Experts de l’OMS visiten l’IAS per conèixer el model de salut mental de comarques gironines
Aquest matí, una comitiva d’experts de l’OMS en salut pública, Drets Humans i sistemes sanitaris han visitat l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) per conèixer de primera mà el model de l’atenció a la salut mental de les comarques gironines.
Aquesta visita respon al programa organitzat per la Direcció General de Planificació del Departament de Salut amb l’organització internacional per avaluar l’impacte dels plans de salut en la transformació del sistema sanitari català durant les últimes tres dècades, i alhora donar suport a la definició del proper Pla de Salut, que tindrà en compte les recomanacions internacionals partint de les premisses dels principis del sistema públic de salut de Catalunya (universal, equitatiu, sostenible, etc.), els reptes assistencials, socials i demogràfics, com ara l’atenció a la cronicitat o a la sala salut mental, i d’altres elements claus de caràcter transversal com el paper de les TIC. El resultat d’aquesta avaluació qualitativa es plasmarà, entre d’altres, amb un informe final, que clourà prop de 9 mesos de treball i contactes entre el Departament de Salut i l’OMS.
La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines treballa un model d’atenció a la salut mental comunitària que ha esdevingut referent a Catalunya i a Europa. És un model sense llarga estada psiquiàtrica, amb recursos a prop de les persones, capaç de garantir l’accés a les intervencions en psicoteràpia, la rehabilitació psicosocial en els trastorns més greus i promotor de l’accés a un habitatge digne, a una feina i a l’oci. El model es fonamenta en una xarxa integrada i coordinada de les diferents organitzacions que comparteixen processos d’intervenció en l’atenció a la salut mental de les persones: salut, escola, justícia, serveis socials, inclusió laboral, família, suport jurídic i acompanyament social, amb els suports adequats, entre d’altres. Es tracta d’un enfocament integrat que té en compte els tres nivells d’atenció: prevenció, atenció i rehabilitació, des d’una visió multidimensional de la persona: biològica, psicològica i social. En aquest marc, l’aposta del Departament de Salut pel model gironí va permetre a finals de 2017 posar en marxa tota una sèrie de programes assertius comunitaris per atendre sobretot la població més vulnerable i/o amb patologies més greus. Gràcies al desplegament d’aquests programes comunitaris s’han reduït els ingressos hospitalaris en un 20%.
Entre la delegació d’experts que avui han estat reunits amb les direccions assistencials de salut mental de l’IAS i caps de servei de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, s’hi troben Anthony Kessel, expert en serveis de salut pública i director del Global Public Health anglès, Isabel Yordi, directora del programa de gènere i drets humans de l’OMS Europa, Gabriele Pastorino, expert en sistemes sanitaris i membre de l’Observatori europeu de sistemes i polítiques de salut, i Tino Martí, economista de la salut i tecnòleg, referent en el camp de la gestió de l’atenció primària a Europa. Per part del Departament de Salut han assistit Eulàlia Masachs, cap de Servei del Pla de Salut, i Oriol García, membre també de la direcció de Planificació.