Dimarts, març 28, 2023
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

La Última

Salut Internacional atén més viatgers que l’any passat

La Unitat de Salut Internacional de l’Hospital Santa Caterina atén un 12% més de viatgers el primer semestre de l’any

El 72% de les persones que demanen visita ho fan per viatge de plaer i el 20% són població immigrant que viatja al país d’origen per veure la família

Segons les dades registrades a 30 de juny de 2019, el nombre de viatgers atesos a la Unitat de Salut Internacional de l’Hospital Santa Caterina s’ha incrementat en un 12% aquest primer semestre de l’any, si comparem les dades d’activitat amb el mateix període del 2018. De gener a juny de l’any passat, la unitat va atendre 3.072 persones i aquest any ha atès 3.454 (+ 382 persones). L’increment de viatgers de tot el 2018 (7.081 persones) se situa en més del 7% (+465) en comparació amb l’any 2017 (6.616). Segons informa el cap de la unitat, el doctor Ramon Dalmau, aquesta tendència a l’alça és manté des de l’any 2014, moment en què comença la fi de la crisi econòmica. Per atendre l’augment de l’activitat, que es duplica durant els mesos d’estiu, la unitat ha ampliat del 15 de maig al 30 de setembre l’horari de consulta a la tarda. Aquesta ampliació horària, juntament amb l’increment de professionals als matins, ha permès obrir una agenda específica per a visites urgents i donar resposta als viatgers d’altres demarcacions catalanes.

Salut Internacional hospital de Salt

De total de persones que van a la consulta, un 72% ho fan per viatge de plaer i un 20% són població immigrant que retorna al país d’origen durant uns dies per visitar la família. El 8% restant són professionals que es desplacen a un altre país temporalment per motius de feina (6%) i cooperants (2%).

Àfrica i Àsia, destins preferits

Segons informa el doctor Ramon Dalmau, els destins preferits de les persones que viatgen per plaer es manté en la mateixa línia que els darrers anys. D’una banda i en relació amb el continent africà, el turista es decanta per Kènia, Tanzània, Namíbia i Sud-àfrica; d’altra banda i en relació amb Àsia, els destins preferits són Indonèsia (Bali, Lombok i Gili), Tailàndia, Cambotja, Laos i Vietnam. Pel que fa a Amèrica, els països més triats són el Perú, Colòmbia i Brasil. En relació amb la població immigrant, mentre que el col·lectiu viatger d’origen africà visita Gàmbia, Senegal, Mali, Ganha i Nigèria, els ciutadans d’origen sud-americà  es desplacen a Hondures, Bolívia i l’Equador.

Alertes actives

Els brots de malalties que cal tenir presents en aquests moments a l’hora d’emprendre un viatge són el virus del dengue, present al Carib, Hondures, Colòmbia, Costa Rica, República Dominicana, Veneçuela, la Reunió, Filipines, Malàisia, Tailàndia i Vietnam; la poliomielitis, a Nigèria, Nepal, Pakistan i Síria; l’Ébola, a el Congo i part d’Uganda; i el xarampió, a Romania, Ucraïna i Tunísia. El cap de la Unitat de Salut Internacional del Santa Caterina també alerta sobre la importància de tenir al dia l’administració de vacunes no obligatòries per sí recomanades contra altres malalties (en funció del destí) com ara l’hepatitis, el tifus, el tètanus o la ràbia. El doctor Dalmau també insisteix en les actuacions preventives durant el viatge com ara la utilització d’un repel·lent de mosquits adequat i altres mesures que tenen a veure amb el tipus de roba i calçat, la cura en els aliments i del beure, entre d’altres consells que s’ofereixen al viatger a la consulta de la unitat.

Visita a la tornada del viatge

La Unitat de Salut Internacional de l’Hospital Santa Caterina ofereix a l’usuari un consell “dirigit” segons el tipus de viatge planificat abans d’emprendre’l, però també recomana acudir a la consulta a la tornada, especialment a tota aquella persona que ha realitzat un viatge de llarga durada o fora del circuit turístic. I en tots els casos quan es donen els següents signes d’alerta: febre, diarrees persistents, dolors abdominals o lesions a la pell, fins a un mes després d’haver tornat.

La consulta de l’Hospital Santa Caterina és la unitat de referència de la Regió Sanitària de Girona per a l’administració de la vacuna contra la febre groga. La visita a la unitat se sol·licita per Internet a www.ias.cat.

Consells pràctics, abans i durant el viatge

En cas de patir alguna malaltia que requereixi d’un tractament específic s’ha de demanar al metge un informe detallat d’aquesta, així com la prescripció de la medicació necessària per a tot el viatge, amb les dosis i pautes que s’han de seguir.

Les persones que segueixen un tractament mèdic, s’han de proveir de la quantitat de medicació suficient per cobrir la durada del viatge o assegurar-se’n que la podran adquirir al país de destí.

Si es viatja a països tropicals, cal escollir roba i calçat adequats. La roba ha de ser preferentment de fibres naturals (cotó, lli…) lleugeres i de colors clars. El calçat, millor ample i ventilat, per evitar les infeccions per fongs

És aconsellable portar una farmaciola amb contingut variable en funció del tipus de viatge, durada i destí. Com a orientació, cal que inclogui la medicació habitual (si és necessari), filtres solars, analgèsics i antiestamínics, antidiarreics, medicaments contra el mareig, material de cures locals (gases, tisores…), antisèptics- desinfectants i sobretot repel·lent de mosquits.

Normes bàsiques d’higiene

  • Els aliments. S’aconsella no menjar fruita sense pelar, ni verdura crua, amb atenció especial a les amanides. La carn i el peix no s’han de consumir crus ni poc fets. Cal també anar amb compte amb la rebosteria i els gelats, que es contaminen fàcilment.
  • L’aigua. Mirar de beure aigua envasada i que l’ampolla s’obri a la vista del consumidor. Cal tenir cura amb els glaçons perquè poden estar preparats amb aigua contaminada. En cas de desconèixer la qualitat de l’aigua de la que es disposa, es pot tractar pel seu consum fent-la bullir durant 10 minuts, o bé afegint dues gotes de lleixiu d’ús alimentari per litre d’aigua, i esperar 30 minuts abans de consumir-la.
  • El sol. S’aconsella emprar barret i ulleres de sol, així com utilitzar protectors solars.

Latest Posts

spot_imgspot_img

un xic de tot