El Parc de la Maçana s’ha convertit aquesta tarda en l’escenari principal dels actes reivindicatius del 25N, Dia Internacional contra la Violència envers les Dones, a Salt. L’activitat central ha estat la instal·lació de 88 parells de sabates vermelles, una acció simbòlica per recordar les dones assassinades a mans de les seves parelles o exparelles aquest 2024, setze d’elles a Catalunya. A més, s’ha volgut visibilitzar la violència bicària, que afecta els fills com a eina per fer mal a les mares.
Des de primera hora de la tarda, s’han dut a terme tallers reivindicatius, com la creació de pancartes i la pintada de sabates amb esprai vermell. Aquestes sabates, donades per entitats i veïns del municipi, s’han col·locat en línia al llarg del parc. Les sabates que no s’han utilitzat i que estan en bon estat es destinaran a Càritas per ajudar famílies necessitades.
A les sis de la tarda, el moment més institucional de la jornada ha estat la lectura de dos manifestos. El primer, llegit per representants dels grups municipals ERC, Junts i IpS-CUP, ha subratllat que la lluita contra la violència masclista és una responsabilitat col·lectiva i no partidista. Aquest manifest ha posat de relleu dades impactants: el 79,3% de les dones catalanes ha patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida, amb un 65,2% que han viscut violència sexual.
El segon manifest ha estat a càrrec del programa de Ràdio Salt “Veus de dones”, que ha volgut homenatjar les dones que han superat situacions de violència masclista i ha reivindicat la necessitat de continuar lluitant contra aquesta xacra encara massa oculta.
Exposició “Veus compartides”
Les activitats del 25N a Salt continuaran aquest dimecres, 27 de novembre, amb la inauguració de l’exposició “Veus compartides” a la Factoria Cultural de la Coma Cros. Aquest projecte artístic comunitari de Raquel Morón permet escoltar en primera persona els testimonis de dones que han patit violència masclista. La mostra s’inaugurarà a les 19 h i es podrà visitar fins al 23 de desembre, oferint un espai de reflexió i sensibilització a través de les seves històries.