El 27 de maig, després d’aturar un desnonament a porta com molts altres cada setmana, vam veure com l’Ajuntament de Salt havia enviat la Policia Local a desnonar tres famílies que es trobaven des d’un temps en un edifici a la Plaça Verdaguer, propietat del mateix Ajuntament. El desnonament en qüestió s’estava intentant executar sense ordre judicial, ja que en ser propietat de l’administració pública, aquesta pot executar un desnonament sense passar per un procés judicial, enviant els seus cossos policials. En aquest moment, ja havien fet fora a un nen de 10 anys que estava sol en el domicili, perquè els seus pares estaven treballant. Així mateix, també van intentar desnonar dues famílies més que es trobaven en el mateix edifici. Entre aquestes persones hi havia una menor i una dona embarassada de 9 mesos. Davant la incapacitat dels agents de poder executar el desnonament, van informar que si no sortien del domicili, els tallarien la llum i l’aigua com a estratègia de coacció; tot i tenir constància que hi havia la dona embarassada a punt de parir i la nena d’11 anys.
Aquest edifici el va llegar una artista a l’Ajuntament el 2012 perquè es destinés a residències artístiques. Després de més d’una dècada, l’Ajuntament vol fer fora als ocupants amb l’argument que començaran a fer les reformes i convertir l’edifici en una residència artística. També hem pogut llegir un article del Diari de Girona amb el titular “Un grup d’ocupes entra en un edifici de l’Ajuntament de Salt que havia cedit l’artista Marta Font” en el qual no es parla en cap moment d’aquests fets que denunciem. Ens preguntem d’on han tret la informació i si aquesta ha estat contrastada.
Dues setmanes després, ens trobem que l’Ajuntament està exercint pressió sobre les famílies perquè marxin; des d’utilitzar l’argument que “els poden fer fora en qualsevol moment i sense ordre judicial” fins a proposar una “pensió a Medinyà fins que la dona tingui la criatura”.
Davant d’aquesta situació i amb la greu problemàtica de l’habitatge que es viu a Salt, ens preguntem: què hem de fer? Des del Sindicat estem parant desnonaments cada setmana, ja sigui per via judicial, negociant amb els propietaris o parant a porta. Alguns ja no els podem parar des de fa uns mesos, ja que envien un macrodispositiu policial amb antiavalots que fins i tot han agredit i detingut a militants del Sindicat. Veiem com la problemàtica s’agreuja fins a tal punt que el mateix Ajuntament de Salt està executant desnonaments malgrat que siguin conscients de tot això. Tanmateix, a dia d’avui ja no ens sorprèn que aquesta administració pública actuï d’aquesta manera amb les persones que viuen a Salt, a qui els nega l’accés a l’aigua des de fa anys tal com publicava el Punt Avui.
Per tot això, denunciem públicament a l’Ajuntament de Salt i el seu equip de govern per exercir aquestes pràctiques, vulnerant el dret a l’habitatge
d’aquestes persones i permetent que infants visquin en aquestes condicions. Exigim a l’Ajuntament que doni una solució a aquestes famílies que es troben en una desprotecció total, així com a tantes famílies que avui dia estan sense aigua perquè es neguen a posar comptadors socials.
Des del Sindicat d’Habitatge de Salt continuarem lluitant perquè tothom tingui accés a un habitatge digne i de qualitat, que no estigui supeditat ni al poder adquisitiu ni la situació administrativa.
Sindicat d’Habitatge de Salt