és la comarca amb un major percentatge de persones menors de 65 anys (85,1%) i les comarques de la Garrotxa (79,4%) i sobretot el Ripollès (75,0%) són les més envellides. Els municipis més envellits de la província (amb un % d’habitants majors de 65 més elevat) van ser Portbou (33,1%), Fontanilles (32,6%), i Mollet de Peralada (31,2%) i fins a 35 municipis tenen més d’un 5% de persones majors de 85 anys. La cobertura diagnòstica sobre el territori de referència del ReDeGi va ser del 69,1%.
Diagnòstics
El principal diagnòstic de demència és la malaltia d’Alzheimer, amb el 52,8% dels casos del 2017 (394). El segon grup de diagnòstics més freqüents (24,5%) van ser els d’etiologia vascular, dels quals el 68,9% van ser casos de demència degenerativa amb component vascular (126) i la resta (31,1%) van ser diagnòstics de demència vascular (57. Els diagnòstics vinculats a malalties degeneratives no Alzheimer van representar el 12,2% del total de casos (91). D’aquests, el 30,8% van ser diagnòstics de demència associada a demència per cossos de Lewy (28), un 29,7% a la malaltia de Parkinson (27) i un 20,9% van ser diagnòstics relacionats amb la degeneració frontotemporal (19). La resta de diagnòstics secundaris a altres patologies va representar el 7,8% del total de casos. Aquesta agrupació diagnòstica inclou el major nombre de diagnòstics diferents, molts d’ells inclosos en el diagnòstic de “Demència associada a altres malalties mèdiques” (23,1%), que implica que un nombre reduït de persones tenen símptomes de demència associats a molts diagnòstics i patologies diferents. El ReDeGi permet donar dades epidemiològiques específiques d’aquests subtipus de demències poc freqüents.
L’envelliment, el repte del futur
El ReDeGi deixa enrere els 10 primers anys d’activitat per abordar nous reptes de futur. Les projeccions de població assenyalen un envelliment progressiu de la població mundial, un fenomen no té precedents a la història de la humanitat i que serà una font de complexitat per a la provisió d’assistència sanitària i social des de la perspectiva de salut pública. L’any 2015 hi havia aproximadament 47 milions de persones amb demència al món i, si no hi ha canvis en els indicadors epidemiològics, a l’any 2050 n’hi haurà 130 milions. A la Regió Sanitària de Girona, la informació generada mitjançant el registre de 8.102 casos durant el període 2007-2017 ha permès conèixer les característiques clíniques dels pacients que són diagnosticats de demència quan contacten amb els dispositius assistencials especialitzats. Aquesta informació facilita afrontar el repte de l’envelliment poblacional des d’una posició privilegiada, doncs aporta coneixement sobre l’evolució en el nombre de casos i les seves característiques clíniques. La capacitat de detecció precoç de canvis en les tendències temporals dels casos registrats és fonamental per anticipar-se i poder realitzar una planificació dels recursos assistencials ajustats a les necessitats de la població.
En el ReDeGi participen tots els proveïdors de serveis sanitaris de la RSG (Hospital de Campdevànol, Hospital de Blanes, Hospital de Figueres, Hospital Universitari de Girona Josep Trueta, Hospital d’Olot, Hospital de Palamós i Hospital Santa Caterina de Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt) i actualment hi col•laboren més de 30 professionals especialistes en neurologia, geriatria, psiquiatria, psicologia i infermeria que realitzen la seva activitat assistencial en l’atenció sanitària a les demències en els set hospitals de la Regió Sanitària de Girona.
L’activitat del ReDeGi continua amb la línia estratègica de promoure la disseminació de la informació i la col•laboració en recerca amb d’altres grups, dispositius sanitaris i organismes de recerca tant nacionals com internacionals. En la presentació de la memòria dels resultats de l’any 2017 s’han presentat els resultats d’un estudi realitzat i publicat aquest any que ha posat de manifest l’elevada adherència a les guies de pràctica clínica per part dels facultatius especialistes que realitzen la seva tasca assistencial en els hospitals de la RSG i que són col•laboradors del ReDeGi. Aquest resultats aporten una garantia de qualitat complementària a les dades i reforcen la validesa de la informació que genera el ReDeGi